31.07.2012 09:28

Ēkas atjaunošana nav pa kabatai

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ēkas atjaunošana nav pa kabatai Elīna Kondrāte

Jau šonedēļ Stopiņu novada Dreiliņos plānota dzīvojamās mājas un šķūņa graustu "Zvirgzdi" nojaukšana.

 

Ēka Lubānas ielas malā nodega pērn, un tās īpašnieki dzīvo citās mājvietās. Novada būvvaldes vadītājs arhitekts Andris Rībenis paskaidroja, ka māju nolemts nojaukt, lai labiekārtotu vidi un rūpētos par iedzīvotāju drošību: "Pirmkārt, mūsu novadam tuvojas 125 gadu jubileja, un vismaz iebraukšanu mūsu pašvaldībā vajadzētu savest kārtībā. Otrkārt, grausts ir konstruktīvi bīstams ‒ tas var sagāzties un radīt problēmas."

Jau pirms māja esot nodegusi, ticis veikts tehniskais slēdziens, ka tā ir avārijas stāvoklī. Dome aicinājusi īpašniekus veikt remontdarbus, taču mājas iedzīvotājiem tas nebija pa kabatai un izcēlušies tikai kašķi.

Pēc ēkas nodegšanas regulāri esot vestas sarunas ar īpašniekiem, taču mājas iedzīvotāji neredzēja finansiālu iespēju namu atjaunot. Dome martā pieņēmusi lēmumus saskaņā ar likumdošanu, ja atjaunošanu vai demontāžu neveiks paši īpašnieki, tā tiks īstenota par domes līdzekļiem. Tomēr "Zvirgzdu" īpašniekiem izdevumi būs jāatlīdzina.

A. Rībenis prognozē, ka saistībā ar naudas atgūšanu gaidāmas problēmas. Pašreiz pirms demontāžas izstrādāts arī būves nojaukšanas plāns, tiks veikta elektrības pārslēgšana un citas nepieciešamas lietas, kā arī izsludināts iepirkuma konkurss par nojaukšanas darbiem. Iepirkuma konkurss noslēdzies 30. jūlijā un uzreiz pēc tā beigām plānots "Zvirgzdu" mājas nojaukt. "Mēs plānojam darbus sākt šonedēļ, un jau nedēļas laikā šim graustam jāpazūd."