03.05.2018 16:03

Komisija aicinās Gerhardu skaidrot lūgumu atlikt pašvaldību referendumu likumprojekta virzību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komisija aicinās Gerhardu skaidrot lūgumu atlikt pašvaldību referendumu likumprojekta virzību arhīvs

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien vienojās uz komisiju aicināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministru Kasparu Gerhardu, lai saņemtu pamatotu skaidrojumu ministrijas lūgumam atlikt Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekta virzību izskatīšanai Saeimas sēdē galīgajā lasījumā.

"Komisija ir saņēmusi VARAM vēstuli, kurā paustas bažas par plānotā regulējuma lietderību. Šodienas diskusijā vienojāmies uz sarunu aicināt ministru, jo vēlamies dzirdēt visus argumentus par to, kādēļ īsi pirms paredzētā galīgā lasījuma Saeimā atbildīgā ministrija lūgusi likumprojekta virzību atlikt, un pēc tam lemt, kā rīkoties tālāk," Saeimas preses dienestam paudis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (att.).

Vēstulē komisijai uzsvērts, ka jau patlaban pašvaldību likums dod iespēju pašvaldībā organizēt publisko apspriešanu par tās autonomās kompetences jautājumiem, un norādīts uz risku, ka plānoto regulējumu cīņā pret pozīciju varētu izmantot pašvaldības domes opozīcija.

Savukārt jautājumā par plānoto iespēju iedzīvotājiem rosināt pašvaldības domes atlaišanu VARAM atzīmē, ka patlaban tiesības lemt par pašvaldības domes atlaišanu ir Saeimai, un likumdevējs jau ir paredzējis, kā rīkoties, ja domes rīcība ir acīmredzami prettiesiska un tā nav darboties spējīga.

VARAM vēstulē aicina uzsākt diskusiju par Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekta turpmākās virzības lietderību, kā arī vērtēt tā finansiālo ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem, ņemot vērā, ka jau spēkā esošais regulējums paredz un ļauj pilnvērtīgi noskaidrot sabiedrības viedokli par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, domes lēmumu, ar kuru pašvaldība ierosinājusi publiskas ēkas būvniecību, savukārt jautājums par domes atlaišanu saistāms ar tās darboties nespēju un pieļautajiem pārkāpumiem.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimas sēdē sagatavotais Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts paredz noteikt pašvaldību referendumu ierosināšanas un norises kārtību, jautājumus, par kuriem referendumu var ierosināt un rīkot, tā finansēšanas avotu, kā arī kārtību, kādā paziņojami rezultāti.

Bija plānots, ka pašvaldību referendumu likums stāsies spēkā nākamā gada 1.jūlijā.