24.05.2017 16:08

Policisti dodas velopatruļā Siguldas ielās

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Siguldas pašvaldības policisti inspektori Tālis Niedzviedzis un Mārtiņš Ābele patruļā pilsētas ielās. Siguldas pašvaldības policisti inspektori Tālis Niedzviedzis un Mārtiņš Ābele patruļā pilsētas ielās. Ginta Zīverte

Pasaules pilsētās policists uz velosipēda nav nekas neparasts. Arī Siguldā kopš maija vidus pašvaldības policija atsākusi ikvasaras patrulēšanu pilsētā, pārvietojoties uz velosipēdiem.

Ikdienā Siguldas novada pašvaldības policisti patruļās dodas ar automašīnām, taču siltā un saulainā laikā, it īpaši dienas otrajā pusē, kad pilsētas parki un rotaļu laukumi piepildās cilvēkiem, patruļas tiek veiktas ar velosipēdiem.

Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" sacīja novada pašvaldības policijas priekšnieks Andris Būce, patrulēšanai pilsētā ar velosipēdu ir vairākas priekšrocības, no kurām galvenā – pārvietojoties ar velosipēdu, kārtības sargs var pamanīt to, ko citkārt nepamanītu, braucot ar auto, otrkārt, ar velosipēdu var iebraukt tur, kur ar auto tas nav atļauts, piemēram, bērnu rotaļu laukumos un pilsētas parkos, tādējādi var kontrolēt, vai tiek ievēroti sabiedriskās kārtības noteikumi un cilvēki nesmēķē bērnu laukumos, nelieto alkoholiskos dzērienus parkos, kā arī to, vai netiek pārkāpti suņu turēšanas noteikumi – vai dzīvnieki pastaigā tiek vesti pavadā un aiz tiem tiek savākti ekskrementi. Tāpat velopatruļas varēs labāk uzmanīt to, kas notiek uz gājēju ietvēm un veloceliņiem.

A. Būce skaidro, ka patrulēšanai tiek izmantoti parasti velosipēdi un arī nekāda īpaša fiziskā sagatavotība no policistiem netiek prasīta. Vienlaikus Siguldas ielās uz velosipēdiem strādās divi policisti, velopatruļu maršrutos aptverot visu pilsētu.

Jautāts, vai pirmajās dienās, kopš pašvaldības policisti Siguldā sākuši patrulēt ar velosipēdiem, atklāts vairāk sabiedriskās kārtības pārkāpumu, pašvaldības policijas priekšnieks atbildēja, ka galvenais nav pārkāpumu skaits, par kuriem policija vainīgajiem piemērojusi sodu, bet gan kārtības sargu klātbūtne vietās, kur pārkāpumi varētu rasties, un iespēja brīdināt iespējamos pārkāpējus, kas būs tad, ja netiks ievēroti vispārējās kārtības noteikumi.

Runājot par velobraukšanas kultūru Siguldā, A. Būce uzsver, ka Sigulda noteikti ir velobraucēju pilsēta, tādēļ, domājot par velobraucēju drošību un prasmēm, Siguldas 1. pamatskolā tiek rīkoti pašvaldības apmaksāti velobraukšanas kursi skolēniem no 10 gadu vecuma, un tajos piedalās arī pašvaldības policijas pārstāvji.

"Tas ir ļoti labi, jo, apgūstot satiksmes noteikumu pamatus un iemaņas, kā ar velosipēdu pareizi un droši pārvietoties pa ielām, bērni radīs mazāk draudu paši savai drošībai," uzsver A. Būce.