02.09.2012 10:02

Siguldā atklāts Rīgas "Laimas" pulksteņa mūsdienīgais brālis

Autors  Apriņķis.lv/Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā atklāts Rīgas "Laimas" pulksteņa mūsdienīgais brālis AS "Laima" arhīvs

Jaunais pulkstenis Siguldā simbolizēs tās vērtības, kam kalpo leģendārais uzņēmuma "Laima" pulkstenis Rīgā, – tas kļūs par mīlestības caurstrāvotu satikšanās vietu.

1. septembrī Siguldas renovētajā stacijas laukumā svinīgi atklāts īpaši Siguldai radīts unikāls pulkstenis, ko kā balvu kopā ar titulu "Mīlestības pilsēta" Sigulda ieguva pirms diviem gadiem. Sestdien jau kopš rīta Siguldā smidzināja lietus. Tas tomēr neatturēja siguldiešus doties uz rekonstruētās dzelzceļa stacijas, laukuma un Laimas pulksteņa atklāšanu. Lietusmēteļos, ar lietussargiem rokās cilvēki pulcējās, lai būtu klāt vēsturiskajā notikumā – Latvijā otrā "Laimas" pulksteņa atklāšanā.

Pasākumā "Tiksimies pie pulksteņa", kura režisore bija Ilze Jakubovska, muzicēja "Latvian Voices", Ginta Žilinska trio un "Melo M". Pēc muzikālajiem priekšnesumiem no stacijas ēkas jumta nolaidās eņģeļi, kuri pēc tam dalīja sanākušajiem „Laimas" šokolādītes. Visus interesēja, kā notiks apsegtā pulksteņa pārsega noņemšana. Kad svinīgais brīdis pienāca, ap pulksteni gaisā šāvās uguns un dūmu mākoņi, kuru aizsegā tad arī pulkstenis iznira no pārsega un izgaismojās visā spožumā.

"Laimas" pulksteņa dizains Siguldai ir mūsdienīgs, lai tas kalpotu gan kā pilsētas vides objekts, gan kā laikrādis, bet galvenais – kā simbols mīlestībai.

Rolands Gulbis, AS "Laima" valdes priekšsēdētājs: ""Laimas" pulkstenis ir leģendāra satikšanās vieta Rīgā, tā kalpojot rīdziniekiem un Rīgas viesiem jau kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem, tas kļuvis par vienu no Rīgas simboliem. Nule atklāts tieši Siguldai – Mīlestības pilsētai – izgatavots unikāls "Laimas" pulkstenis, kas, lai gan nebūs leģendārā "Laimas" pulksteņa Rīgā tieša kopija, tomēr tas skaidri vēstīs tās simboliskās vērtības, kuras mīl un ciena "Laimas" pulksteņa Rīgā pazinēji. Reizē pulkstenis vēstīs arī par Siguldas vērtībām, kas pievilcīgas ceļotājiem, tuvina draugus un ģimenes, baudot "zelta rudeni" un ievziedu laiku Siguldā."


"Siguldas novada pašvaldība divu gadu garumā ir gatavojusi īpašu vietu, kur šodien atklāt "Laimas" pulksteni. Atklājot dzelzceļa stacijas ēku un laukumu, kuru rekonstrukcijā esam ieguldījuši vairāk nekā 1,2 miljonus latu, esam radījuši Latvijā unikālu satikšanās vietu. Zinu, ka šis laukums un "Laimas" pulkstenis turpmāk būs kā atgādinājums, ka laime nav naudā un varā, bet gan cieņā un mīlestībā pret sevi, sev tuvajiem un savu zemi. Šodien Siguldā satikās laiks, cilvēki un mīlestība, lai turpmāk laiku skaitītu kopā – mūsu Siguldā," tikties Mīlestības pilsētā pie "Laimas" pulksteņa aicina Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

2010. gadā Latvijas leģendārā šokolādes fabrika "Laima", svinot savas darbības 140 gadu jubileju, sadarbībā ar Latvijas iedzīvotājiem meklēja to pilsētu, kura visvairāk atbilstu titulam "Mīlestības pilsēta". Televīzijas tiešraidē Latvijas iedzīvotāji ar savu balsojumu no pretendentēm izvēlējās tieši Siguldu.

Pulkstenis izgatavots no nerūsējoša tērauda, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Tam ir apgrieztas piramīdas forma, tādējādi tā augšdaļa ir platāka, bet apakšdaļa trīs reizes šaurāka. Pulksteņa plaknes ir vērstas pret visām četrām debess pusēm. Ņemot vērā specifisko dizainu, pulkstenim ir nopietna konstrukcija – aptuveni 2 m³ liels pamats, kas iebetonēts gandrīz 2 m dziļumā zemē. Pulksteņa autors ir Latvijas dizainers Arvis Sproģis.

"Laimas" pulkstenim Siguldā ir iekšējais LED diožu apgaismojums, kas ievērojami ekonomē elektroenerģiju. Katrai pulksteņa ciparnīcai ir Šveices ražojuma pulksteņa mehānisms, ko vada viens vadības bloks, kas atrodas ārpus pulksteņa, lai pulksteņa pieregulēšanu var veikt brīvi no attāluma. Tāpat arī elektropadeve un automātika neatrodas pulkstenī, bet ārpus tā, ērtākam apkopēm.

Rīgā "Laimas" pulksteni uzstādīja 1924. gadā ar praktisku nolūku – ļaut rīdziniekiem ierasties darbā precīzi laikā. 1936. gadā pulksteni izdekorēja ar valsts lielākā saldumu ražotāja "Laima" nosaukumu un logotipu. 1999. gadā "Laimas" pulkstenim veica pilnīgu rekonstrukciju, atjaunojot tādu izskatu, kāds tas bija 30. gados. "Laimas" pulkstenis kļuvis ne tikai par uzņēmuma un Rīgas simbolu, bet arī par rīdzinieku un Rīgas viesu iecienītāko satikšanās vietu.

AS "Laima" ir lielākais un atpazīstamākais šokolādes un saldumu ražotājs Baltijā, kurā šokolādi ražo no kakao pupām, neizmantojot iepirktus pusfabrikātus. Šo ražošanas metodi 1870. gadā ieviesa fabrikas dibinātājs Teodors Rigerts.

AS "Laima" lielākais īpašnieks ir Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners", kura iegādājusies 51 % kapitāldaļu starptautiskajā "Nordic Partners Limited" holdingā. "Nordic Partners" un tam piederošo uzņēmumu lielākais akcionārs ir Daumants Vītols – viens no pirmajiem vērienīgā holdinga dibinātājiem, kurš ilgstoši strādājis un vadījis arī vairākus holdinga pārtikas un nekustamā īpašuma uzņēmumus.