11.06.2018 12:25

Valdība vēl nelems par valsts un pašvaldību zemes nomas maksas straujāku celšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valdība vēl nelems par valsts un pašvaldību zemes nomas maksas straujāku celšanu pixabay.com

Ministru kabineta komiteja pirmdien lēma nevirzīt izskatīšanai valdībā Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesību noteikumus, kas paredz būtiski celt valsts un pašvaldību zemes nomas maksu.

Minētais jautājums tika atlikts, jo tas tiks skatīts vēlāk kontekstā ar izmaiņām kadastrālajā vērtībā un nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā.

Tomēr ministri atbalstīja noteikumos ietverto normu par apbūves tiesības piešķiršanu. Noteikumi paredz, ka lēmumu par neapbūvēta zemesgabala apbūves tiesības piešķiršanu pieņems publiskas personas institūcija, kuras valdījumā ir attiecīgais neapbūvētais zemesgabals.

Plānots, ka neapbūvēta zemesgabala apbūves tiesīgo noskaidros rakstiskā vai mutiskā izsolē, savukārt apbūves tiesības piešķīrējs pieņems lēmumu par piemērojamo izsoles veidu, apstiprinās publicējamo informāciju par apbūves tiesības objektu, nodrošinās izsoles atklātumu un veiks izsoles procedūras dokumentēšanu.

Tāpat noteikumi paredz, ka apbūves tiesības līgumā būs jāparedz, ka apbūves tiesības maksu apbūves tiesīgais maksā ar apbūves tiesības līguma noslēgšanas dienu. Savukārt izmaksas, kas saistītas ar apbūves tiesības ierakstīšanu zemesgrāmatā un attiecīgā ieraksta dzēšanu segs apbūves tiesīgais.

Jau ziņots, ka patlaban publiskai personai piederošas zemes nomas maksa ir 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības gadā. Taču FM rosināja no 2019.gada 1.janvāra palielināt nomas maksu līdz 3% no zemes kadastrālās vērtības gadā vai 4,5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, ja nomnieks apbūvētajā zemesgabalā veic saimniecisko darbību un samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējas kā komercdarbības atbalsts.

Plānots, ka šāda prasība attieksies arī uz noteiktiem publiskas personas piederoša vai piekrītošā neapbūvēta zemesgabala vai tā daļas nomas izņēmuma gadījumiem, un neizpirkto pilsētu zemi.

Noteikumi arī paredz palielināt publiskas personas piederoša vai piekrītoša zemesgabala vai tā daļas minimālo nomas maksu gadā līdz 40 eiro līdzšinējo 28 eiro vietā.

Tajā pašā laikā noteikumi paredz, kādos gadījumos varēs samazināt apbūvēta zemesgabala nomas maksu par 50% vai par 90%. Zemes nomas maksu varēs samazināt par 50%, ja nomniekam ir pirmā invaliditātes grupa, vai tā aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai vismaz trīs nepilngadīgi bērni vai pilngadīgas personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, nav darba tiesiskajās attiecībās un uz zemesgabala esošā būve ir deklarēta kā to dzīvesvieta.

Tāpat paredzēts, ka nomas maksas samazinājumu 50% vai 90% apmērā varēs saņemt, ja nomnieka nomas maksas un nekustamā īpašuma nodokļa vai tā kompensācijas maksājumu parāds par attiecīgo apbūvēto zemesgabalu nav lielāks par 50 eiro un ja nomnieks apbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificētos kā komercdarbības atbalsts.

Nomas maksas samazinājums ir attiecināms arī uz neizpirktās pilsētu zemes iznomāšanu.