18.05.2018 14:31

Salaspilī piešķirts līdz šim Latvijā lielākais dāvinājums daudzdzīvokļu mājas renovācijai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspilī piešķirts līdz šim Latvijā lielākais dāvinājums daudzdzīvokļu mājas renovācijai publicitātes

17. maijā Salaspilī uzsākta līdz šim Latvijā vērienīgākā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācija. Mājas atjaunošana notiek "Altum" īstenotās daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes (DME) programmas ietvaros, un mājas remontdarbiem "Altum" ir piešķīrusi līdz šim brīdim lielāko grantu – vairāk nekā 700 tūkstošus eiro.

Daudzdzīvokļu mājā Salaspilī, Daugavas ielā 2, ir 120 dzīvokļi. Tās renovācijā kopumā tiks ieguldīti vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, no kuriem 722 tūkstoši ir "Altum" grants jeb dāvinājums no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem. Programmas līdzfinansējumu aizdevuma veidā nodrošina "Swedbank", izmantojot "Altum" garantiju 578 tūkstošu eiro apmērā.

Ēkas renovācija ir līdz šim apjomīgākais projekts "Altum" daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā, jo tiks veikti ne tikai energoefektivitāti uzlabojoši darbi, bet, ņemot vērā mājas kritisko tehnisko stāvokli, arī kompleksa ēkas renovācija, tai skaitā ēkas ārsienu nostiprināšana, pārvelkot tās ar metāla stiepli.

1971. gadā celtā ēka ir kritiskā tehniskā stāvoklī, atjaunošanas projekta gaitā tiks nostiprinātas celtnes sienas, tām pārvelkot metāla stiprinājumu jeb stiepli, tiks siltinātas ēkas ārsienas, kā arī jumta un pagraba pārsegums. Siltuma zuduma samazināšanas nolūkā nomainīs logus, kāpņu telpu stikla blokus un ieejas durvis. Renovācijas procesā veiks apkures sistēmas regulāciju un balansēšanu, kā arī atjaunos novecojušo maģistrālo apkures cauruļvadu siltumizolāciju. Būtiski, ka mājas atjaunošanas gaitā tai uzlabos ventilācijas sistēmu un uzstādīs rekoperācijas iekārtas.

Plānots, ka pēc būvdarbu beigām Daugavas ielas 2 nama iedzīvotāji ietaupīs līdz 50% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa. Līdz ar mājas kompleksu renovāciju, iedzīvotājiem būs iespējams samazināt arī citus maksājumus, piemēram, nebūs nepieciešami uzkrājumi ārkārtas remontiem. Ēkas rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt 2019. gada vidū.

"Salaspils Siltums" valdes locekle Ina Bērziņa-Veita: "Mūsu primārais uzdevums ir sakārtot mājas tehnisko stāvokli un samazināt enerģijas patēriņu ēkai. Svarīgs uzdevums ir arī iedzīvotājiem izprast kopīpašuma jēdzienu – katrs ir atbildīgs par visas ēkas tehnisko un vizuālo izskatu, tāpēc ir patiess gandarījums, ka kādas mājas iedzīvotāji spēj vienoties par savas mājas atjaunošanu un veidot sakārtotu vidi un skaistu Salaspili."