31.05.2018 07:56

ST vērtēs Salaspils domes iebildumus pret VARAM lēmumu komiteju izveides jautājumā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ST vērtēs Salaspils domes iebildumus pret VARAM lēmumu komiteju izveides jautājumā Satversmes tiesa

Satversmes tiesa ceturtdien vērtēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) rīkojumu, ar kuru atcelts Salaspils domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidi, liecina ST kalendārā pieejamā informācija.

Pieteikumā tiesai Salaspils dome pauda nostāju, ka Gerharda rīkojums pārkāpj Satversmes 1. un 58.pantu, kuros noteikts, ka Latvija ir neatkarīga un demokrātiska republika un ka Ministru kabinetam ir padotas valsts pārvaldes iestādes.

Pieteikumā norādīts, ka Salaspils dome 2017.gada oktobrī saņēmusi vēstuli no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), kurā dome brīdināta, ka Saeimai ir tiesības atlaist pašvaldību, kura divus mēnešus pēc pirmās sanākšanas nav ievēlējusi pastāvīgas komitejas. Domes ieskatā, tādējādi tiek veikts politisks spiediens uz pašvaldību ar mērķi, lai tā pakļautos prettiesiskam rīkojumam.

Jau ziņots, ka VARAM 2017.gada 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

Salaspils domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) uz VARAM lēmumu reaģēja, arī vēršoties Ģenerālprokuratūrā. "Esmu lūdzis ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par to, vai Gerharda darbībās ir konstatējamas noziedzīgas nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā - Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm," iepriekš teica Čudars.