11.04.2018 17:17

VARAM pieprasa atcelt Ķekavas novada domes lēmumu, ar kuru veiktas izmaiņas komitejās (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
VARAM pieprasa atcelt Ķekavas novada domes lēmumu, ar kuru veiktas izmaiņas komitejās (papildināta) arhīvs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izvērtējusi Ķekavas novada domes veiktās darbības, veidojot komiteju sastāvus, un konstatējusi būtiskus likuma pārkāpumus. VARAM ir nosūtījusi vēstuli pašvaldībai, lai tā nekavējoties atceļ domes lēmumu, ar kuru tiek veiktas izmaiņas komitejās, neievērojot likumā noteiktās prasības.

VARAM ir izvērtēts Ķekavas novada domes deputātu iesniegums, kurā norādīta informācija par pašvaldības ārkārtas sēdes lēmumu Nr.4, ar kuru tiek grozīts patstāvīgo komiteju sastāvs bez attiecīgo deputātu iesnieguma. Ministrijā norāda, ka mainīt komitejas sastāvu, izslēdzot noteiktu deputātu no komitejas, dome ir tiesīga gadījumā, ja tiek saņemts atbilstošs iesniegums no attiecīgā deputāta.

Minētā lēmuma gadījumā komiteju sastāvs ir mainīts patvaļīgi, un noteikti deputāti ir izslēgti, neskatoties uz to, ka iesniegumi par izslēgšanu no komitejas nav saņemti un deputāti par to iepriekš pat nav bijuši informēti.

Izmaiņas Ķekavas novada domes komiteju sastāvos pieņemtas, neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 55. pantā noteikto regulējumu. VARAM uzsver, ka atkāpes no normatīvajos aktos noteiktā regulējuma nav pieļaujamas, līdz ar to Ķekavas novada domei nepieciešams nekavējoties novērst konstatētos pārkāpumus un informēt par to VARAM.

"Pašvaldības vadītājam būtu jāatceras, ka feodālais periods jau sen ir beidzies, un likuma prasības ir attiecināmas uz visiem vienādi - bez izņēmumiem. Ja Ķekavas novada deputāti nespēs nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu, dome par rupjiem demokrātijas principu pārkāpumiem bez šaubu ēnas var tikt atlaista," brīdinājis VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Ķekavas novada pašvaldība trešdien pēcpusdienā saņēmusi VARAM vēstuli. Šobrīd tiek izvērtēti VARAM vēstulē minētie argumenti, kā arī tiks lūgts Latvijas Pašvaldības savienības viedoklis. Pēc argumentu izvērtēšanas tuvākajā laikā sekos arī pašvaldības un domes attiecīgā rīcība.

Pašvaldībā atgādina, ka 1. marta ārkārtas domes sēdē tika veiktas izmaiņas gan domes vadības, gan domes komiteju sastāvā. Proti, no domes priekšsēdētāja otrā vietnieka amata tika atcelts Neils Kalniņš, viņa vietā tika ievēlēts Valts Variks. Tāpat tika veiktas izmaiņas trijās no piecām domes komitejās – Finanšu, Saimnieciskās darbības un Sociālo jautājumu komitejās. Šo izmaiņu mērķis bija uzlabot domes darbu un veidot tādu komandu, kura ir gatava racionāli strādāt novada attīstības labā un ar reāliem darbiem to jau ir apliecinājusi, veidojot pašvaldības budžetu 2018. gadam.