20.04.2018 08:01

LPS: Ķekavas novada dome nav pārkāpusi likumu, bez brīdināšanas no komitejām izslēdzot deputātus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LPS: Ķekavas novada dome nav pārkāpusi likumu, bez brīdināšanas no komitejām izslēdzot deputātus LETA

Ķekavas novada dome nav pārkāpusi likumu, bez brīdināšanas no komiteju sastāva izslēdzot divus deputātus, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis (LZS).

Kā informēja priekšsēdis, ņemot vērā aktuālo jautājumu par to, vai pašvaldības domes deputāta izslēgšanai no komitejas vienmēr ir nepieciešams iesniegums, LPS visām pašvaldībām ir izsūtījusi savu viedokli par likuma "Par pašvaldībām" 55.panta piemērošanu šajā jautājumā.

Vēstulē teikts, ka likums nosaka minimālo un maksimālo komitejas locekļu skaitu, un to, ka pēc iespējas jāievēro proporcionalitāte deputātu skaitam no politiskām partijām un vēlētāju apvienībām. Tāpat likums nosaka, kādas komitejas ir jāveido obligāti, pieļaujot, ka pašvaldībā var būt izveidotas arī citas komitejas, ko izlemj paši pašvaldības domes deputāti. "Taču citus noteikumus komiteju izveidošanai likums neparedz. Līdz ar to pašvaldības domes lēmums par komiteju izveidošanu nav ne normatīvais akts, ne administratīvais akts. Tas ir politisks lēmums," teikts vēstulē.

Tāpat LPS pārstāvji norāda, ka "politisks lēmums ir lēmums, kura pamatā ir politiski, nevis juridiski apsvērumi, un tāpēc tā izdevējam nav nepieciešams to juridiski pamatot".

Tā kā pašvaldības komitejas locekļa amats ir vēlēts amats, tas nav un nevar būt patstāvīgs kā darba attiecībās balstīts amats un, mainoties politiskajai situācijai, var mainīties arī komiteju sastāvs, jo vēlēšanu procesā deputāti balstās tikai uz savu iekšējo un politisko pārliecību, subjektīviem kritērijiem, uzsvērts vēstulē pašvaldībām.

LPS uzskata, ka likuma "Par pašvaldībām" regulējums ir attiecināms tikai uz deputāta pienākumu izpildi, nevis uz jebkuru gadījumu, kad tiek mainīts komitejas sastāvs. LPS arī uzskata, ka proporcionalitātes principa pārkāpuma novēršana nav vienīgais gadījums, kad pašvaldības dome ir tiesīga grozīt komitejas sastāvu. Pēc savienības domām, komiteju sastāva noteikšana vai grozīšana ir pašvaldības domes ekskluzīva kompetence.

"Pamatojoties uz minēto, LPS uzskata, ka pašvaldības dome, lai nodrošinātu demokrātijas principa ievērošanu, optimālu pašvaldības darba organizēšanu un veicinātu politisko procesu norisi pašvaldības domē, ir tiesīga izslēgt komitejas locekļus vai veidot komitejas jaunā sastāvā bez deputāta iesnieguma saņemšanas," vēstulē visām pašvaldībām paudis Kaminskis.

Kā aģentūrai LETA norādīja Ķekavas pašvaldības pārstāve Vineta Geka, dome, ņemot vērā LPS viedokli, atbildi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) par savu turpmāko rīcību sagatavos un nosūtīs līdz 26.aprīlim.

Kā ziņots, VARAM iepriekš paziņojusi par konstatētiem būtiskiem likuma pārkāpumiem, veidojot komiteju sastāvus Ķekavas novada domē, un pašvaldībai nosūtījusi vēstuli, kurā lūgts nekavējoties atcelt domes lēmumu, ar kuru no komitejām izslēgti divi deputāti, neievērojot likumā noteiktās prasības.

Izvērtējums veikts pēc pašvaldības deputātu iesnieguma, kurā norādīta informācija par pašvaldības ārkārtas sēdes lēmumu, ar kuru tiek grozīts patstāvīgo komiteju sastāvs bez attiecīgo deputātu iesnieguma. Minētā lēmuma gadījumā komiteju sastāvs ir mainīts patvaļīgi, un deputāti ir izslēgti, neskatoties uz to, ka iesniegumi par izslēgšanu no komitejas nav saņemti un deputāti par to iepriekš pat nav bijuši informēti.

No komiteju sastāva bez piekrišanas izslēgti deputāti Olafs Klūdziņš (JKP) un Neils Kalniņš. Pēc Klūdziņa domām, galvenais domes vadības motīvs šādai rīcībai esot bijusi vēlme nodrošināt koalīcijas vairākumu visās komitejās.