26.08.2012 07:24

Vidzemes šosejas rēgs – kādreiz lepnais hotelis "Berģi"

Autors  Rolands Bartaševics
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Braucot pa Vidzemes šoseju, nepamanīts nevar palikt hotelis "Berģi", Rīgas vizītkarte, kas sešu stāvu augstumā slejas debesīs pie degvielas uzpildes stacijas.

Tie, kas pieturējuši, domādami, ka viesnīcā varētu paēst vai pārlaist nakti, būs vīlušies, jo no attāluma šķietami uzturētā ēka tikai tuvumā parāda savus īstos vaibstus – izsistus un ar plāksnēm aizklātus logus, līdzīgi noformētas durvju ailes, nezālēm ieskauto apkārtni, uz sienām atstātos grafiti piekritēju vēstījumus un caur stikliem redzamās izdemolētās iekštelpas.

Hallo! Vai numuriņu var rezervēt?
"Pie pašas Rīgas robežas sešstāvu celtnē ar panorāmas liftu atrodas jauna, mājīga viesnīca "Berģi". Piedāvājam 53 numuriņus dažādām gaumēm par mērenām cenām. Mēs parūpēsimies, lai Jūsu uzturēšanās viesnīcā būtu pēc iespējas ērtāka un patīkamāka! Viesnīcas "Berģi" restorānā jums ir iespēja nobaudīt maltīti romantiskā gaisotnē, vērojot apkārtni no putna lidojuma augstuma. Tā ir vieta, kurā gribēsiet atgriezties atkal un atkal," – šāda un līdzīga informācija par tagadējo rēgu hoteli Garkalnes novadā, Vidzemes šosejā 3, atrodama vairākās ar tūrismu un izklaidi saistītās vietnēs.

Patiesība ir cita. Hotelī vairs nevar rezervēt "vienvietīgus numurus no Ls 20, divvietīgus no Ls 25 un četrvietīgus par Ls 43 vai izvēlēties īpašai relaksācijai paredzētos numurus ar masāžas vannu un saunu," kā tas joprojām izlasāms interneta ārēs. Tāpat izpaliek biljards un tur pieejamais bezmaksas bezvadu internets.

Turklāt uz vienu no tur norādītajiem kontakttālruņiem joprojām var piezvanīt, kaut arī "Apriņķis.lv" zvanam neviens neatbildēja, bet otrs norādītais numurs ir atslēgts.

"Skats no augšas gan bija skaists"
Tā portālam "Apriņķis.lv" atzina hotelim garāmejošais Aivars, kurš bija izvedis pastaigā suni. Viņš paguvis nobaudīt maltīti hoteļa augšējos stāvos tā darbības laikā. Kā atminas kādreiz glaunās viesnīcas apmeklētājs, "Berģi" slēgti kopš aptuveni 2008. gada, bet izdemolēti un izzagti vēlāk.

"Vai tad hotelis jau vaļā?" – tā savukārt jokodamies vaicājis autobusa šoferis, kad pie "Berģiem" izlaidis turpat degvielas uzpildes stacijā "Statoil" strādājošo Sarmīti (vārds mainīts). "Strādāju te aptuveni gadu, un ne pamestā hoteļa, ne tā apkārtnes ainā nekas nav mainījies," viņa pastāstīja.

Bāra plaukti pilni ar dzērieniem
Viesnīcas iekšpusē garnadži izlaupījuši pat kontaktus un sienu apšuvumu.

2010. gadā portāls "Kasjauns.lv" rakstīja par "Berģu" drūmo likteni, norādot, ka hoteļa lepnā celtne, ko savā ziņā var uzskatīt arī par Rīgas vizītkarti, tikusi brutāli izlaupīta un demolēta jau aptuveni gadu. Tolaik viesnīcā pabijušie atklājuši, ka hoteļa bārā vēl bijušas neatvērtas alkohola pudeles, bet virtuvē joprojām stāvējis sprādzienbīstams gāzes katls. Savukārt viesnīcas foajē uz grīdas mētājusies dokumentācija par tās kādreizējiem klientiem ar personas kodiem, kā arī bankas čeku kopijas.

Pašvaldībā par hoteli neko nezinot
Vēl šī gada maijā, jautājot par "Berģiem" Garkalnes novada pašvaldībai, tās komentāri bija visai skopi: īpašnieks zināms ir, bet kurš tas ir, pašvaldības darbinieki atklāt nevēlējās. Pašvaldībai neesot likumiskas tiesības veikt pasākumus šajā privātīpašumā. Valsts policijas Garkalnes iecirknī arī attiecās komentēt situāciju par hoteli.

Par viesnīcas nākotni lems banka
Viesnīca "Berģi" un tās teritorija tiek apsargāta, bet ēkas ir daļēji iekonservētas. Komplekss ieķīlāts par labu AS "Trasta komercbankai". "Uzņēmums izstrādās ēku kompleksa un teritorijas attīstības stratēģiju un piedāvās to investoriem. Šis process varētu prasīt divus trīs gadus," atklāj bankas pārstāvis Jānis Neimanis.

Viņš stāsta, ka iepriekš pamestajā hotelī bija iecerēts izveidot autocentru, taču ideju piebremzējusi ekonomiskā krīze.

"Veidojot viesnīcas iespējamo attīstības plānu, jāņem vērā tās izdevīgā atrašanās vieta, kur atrodas iepriekšējos gados populāro divu autoservisu ēkas, remontdarbnīcas un tirdzniecības telpas," uzsver J. Neimanis. Pašlaik viesnīcas kompleksā vairākas telpas īrē viens uzņēmums.