01.06.2017 12:19

FOTO: Arī Daugmalē sākusies iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Arī Daugmalē sākusies iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās Einārs Binders

Trešdien vakarā sākās iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās. Pirmais vēlētājs tika reģistrēts arī vēlēšanu iecirknī Ķekavas novada Daugmales pagasta pārvaldes ēkā. Ceturtdien nobalsot varēs no plkst. 9 līdz 12, bet piektdien no plkst. 10 līdz 16. Vēlēšanu dienā sestdien, 3. jūnijā, iecirkņi būs atvērti no plkst. 7 līdz plkst. 22.

Par 17 deputātu vietām Ķekavas novada domē cīnīsies 234 deputātu kandidāti no 14 sarakstiem. Šajā ziņā Ķekava ir līdere valsts mērogā.

Sarakstu, no kā izvēlēties, vienmēr ir pieticis

Ķekavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Videniece "Rīgas un Apriņķa Avīzei" stāsta, ka interese par iespēju tikt ievēlētiem novada pašvaldībā allaž bijusi liela. Tā, 2013. gada vēlēšanās startēja 13 saraksti, bet vēl pirms tam – 2009. gadā – 17 saraksti. Jebkuram politiskajam spēkam, lai iekļūtu novada domē, ir jāpārvar piecu procentu barjera. To, kuram dot priekšroku, izlems mazliet vairāk nekā 15 tūkstoši novadā deklarēto balsstiesīgo iedzīvotāju.

A. Videniece atzīst, ka pašvaldību vēlēšanās lielākas izredzes tikt ievēlētiem ir tiem deputātu kandidātiem, kuri iedzīvotājiem jau ir pazīstami. Piederībai kādai partijai lielāka nozīme ir Saeimas vēlēšanās, bet pašvaldību vēlēšanās svarīgāka ir tieši kandidāta atpazīstamībai.

No jauna uz varu Ķekavas novadā pretendēs trīs politiskie spēki: Jaunā konservatīvā partija, "Gods kalpot mūsu Latvijai" un "KPV LV" ar diviem cilvēkiem sarakstā. Viens cilvēks jau gadiem pārstāv apvienību "Iedzīvotāji". Pārējos sarakstos deputātu kandidātu skaits ir lielāks.

"Taču no sarakstiem nācās izsvītrot trīs kandidātu vārdus. Iesniedzot dokumentus, šie cilvēki neatbilda likumā noteiktajām prasībām, un tās ir – kandidātam jābūt vai nu novadā deklarētai dzīvesvietai, vai viņam šeit jāpieder nekustamajam īpašumam, vai novadā jābūt darbavietai," atgādina A. Videniece.

Raudzīsies, lai tiktu ievērots likums

Lai gan vēlēšanu komisijas atbildība nav sekot līdzi tam, ko priekšvēlēšanu laikā deputātu kandidāti runā mītiņos vai sociālajos tīklos, ir skaidrs, ka cilvēki, kas grib darboties politikā, savos izteikumos ir ļoti asi, skaidro A. Videniece.

"Ir kandidāti, kuri iepriekš publiski sacīja, ka, pārstāvot biedrību, tie aizstāv tikai iedzīvotāju intereses un politikā neiesaistīsies, bet tagad viņu uzvārdi ir redzami partiju sarakstos. Tā ir gan gadījumos ar Jaunās konservatīvās partijas un "Gods kalpot mūsu Latvijai" kandidātiem, kuriem patīk uzsvērt, ka līdzšinējā vara novadā neko nav darījusi iedzīvotāju labā, Ķekavā valdot zagļi un korupcija. Taču visi mēs labi zinām, ka tikai tiesa var atzīt kādu par vainīgu.

Tāpat arī tiek sacīts, ka nākamo vēlēšanu rezultāti jau ir zināmi. Tas arī ir apšaubāmi, jo novada vēlēšanu komisija nekad nav ierobežojusi vēlēšanu novērotājus, kuri raugās, lai vēlētāju balsis tiktu saskaitītas pareizi. Tieši otrādi – katrā vēlēšanu iecirknī, kā noteikts likumā, vienlaicīgi drīkst atrasties divi katras partijas pilnvaroti pārstāvji līdz pat brīdim, kamēr ir saskaitītas balsis un izdrukāts protokols. Šim nolūkam katrā vēlēšanu iecirknī ir atvēlētas pat speciālas vietas, no kurām viss iecirknī notiekošais ir labi pārskatāms. Balsu skaitīšanai var sekot līdzi uz liela ekrāna, kur redzamas visas ieskenētās vēlēšanu zīmes," atgādina A. Videniece.

Un vēl viņa sola, ka tiks sekots līdzi tam, lai vēlēšanu dienas rītā nekur vairs nebūtu redzami priekšvēlēšanu aģitācijas plakāti un vēlēšanu laikā 50 metru rādiusā ap vēlēšanu iecirkni netiktu veikta aģitācija. Par to ir atbildīgs katra vēlēšanu iecirkņa vadītājs.

Uz jautājumu, vai ir padomāts, kā novērst iespējamo balsu pirkšanu vēlēšanu dienā, A. Videniece skaidro, ka to, kas notiek 100 metru attālumā no vēlēšanu iecirkņa, vēlēšanu komisija ietekmēt nevar, bet ir pārliecināta, ka vēlēšanu iecirkņos tas nenotiks. Tāpat kā aģitācija nebūs iespējama arī visos autobusos, kas vēlēšanu dienā pārvadās vēlētājus uz balsošanas iecirkņiem no Dzērumiem, Plakanciema un Baložos uz un no Titurgas.