21.04.2017 07:44

Carnikavā talkošanu sāk karavīri, turpina iedzīvotāji

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā Lielo talku jau vairākus gadus uzsāk Ādažu militārās bāzes Medicīnas rotas karavīri, palīdzot sakot kapsētu, kurā apglabāts pirmskara Latvijas armijas ģenerālis Mārtiņš Vācietis. Carnikavā Lielo talku jau vairākus gadus uzsāk Ādažu militārās bāzes Medicīnas rotas karavīri, palīdzot sakot kapsētu, kurā apglabāts pirmskara Latvijas armijas ģenerālis Mārtiņš Vācietis. Einārs Binders

Sestdien Latvijā jau desmito reizi notiks Lielā talka, bet Carnikavas novadā talkošana sākās jau otrdien. Pirmie talkotāji bija Ādažu militārās bāzes Medicīnas rotas karavīri, kuri bija ieradušies palīdzēt sakopt Carnikavas kapus.

Otrdienas priekšpusdienā Carnikavas kapu autostāvvietu aizņēmusi liela armijas kravas mašīna, un turpat ar savu auto piebraucis arī Carnikavas novada pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" vides pārvaldības nodaļas vadītājs Edgars Sliede. Viņš talkotājiem – Ādažu militārās bāzes Medicīnas rotas karavīriem – atvedis maisus talkas laikā savāktajiem atkritumiem. Jau laikus viņš ir atvedis arī grābekļus pērno lapu savākšanai.

Karavīri, sadalījušies grupiņās, darbojas vairākās kapsētas vietās. Viena no talkotājām – Medicīnas rotas virsseržante Sandra Lazdiņa ‒ "Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka Ādažu militārās bāzes karavīri nu jau četrus gadus Lielās talkas laikā piedalās Carnikavas kapu uzkopšanā. Arī viņai pašai šī ir jau ceturtā reize.

Sakopt šo vietu izvēlējušies tāpēc, ka šeit apbedīts pirmskara Latvijas armijas ģenerālis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Mārtiņš Vācietis. Viņš no 1929. gada decembra līdz 1931. gada martam ir bijis arī Ministru kabineta loceklis – kara ministrs. (Kapsētas augstākajā vietā atdusas arī dzejnieks Ojārs Vācietis, taču ar ģenerāli viņam radniecības saišu nav.)

Otrdien Carnikavas kapos strādāja 12 Ādažu militārās bāzes Medicīnas rotas karavīri, kuri šo dienu izbrīvējuši speciāli. Ikdienā viņi veic ārsta palīga, medicīnas māsas vai karavīra glābēja pienākumus, bet uz talkas stundām viņu pienākumus uzņēmušies bāzē palikušie kolēģi.

Savukārt ceturtdien karavīri no Sauszemes spēku 1. mehanizētā kājnieku bataljona palīdzēja aizvākt no Dzirnezera krasta metāla pontonu, kas reiz kalpojis par laivu piestātni, bet tagad ledus to ir salauzis, pārvēršot metāllūžņu kaudzē.

Ar karavīru palīdzību, kuri no ezera izcēla sadragāta metāla pontona atliekas, Gaujas ciemata iedzīvotāji tika pie sakopta stūrīša Dzirnezera krastā.Ar karavīru palīdzību, kuri no ezera izcēla sadragāta metāla pontona atliekas, Gaujas ciemata iedzīvotāji tika pie sakopta stūrīša Dzirnezera krastā.

 

Vietējie Gaujas ciemata iedzīvotāji pirms tam bija apņēmušies sakārtot krūmiem aizaugušo krasta daļu, bet karavīri pontonu izvilka no ezera. "Viņiem tas vienlaikus bija arī labs mācību uzdevums, vingrinoties izmantot glābšanas darbu tehniku, bet iedzīvotāji ir ieguvuši sakoptu ezera krastu," ceturtdien skaidroja E. Sliede.

Galvenā talkošana, kā sacīja novada pārstāvis, tomēr notiks sestdien. "Mums šajā ziņā iedzīvotāji ir ļoti aktīvi, jau laicīgi tika pieteiktas 20 talkošanas vietas visā novada teritorijā – gan pašā Carnikavā, gan Kalngalē, Lilastē, Garciemā, Garupē, Gaujā, Siguļos un citur. Piemēram, Siguļos, pie Piejūras internātpamatskolas, tiks stādīti koki.

Katrā no talkošanai izvēlētajām vietām ir sava atbildīgā persona, pie kuras varēs saņemt atkritumu maisus un darba cimdus un sīkāk uzzināt par veicamajiem darbiem," sacīja E. Sliede, piebilstot, ka pašvaldība parūpēsies par cienastu talkas dalībniekiem, piemēram, sarūpējot desiņas, ko uzcept uz ugunskura, jo talka taču ir kopā būšanas svētki.

 

Ar karavīru palīdzību, kuri no ezera izcēla sadragāta metāla pontona atliekas, Gaujas ciemata iedzīvotāji tika pie sakopta stūrīša Dzirnezera krastā.