01.09.2012 10:21

Policija uzmanīs ne tikai skolēnus

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Reģionālās pašvaldību policijas priekšnieks Māris Bomiņš aicina jauniešus atzīmēt skolas sākšanos prātīgi. Reģionālās pašvaldību policijas priekšnieks Māris Bomiņš aicina jauniešus atzīmēt skolas sākšanos prātīgi. Krišjānis Grantiņš

Pērn bijuši gadījumi, kad "svinētāji" atrasti smagā alkohola reibumā, tādēļ kārtības sargi Zinību dienā skolēnus aicina "nevārīt ziepes" un padomāt pašiem par savu drošību.

 

Kā katru gadu, mācību gada sākums Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) un novadu pašvaldību policiju (PP) darbiniekiem ir paaugstinātas aktivitātes laiks. Šogad Zinību diena ietrāpījusies tikai 3. septembrī, taču visu aptaujāto policijas iecirkņu pārstāvji apgalvo, ka pastiprinātā režīmā strādās jau brīvdienās.

"Olaines novada pašvaldības policija dežurē visu diennakti visu cauru gadu, tāpat notiks arī 3. septembrī. Protams, kā katru gadu, svinīgu pasākumu laikā Zinību dienā PP un VP RRP Olaines iecirkņa darbinieki, palielinot darbinieku skaitu, patrulēs pie skolām, gājēju pārejām un visā pilsētas centrā, arī pie alkohola tirdzniecības vietām," pavēstīja Olaines novada pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību inspektore Daiva Gaišā. Jau 1. septembrī Olainē notiks novada Jauniešu dienas pasākums, kas būs pastiprinātā PP darbinieku uzmanības lokā.

Reģionālās pašvaldību policijas priekšnieks Māris Bomiņš pastāstīja, ka viņu pārziņā esošajā teritorijā – Ķekavas, Baldones, Inčukalna un Ikšķiles novados – ierastās vienas automašīnas vietā Zinību dienā dežurēs divas. Viņš atceras, ka pērn 1. septembrī, veicot pārbaudes sešās tirdzniecības vietās, četrās no tām konstatēti akcīzes preču tirdzniecības pārkāpumi. Bijuši arī gadījumi, kad "svinētāji" atrasti smagā alkohola reibumā.

"Nodrošināsim sabiedrisko kārtību pie skolām, kontrolēsim alkohola un cigarešu tirdzniecības vietas. Pirmdien vakarā kopā ar nepilngadīgo lietu inspektoriem, bāriņtiesas un sociālo dienestu darbiniekiem mums ir paredzēts kopīgs reids. Mums ir zināmas vietas, kur jaunieši mēdz pulcēties, lai atzīmētu skolas sākumu. Tāpat zinām tos, kuriem šajā dienā būtu jāpievērš īpaša uzmanība," tā M. Bomiņš.

Arī VP RRP Siguldas iecirkņa priekšnieks Andris Vīgants norāda, ka policistu darbam Zinību dienā ir izstrādāts īpašs plāns, kurā iekļauta gan sekošana braukšanas ātrumam mācību iestāžu tuvumā, gan reidi tirdzniecības un atpūtas vietās, tostarp diennakts tumšajā daļā. Iespēju robežās Valsts policijas darbinieki centīsies apsekot arī lauku teritorijas.

Iespējams, tieši pašu aktīvā rīcība ir iemesls, kāpēc policijas darbinieki lielā vienprātībā atzīst – mācību gada pirmajā dienā reģistrēto pārkāpumu skaits nav būtiski lielāks par ikdienā fiksēto.

"Manā rīcībā nav precīzas statistikas, bet šķiet, ka brīvlaikā pusaudžu izdarīto pārkāpumu skaits ir pat lielāks nekā pirmajā skolas dienā," apgalvo Salaspils novada PP priekšnieka vietnieks Sergejs Kapacina, kura pakļautībā esošie darbinieki Zinību dienā vairāk nekā ierasts patrulēšot skolu tuvumā. Viņam neklātienē piekrīt arī D. Gaišā: "Zinību dienā Olaines ielās ir vairāk skolēnu un vispār cilvēku, taču bērnu un jauniešu izdarīto pārkāpumu skaita palielināšanās, kā tas ir Rīgā, nav novērota. Iespējams, tāpēc, ka daļa jauniešu Zinību dienu brauc svinēt tieši uz Rīgu."

"Skolas pirmajā dienā varbūt sastādām pāris protokolu vairāk nekā ikdienā, taču starpība nav tik liela. Pēc dažu pēdējo gadu novērojumiem, vairāk šādu gadījumu ir septembra vidū, kad jaunieši atkal ir satikušies, iedzīvojušies un tad rīko kopīgas sanākšanas pirtīs vai citās atpūtas vietās," piezīmē A. Vīgants.

Viņš mudina skolēnus Zinību dienā padomāt pašiem par savu drošību: "To, ka mācību gada pirmajā dienā jauniešiem patīk kopīgi ilgāk pastaigāt pa ielām un parkiem vai pasēdēt kafejnīcā, zina arī noziedzīgie elementi. Tāpēc jāpiedomā, lai tādēļ nesanāktu ciest, piemēram, nozagta mobilā telefona vai atņemtas naudas veidā. Un, protams, jāatceras par ceļu satiksmes noteikumiem."