14.06.2018 09:17

Laikraksts: Jaunuzceltais aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Muceniekos ir pilnīgi tukšs

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikraksts: Jaunuzceltais aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Muceniekos ir pilnīgi tukšs arhīvs

Nesen uzceltais aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Muceniekos, kas durvis vēra pērnās vasaras beigās, patlaban stāv pilnīgi tukšs - tajā nav neviena aizturētā ārzemnieka, vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Laikraksts skaidro, ka ārzemnieki, kuri Latvijā lūdz patvērumu, nonāk patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, kas Muceniekos atrodas jau daudzus gadus. Turpretim jaunuzceltajā ēkā otrpus ielai būtu jānonāk tikai tiem nelegālajiem robežšķērsotājiem, kuri mūsu valstī patvērumu nav lūguši.

"Pašlaik gan neviena cietumnieka Muceniekos nav. Robežsardzei pietiek vietas otrajā aizturēšanas centrā - Daugavpilī. Tas arī tuvāk Krievijas un Baltkrievijas robežai. No tās puses pamatā arī ieceļo visa klientūra. Un turpat arī tiek organizēta viņu izraidīšana," raksta NRA.

Kā laikrakstam skaidrojusi Valsts robežsardze, izraidāmie ārzemnieki tiek pārņemti no ieslodzījuma vietu pārvaldes brīvības atņemšanas iestādēm pēc tam, kad viņi izcietuši sodu par tīšu nelikumīgu robežas šķērsošanu, vai arī drīz pēc aizturēšanas un noteikto procedūru pabeigšanas. Kopš gada sākuma par zaļās robežas nelikumīgu šķērsošanu ir aizturēti 45 trešo valstu pilsoņi, no viņiem 43 ir Vjetnamas pilsoņi. Savukārt no Latvijas izraidīti 66 ārzemnieki, un arī no viņiem lielākā daļa ir vjetnamieši - 50 personu.

Vjetnamiešiem nedz legāla, nedz nelegāla ieceļošana Eiropas Savienībā (ES) neizdodoties tāpēc, ka labākas dzīves meklējumi nevar būt pamats patvēruma piešķiršanai, bet Latvijas patvērums viņus neinteresējot, jo šie cilvēki parasti dodoties uz Poliju, kur mīt liela vjetnamiešu diaspora.

Arī patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs Muceniekos patlaban esot patukšs. "Patvēruma meklētāju centrā ieguldīti prāvi līdzekļi, paplašinot tā ietilpību līdz 400 vietām. Taču, kā ziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pašlaik Muceniekos atrodas 49 patvēruma meklētāji. Un no viņiem tikai daži ES pārmitināšanas programmas ietvaros - septiņi afrikāņi. Pārējie ieceļojuši un patvērumu pieprasījuši paši uz savu galvu no Tadžikistānas, Krievijas, Azerbaidžānas, Sudānas, Kirgizstānas, Afganistānas, Sīrijas," raksta NRA.

2015.gadā Latvija parakstīja vienošanos, ka divu gadu laikā Eiropas pārvietošanas programmā uzņems 531 patvēruma meklētāju no Grieķijas un Itālijas. Līdz šim mūsu valsts ir uzņēmusi 374 personas.

Kā ziņots, jaunais Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Muceniekos sāka darboties pērnās vasaras beigās. Tajā apsardzes uzraudzībā paredzēts izmitināt ārzemniekus, kuri saskaņā ar Imigrācijas likumu ir aizturēti par nelikumīgu uzturēšanos valstī.

Minētais centrs ar pilnu jaudu darbosies ikreiz, kad būs Imigrācijas likuma kārtībā aizturētie ārzemnieki, kas jāievieto aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā. Piemēram, pērnā augusta vidū centrā tika ievietoti vairāki desmiti aizturēto ārzemnieku. Kopumā centrā paredzētas vietas 84 aizturētiem ārzemniekiem.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs "Mucenieki" nodrošina divu funkciju izpildi - Rīgas pārvaldes struktūrvienību operatīvo vadību un aizturēto ārzemnieku uzraudzību. Kopā centrā ir 24 štata vietas.

Jau ziņots, ka pagājušā gadā Nodrošinājuma valsts aģentūra sarunu procedūrā noteica, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 eiro veiks uzņēmums "Skonto būve".