09.05.2018 12:45

Šonedēļ Latvijas Goda aplis piestās Mārupes novadā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šonedēļ Latvijas Goda aplis piestās Mārupes novadā publicitātes

Svinot Latvijas valsts simtgadi, 12. maijā ar plašu kultūras un aktīvās atpūtas programmu, viesošanos pie novada goda saimniekiem un iespaidīgām "Staro Rīga" gaismas instalācijām Latvijas Goda aplis piestās Mārupes novadā.

Ikvienam būs iespēja kopā ar ģimeni pievienoties svinībām – doties aizraujošos pārgājienos pa Mārupes novada purviem, piedalīties auto orientēšanās sacensībās vai kuģīšu regatē pa Mārupīti, apskatīt īpaši novada ģimenēm veltītu izstādi un baudīt gaismas instalāciju priekšnesumus un video projekcijas.

Mārupes novads nevar lepoties ar greznām pilīm un iespaidīgām vēstures paliekam, bet mums ir mūsu cilvēki un pēdējo gadu desmits papildinājis novada iedzīvotāju sastāvu ar jaunām un kuplām ģimenēm, kas vēlas dzīvot Mārupē. "Novada vislielākā lielākā bagātība un izaugsmes atslēga ir tieši šīs stiprās ģimenes, tādēļ, Latvijas Goda aplim piestājot Mārupē, ļausim tām uzmirdzēt spožākā gaismā. Kopā mēs esam stiprāki, kopīgiem spēkiem mēs radām jaunas tradīcijas un jaunas iespējas personīgai un kopīgai izaugsmei," pauž pasākuma rīkotāji.

Mārupes novads atrodas mežiem un purviem bagātajā Pierīgas lauku teritorijā, tādēļ dienas pirmajā daļā interesentiem tiks piedāvāta iespēja apzināt Mārupes novada dabas vērtības un doties aizraujošā ekspedīcijā uz Medema vai Cenas tīreļa purviem.

Šajā dienā notiks divi dažādi bezmaksas pārgājieni.

Plkst.10.00 "Purva bridējs" – pārgājiens uz Medema purvu kopā ar biologu, tūrisma speciālistu Juri Smaļinski. Vērosim Medema purva dabu – zvērus, putnus, kukaiņus, sēnes, augus un to krāsas pavasarī. Pārgājiena dalībnieku tikšanās vieta zirgu stallī un atpūtas vietā "Zirgzandales", "Zandeļi", Vērtas ciems.

Savukārt plkst. 14.00 "Latviešu strēlnieku pēdās" – pārgājiens uz Cenas tīreli ar vēsturnieku Māri Ribicki. Tikšanās un starta vieta Jaunmārupē pie ūdenstorņa, Mazcenu aleja 1.

Paredzamais katra maršruta garums ir aptuveni 10 km, pārgājienu ilgums ap trim stundām. Ieteicamais pārgājienu dalībnieku vecums +7 gadi. Dodoties pārgājienā lūdzam parūpēties par piemērotu apģērbu iešanai dabā konkrētajos laika apstākļos un ūdensnecaurlaidīgiem apaviem (gumijas zābaki).
Pieteikties pārgājieniem, rakstot uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot 283487211. Sasniedzot maksimālo dalībnieku skaitu grupā, dalībnieku pieteikšanās tiks slēgta.

Lai iepazītu Mārupes novadu, tā vēsturi un novada Goda saimniekus, kā arī aktīvi pavadītu laiku kopā ģimenes lokā, interesentiem ir iespēja pieteikt savu ģimeni dalībai auto orientēšanās sacensībās. Ģimeņu ekipāžas, kuras orientēšanās sacensībās būs izcīnījušas pirmās trīs vietas, tiks apbalvotas. Organizatori paredzējuši arī pārsteiguma un veicināšanas balvas.

Sacensībām jāpiesakās iepriekš elektroniski, rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. līdz 10. maijam, nosūtot pieteikuma anketu pielikumā. Provizoriskais sacensību ilgums ir divarpus stundas no mašīnas starta laika, paredzamais distances garums – 50 līdz 55 km. Pirmās ekipāžas starts no plkst. 13.00.

Tā kā vēsturiski novada nosaukums cēlies no Māras vārda, no Mārupītes, plānots to godināt un aptuveni plkst. 16.00 palaist savus sapņu kuģīšus pa upīti kuģīšu regatē "Mārupītes straumes vārdu spēks". No plkst. 15.00 Mārupītes krastā, Pērses ielā 16a, pie bērnudārza "Lienīte" filiāles, darbosies radošās laboratorijas "Paralēlā realitāte ūdens pasaulē", kurā būs iespēja katram izrotāt savu kuģīti un uzzināt ko jaunu par upē mītošajām radībām un ūdensaugiem.

Pēcpusdienā kopā ar novada senioriem pie politiski represēto pieminekļa plkst. 17.00 tiks iestādīta liepiņa – māmiņām, kuras neatgriezās no Sibīrijas, kuras neatgriezās no izsūtījuma vai palika vagonos, kad pāri Latvijai gāja komunistiskais genocīds.

Turpinot godināt novada ģimenes un ģimeniskās vērtības, plkst. 19.00 Mārupes kultūras namā notiks Mārupes dziedošo ģimeņu sadziedāšanās koncerts "Vienkāršas lietas", un apkārtējā teritorijā būs vērojama "Staro Rīga" gaismas parāde "Gaismas slepenā dzīve", kurā uzzināsim, ko dara gaismas ģimene nakts tumšajā laikā. Savukārt kultūras nama iekšpagalmā tiks atklāta izstāde "Uzmirdz Mārupes stiprās ģimenes".

Vakara izskaņā saulei norietot, būs iespēja baudīt unikālas video projekcijas par Mārupes kultūras nama vēsturi cauri laika griežiem, kas sākotnēji celts kā Aizsargu nams un savu stāstu un senatnes dvesmu nes vēl šodien.

Festivāls "Latvijas goda aplis" aicina svinēt Latvijas valsts simtgadi visa gada garumā katru nedēļas nogali citā novadā. 53 nedēļas nogales, 50 Latvijas novadi, goda saimnieki katrā novadā.