20.08.2012 09:27

Jaunolainē uzstādīts "gudrais" luksofors

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunolainē "gudrais" luksofors sodīs ātrumpārkāpējus ar sarkano signālu. Jaunolainē "gudrais" luksofors sodīs ātrumpārkāpējus ar sarkano signālu. Krišjānis Grantiņš

Uz Jelgavas–Rīgas šosejas, pirms pagrieziena uz Olaines dzelzceļa staciju, sācis darboties luksofors ar ātruma sensoru. Tāds pats jau gadu ir arī Babītē.

Luksofori, kuros iebūvēts ātruma sensors, uzstādīti, lai autovadītāji ievērotu atļauto braukšanas ātrumu, tā paaugstinot gājēju drošību uz gājēju pārejas," skaidro VAS "Latvijas Valsts ceļi" pārstāve Ieva Niedra. Luksofors uzstādīts ceļa posmā, kur maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir 70 kilometru stundā.

Gājēju pārejas luksofors papildināts ar ātruma kontroles radariem un videokamerām. Katrā braukšanas virzienā uzstādīts viens radars uz konsoles virs ceļa pietiekamā attālumā no gājēju pārejas – 120 metru. Ja autovadītāji pārsniedz radaros noregulēto ātrumu, tiek dots signāls luksofora vadības sistēmai, un konkrētajā virzienā tiek apturēta satiksme uz 20 sekundēm, luksoforā ieslēdzot dzelteno un pēc tam sarkano gaismas signālu.

Ātruma pārkāpējs vai tā transporta līdzekļa reģistrācijas numurs netiek fiksēts, vienīgā sankcija pārkāpējiem ir lieka apstāšanās.

"Autovadītāji tiek aicināti ievērot ar ceļa zīmēm noteikto maksimālo atļauto braukšanas ātrumu un drošu attālumu no priekšā braucošā transporta līdzekļa," piezīmē I. Niedra.

Līdzīgs luksofors pirms vairāk nekā gada ir uzstādīts Babītē. "Tas darbojas bez problēmām un ir izpelnījies satiksmes ekspertu atzinību," tā I. Niedra.