17.03.2017 07:46

Autobusu pasažieru skaits sarūk arī Pierīgā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Autobusu pasažieru skaits sarūk arī Pierīgā Einārs Binders

Autotransporta direkcijas dati vēsta, ka 2016. gadā reģionālo vietējo un starppilsētu maršrutu autobusos kopumā tika pārvadāti 29,84 miljoni pasažieru, kas ir par 6 % mazāk nekā 2015. gadā. Vietējās nozīmes maršrutu autobusos pārvadāti 18,77 miljoni.

Pasažieru kļuvis mazāk gan tāpēc, ka iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās, gan arī tāpēc, ka cilvēki pārceļas uz dzīvi pilsētās, turklāt aizvien vairāk ir tādu, kas izvēlas pārvietoties ar privāto transportlīdzekli.


Pasažieru skaits sarūk arī Pierīgā

"Rīgas un Apriņķa Avīze" aptaujāja vairākas kompānijas, kas nodrošina pasažieru pārvadājumus Pierīgā – uz Ādažiem, Carnikavu, Vangažiem, Ķekavu, Baložiem, Baldoni un Olaini.

Uz jautājumu, kāda situācija ir Pierīgā, kur iedzīvotāju skaits pastāvīgi pieaug, kad valstī kopumā autobusu pasažieru skaits krītas, SIA "Ekspress Ādaži" direktors Aleksandrs Bogdanovs skaidroja, ka, lai gan Ādažu novadā iedzīvotāju skaits palielinās, pasažieru skaits šajā virzienā ar katru gadu sarūk.

Tā, 2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, "Ekspress Ādaži" maršrutos pārvadāts par 2,33 % pasažieru mazāk. A. Bogdanovs skaidroja, ka viens no iemesliem ir tas, ka paralēli autobusu satiksmei kursē vilciens, ar kuru var nokļūt Rīgā.

Arī SIA "GalssBuss", kas nodrošina pasažieru pārvadājumus uz Salaspils un Ropažu novadu, valdes locekle Alla Lešņevska apstiprina, ka pasažieru skaits Pierīgas maršrutos krītas. Viens no būtiskākajiem iemesliem ir tas, ka braukšanai uz darbu un no tā iedzīvotāji arvien vairāk izmanto personīgo transportu vai kooperējas ar kaimiņiem. Tāpat pasažieru pārvadājumu tirgū ik pa brīdim paradās nelegālie pārvadātāji.

"Ekspress Ādaži" un "GalssBuss" pārstāvju teiktajam piekrīt arī AS "Rīgas Taksometru parks" valdes priekšsēdētājs Kaspars Muižnieks, sakot, ka pasažieru plūsmai autobusu maršrutos Pierīgā Olaines, Mārupes, Ķekavas un Baldones virzienā ir tendence samazināties tāpat kā kopumā valstī.

Par "vidējo" Pierīgas autobusu maršrutu pasažieri visi aptaujātie pārvadātāji uzskata sociālekonomiski aktīvus cilvēkus, kuri studē vai strādā un ik dienu mēro ceļu uz Rīgu un atpakaļ ar vienu transportlīdzekli – autobusu, kas ir vienīgais veids, kā nokļūt uz darbu un mājām. Autobusu satiksmi izmanto arī cilvēki, kas dodas apmeklēt kultūras iestādes Rīgā.

Nav konkurences tradicionālajā izpratnē

Uz jautājumu, cik liela ir konkurence starp Pierīgas pasažieru pārvadātājiem un vai šādi pārvadājumi var pastāvēt bez papildu finansējuma, AS "Rīgas Taksometru parks" valdes priekšsēdētājs Kaspars Muižnieks teic, ka pasažieru pārvadātāju tirgū konkurence pastāv tikai auto un dzelzceļa pārvadājumu segmentā, piemēram, Olaines virzienā. Taču konkurenci neregulē tirgus, bet gan sabiedriskā transporta maršrutu plānotāji, kuri pietiekami objektīvi to uzrauga.

"Sabiedriskais transports kā pamata pakalpojums sabiedrībai nevar tikt organizēts pēc biznesa pamatprincipiem – gūt peļņu, jo sabiedriskā transporta kā infrastruktūras daļas uzdevums ir nodrošināt pilsētu un novadu dzīvotspēju. Tāpēc sabiedriskais transports tiek dotēts," saka K. Muižnieks.

Arī SIA "Ekspress Ādaži" direktors Aleksandrs Bogdanovs uzskata, ka Latvijā, kur sabiedrisko transportu dotē valsts un pasažieru pārvadājumu tirgus ir monopolizēts, grūti runāt par konkurenci tradicionālā izpratnē.

"Ja runājam par Ādažu novadu, "Ekspress Ādaži" konkurē ar AS "Pasažieru vilciens", kas ieviesusi zonu tarifu sistēmu, piemērojot dažāda līmeņa atlaides un piedāvājot lētākas biļetes. Arī mēs no 1. februāra esam ieviesuši e-talonu "Ekspress Ādaži" maršrutos, piedāvājot apjoma atlaides no 10 līdz 20 procentiem atkarībā no iegādāto braucienu skaita vienā reizē. Piemēram, braucot Ādažu novada teritorijas robežās, brauciens maksā 55 centus," uzsver Bogdanovs un piebilst, ka maršruti uz tuvējo novadu centriem ir nerentabli, un, lai tie netiktu slēgti, tos dotē valsts.

"Piemēram, Ādažu novadā viens no populārākajiem maršrutiem ir Ādaži–Rīga. Līdz ar to no ieņēmumiem šajā maršrutā tiek nosegtas izmaksas ar valsts dotāciju citos novada maršrutos, kur pasažieru plūsma ir mazāka. Pēc līdzīgiem principiem ir organizēti visi sabiedriskā transporta pārvadājumi Latvijā – viena līguma ietvaros pārvadātājam ir gan peļņu nesošie maršruti, gan arī pilnībā nerentablie."

Līdzīgos uzskatos ir "GalssBuss" pārstāve Alla Lešņevska, kura par konkurenci gan neko daudz nevarot pateikt, jo visus vietējas nozīmes maršrutus reglamentē Autotransporta direkcija. Neesot šaubu, ka sabiedriskā transporta regulārie pasažieru pārvadājumi ir nerentabli visā pasaulē, ne tikai Latvijā, un maršruti, kurus apkalpo "GalssBuss", neesot izņēmums.

Katra pārsēšanās ir šķērslis

"Rīgas un Apriņķa Avīze" autobusu satiksmes operatoriem jautāja, kādas ir viņu domas par Ādažu novada domes priekšsēdētāja Māra Sprindžuka ideju pārkārtot autobusu satiksmi, veidojot reģionālās autoostas vai punktus, kur koncentrējas pasažieri, lai tālāk ar citu transportu dotos uz Rīgu.

SIA "Ekspress Ādaži" vadītājs sacīja, ka šāda ideja ir atbalstāma, jo īpaši tāpēc, ka novada iedzīvotājiem ir privātās automašīnas. Taču piemērotāk, viņaprāt, būtu veidot tā saukto "Park & Ride" sistēmu pie novada centra lielveikaliem, kur iedzīvotāji varētu novietot savu privāto automašīnu un tālāk uz lielpilsētu braukt ar autobusu, tādējādi sabiedriskā transporta izmantošanu padarot prioritāru.

"Park & Ride" sistēma ir ļoti izplatīta Centrāleiropā un Amerikā, kas pierāda tās efektivitāti un lietderību. Tādējādi tiekot risinātas arī sastrēgumu un vides piesārņojuma problēmas lielajās pilsētās.

Savukārt "GalssBuss" pārstāve A. Lešņevska Sprindžuka ideju neatbalsta. Viņa uzskata, ka šādā variantā visvairāk cietīs pasažieri, jo būs nepieciešama papildu pārsēšanās no mašīnas uz autobusu, papildu izmaksas radīs braukšanas biļetes iegāde, brauciena laiks līdz darbavietai kļūs ilgāks u.tml. Turklāt būšot vajadzīgi arī papildu izdevumi lokālo autoostu izveidošanai un uzturēšanai.