11.04.2018 16:11

Ķekavas domes deputāts: Komiteju sastāvs mainīts, lai koalīcijai nodrošinātu vairākumu visās komitejās

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ķekavas domes deputāts: Komiteju sastāvs mainīts, lai koalīcijai nodrošinātu vairākumu visās komitejās arhīvs

Divi no Ķekavas pašvaldības deputātiem bez viņu piekrišanas no komitejām izslēgti tādēļ, lai nodrošinātu domes vadības un koalīcijas pārsvaru visās komitejās, aģentūrai LETA sacīja Ķekavas domes deputāts Olafs Klūdziņš (JKP).

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konstatējusi būtiskus likuma pārkāpumus veidojot komiteju sastāvus Ķekavas novada domē un pašvaldībai nosūtījusi vēstuli, kurā lūgts nekavējoties atcelt domes lēmumu, ar kuru no komitejām izslēgti divi deputāti, neievērojot likumā noteiktās prasības.

Izvērtējums veikts pēc pašvaldības deputātu iesnieguma, kurā norādīta informācija par pašvaldības ārkārtas sēdes lēmumu, ar kuru tiek grozīts patstāvīgo komiteju sastāvs bez attiecīgo deputātu iesnieguma. Minētā lēmuma gadījumā komiteju sastāvs ir mainīts patvaļīgi, un deputāti ir izslēgti, neskatoties uz to, ka iesniegumi par izslēgšanu no komitejas nav saņemti un deputāti par to iepriekš pat nav bijuši informēti.

Klūdziņš ir viens no diviem deputātiem, kurš marta sākumā tika izslēgts no Ķekavas pašvaldības komiteju sastāva bez viņa piekrišanas. Otrs deputāts ir bijušais viņa partijas biedrs Neils Kalniņš, kurš tobrīd atradies atvaļinājumā.

Pēc Klūdziņa domām, galvenais domes vadības motīvs šādai rīcībai esot bijusi vēlme nodrošināt koalīcijas vairākumu visās komitejās. Citi konkrēti paskaidrojumi šādai rīcībai viņam sēdē neesot sniegti. "Mani izslēdza no Finanšu komitejas sastāva un manā vietā iecēla deputātu Valtu Variku ("Vidzemes partija"). Savukārt Kalniņa vietā Saimnieciskās darbības komitejā tika iecelta deputāte Dzintra Medne. Pirms tam šo komiteju vadīju es, bet nākamajā sēdē mani no vadītāja amata atcēla," pastāstīja Klūdziņš.

Viņš norāda, ka līdz ar šīm izmaiņām arī proporcionalitātes princips komitejās ir izjaukts, jo viņš, piemēram, šobrīd darbojas tikai vienā komitejā, bet cits deputāts - veselās trīs.

Kā aģentūrai LETA teica pašvaldības priekšsēdētāja Viktorija Baire, viņa ministrijas vēstuli patlaban vēl saņēmusi nav un arī iepazinusies ar tās saturu nav. "Ja ministrijas pieprasījums atcelt izmaiņas būs pamatots ar normatīvajiem aktiem, mēs izvērtēsim turpmāko rīcību. Šobrīd man nav iemesla domāt, ka sēdē lēmums tika pieņemts pretlikumīgi," norādīja Baire.

Viņa skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts tādēļ, ka "esot mainījies koalīcijas sastāvs" un "JKP ar savām darbībām esot izrādījuši vēlmi nokļūt opozīcijā".
Klūdziņš gan šādu apgalvojumu sauc par muļķībām, jo "viedokļu atšķirības nenozīmē vēlmi nestrādāt." "Mūsu uzskati par pārvaldību ir pilnīgi atšķirīgi un daudzos jautājumos mūsu domas ar priekšsēdētāju nesakrīt, taču tas nenozīmē, ka kādā brīdī esam apzināti gribējuši nokļūt opozīcijā," pauž Klūdziņš.

Viņaprāt, domes vadība ministrijas norādījumus izpildīs tikai formāli un turpmāk domē varētu tikt mainīti saistošie noteikumi, kas ļautu visu komiteju sastāvu veidot pilnīgi no jauna. "Šis ceļš būs garāks un piņķerīgāks, taču rezultāts būs tāds pats un koalīcijai būs vairākums visās komitejās," spriež deputāts.