23.08.2012 16:11

Siguldas stacija 10 dienas pirms atklāšanas – žilbinoši!

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Jau tagad skaidrs, ka Stacija un tās apkārtne iegūs pilnīgi atšķirīgus vaibstus. Jau tagad skaidrs, ka Stacija un tās apkārtne iegūs pilnīgi atšķirīgus vaibstus. Ilze Ratniece

1. septembrī Siguldā notiks Siguldas dzelzceļa stacijas rekonstruētās ēkas un "Laimas" pulksteņa atklāšana.

Šajā dienā pirmajā reisā dosies arī maršruta autobuss, kurā Siguldas novada iedzīvotāji varēs braukt bez maksas.

Pašvaldība jau kopš brīža, kad pārņēma ēku no "Latvijas Dzelzceļa", lolojusi ieceri atjaunot, modernizēt pagājušā gadsimta 50. gadu sākumā būvēto Siguldas dzelzceļa stacijas ēku un laukumu.

Jau pirms pieciem gadiem tika izsludināts projektu konkurss, kurā uzņēmēju iesniegtās idejas par jaunu ēku būvēšanu vecās stacijas vietā siguldieši noraidīja. 2010. gadā pašvaldība izsludināja metu konkursu par dzelzceļa stacijas rekonstrukciju, tajā uzvarēja "AB Architekti" iesniegtā pārbūves ideja, pēc kuras 2011. gada nogalē sākās rekonstrukcija. Būvdarbu pirmās un otrās kārtas darbi tuvojas nobeigumam – 1. septembrī stacijas ēkā jāsāk pilnvērtīgi funkcionēt biļešu kasei, autoostai, pašvaldības policijai, Tūrisma informācijas centram un "Narvesen" tirdzniecības vietai.

Kā RAA pastāstīja Leonīds Ermansons, Siguldas novada pašvaldības Attīstības pārvaldes Īpašumu nodaļas būvinženieris, stacijas ēkas rekonstrukcija faktiski ir jau galā, līdz 1. septembrim vēl jāpabeidz stacijas laukumam piegulošā autobusu stāvlaukuma un pievedceļu izbūve. To traucējot purvainā augsne un augstais gruntsūdeņu līmenis.

Drīzumā būvnieku rosības vairs nebūs arī stacijas laukumā, kam jau izveidota smilšu un šķembu pamatne. Laukumā izbūvēta vieta strūklakas darbināšanai un apgaismojumam. Izveidots "Laimas" pulkstenis, strūklaka, zaļās terases, kur pavasaros ziedēs krokusi, bet vasarās zālājā varēs atpūsties siguldieši un pilsētas viesi. Laukuma centrā paredzēta vieta Ziemassvētku eglei, kas pēc piecu gadu "trimdas" Svētku laukumā, atgriezīsies pilsētas centrā. Jau tagad skaidrs, ka Stacijas laukums iegūs pilnīgi atšķirīgus vaibstus.

Stacijas ēka rekonstrukcijas gaitā ieguvusi jaunu krāsojumu, atjaunotas jumta konstrukcijas, uzklāts skārda segums. Abās pusēs durvīm, kas no stacijas ved uz pilsētu, izbūvētas stiklotas nojumes. Vienā no tām atradīsies tūrisma informācijas stendi, otrā izvietosies "Narvesen" kiosks. Pa kreisi no ēkas stiepsies gara rinda stiklotu nojumīšu, kur autobusus gaidošajiem paslēpties no nokrišņiem un saules. Gan laukums, gan autobusu stāvlaukums būs klāti ar bruģi. Tikšot saglabātas iepriekšējās automašīnu stāvvietas pretī "Azaidam", kā arī izveidotas jaunas aiz nojumēm pašvaldības darbinieku un citām automašīnām.

Stacijas ēkas iekšpusē ir veiktas lielākas izmaiņas. Izveidota elektroinstalācija, apkures sistēma un ūdensapgāde. Saglabājot lielās uzgaidāmās zāles autentisko interjeru, citas telpas pilnībā pārplānotas, izveidojot kabinetus, sanitāros mezglus. Labajā pusē kā iepriekš atradīsies dzelzceļa kase, kreisajā – autoostas kase. Kādreizējā stacijas ieeja pārtapusi gaitenī ar sabiedriskajām tualetēm. Pilsētas pusē otrā stāva līmenī izveidots balkons ar stiklotu sienu, uz to ved pašauras vītņu kāpnes. Balkona galā neliela telpa, kurā būšot klubkrēsli, galdiņš. Ieeja Tūrisma informācija centrā būs ēkas labajā spārnā, savukārt autoostas darbinieku un Pašvaldības policijas telpās iekļūt varēs pa durvīm ēkas kreisajā sānā.

Vēl jāveic peronu rekonstrukcija, pēc kuras līdz galam varēs sakārtot teritoriju no perona līdz autobusu stāvlaukumam. Kā pastāstīja L. Ermansons, perona pārbūvi septembra vidū veiks "Latvijas Dzelzceļš", projekts jau esot gatavs un iesniegts saskaņošanai būvvaldē. "Latvijas Dzelzceļš" Siguldā pirmo reizi Latvijā būvēs augsto peronu. Siguldas stacijas perons būs kā pilotprojekts, pēc kura parauga tādi tiks būvēti arī citviet Latvijā.

Siguldas novada pašvaldības projekta "Dzelzceļa stacijas ēkas un stacijas laukuma rekonstrukcija" finansējums ir 772 354 latu, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 407 159 lati, valsts budžeta dotācija – 17 378 lati un pašvaldības līdzfinansējums – 347 817 latu. Pērn 20. oktobrī tika noslēgts līgums ar SIA "YIT CELTNIECĪBA" par dzelzceļa stacijas rekonstrukcijas darbiem.