16.05.2018 10:24

Arī šogad Saulkrastos plīvos "Zilais karogs"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arī šogad Saulkrastos plīvos "Zilais karogs" Vides izglītības fonds

"Zilā karoga" sertifikātu pasniegšanas pasākumā prestižo starptautisko atzinību otrdien saņēma 20 peldvietas un trīs jahtu ostas, kas Latvijā ir lielākais skaits kopš pirmā "Zilā karoga" pasniegšanas pirms 20 gadiem. Sertifikātu saņēma arī Saulkrastu novada Centra peldvieta, kā arī septiņas peldvietas Jūrmalā.

"Zilā karoga" mērķis ir veicināt piekrastes teritoriju ilgtspējīgu attīstību ar augstu ūdens kvalitātes, drošības, vides apsaimniekošanas un pārvaldes standartu, kā arī vides izglītības iniciatīvu. Programma tiek īstenota kopš 1987. gada un ir kļuvusi par pasaulē populārāko tūrisma ekosertifikācijas sistēmu.

Lai to iegūtu, peldvietas un jahtu ostas tiek vērtētas pēc sarežģītas daudzkritēriju sistēmas. Peldvietām ir jāatbilst 33 kritērijiem, savukārt jahtu ostām – 36 kritērijiem. Tie skar peldūdens kvalitāti, notekūdeņu attīrīšanu un novadi, atkritumu savākšanu, dažādu cilvēku grupu pieejamības nodrošināšanu videi, izglītojošus pasākumus, drošības pasākumus un daudz ko citu.

Latvijā "Zilā karoga" kandidātus vērtē Nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji dažādām ar ilgtspējīgu saimniekošanu un vides aizsardzību saistītām institūcijām un organizācijām.

"Esmu gandarīts, ka piešķirto sertifikātu skaits stabili turpina pieaugt. Tas uzskatāmi liecina par to, ka arvien vairāk sabiedrībā tiek domāts par tīras vides saglabāšanu, drošu uzņēmējdarbību un pakalpojumu sniegšanu atpūtas vietās. Jau šodien ir svarīgi rūpēties par vides saglabāšanu, lai arī rīt, parīt un pēc gadu desmitiem gan mēs, gan mūsu bērni varētu dzīvot tādā Latvijā, kā mēs to redzam šodien un vēlamies redzēt arī rīt," pasniegšanas ceremonijā teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.