04.11.2016 11:43

Cibuļskis: Atlaišana no amata nebija kā zibens spēriens no skaidrām debesīm

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Mēneša laikā Ropažu novada domes deputātu astotnieks “izbalsoja” jau otro vadošo darbinieku. Šoreiz bez amata palika domes priekšsēdētāja vietnieks Antons Cibuļskis. Mēneša laikā Ropažu novada domes deputātu astotnieks “izbalsoja” jau otro vadošo darbinieku. Šoreiz bez amata palika domes priekšsēdētāja vietnieks Antons Cibuļskis. arhīvs

Dienā, kad ekspluatācijā tika nodota renovētās Ropažu vidusskolas pirmā kārta, astoņi Ropažu novada domes deputāti rosināja ārkārtas domes sēdē izskatīt jautājumu par domes priekšsēdētāja vietnieka Antona Cibuļska atbrīvošanu no amata.

Trešdien, 2. novembrī, Ropažu novada domes sēdē, astoņiem domes deputātiem balsojot "par", A. Cibuļskis tika atbrīvots no Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietnieka amata. Par šo lēmumu balsoja Renāte Gremze, Klaudija Terēza Hēla, Ivars Gailītis, Aivars Oleksāns, Mārtiņš Vimba, Modris Mucenieks, Jānis Grigaļūns un Vladislavs Šlēgelmilhs.


Domes ārkārtas sēdē, skaidrojot lēmuma iemeslu, deputāti, kuri jau oktobra sākumā nobalsoja arī par pašvaldības izpilddirektora atbrīvošanu no amata, minēja, ka nepiekrīt domes priekšsēdētāja vietnieka vienpusējai rīcībai, parakstot līgumu par ēdinātāja maiņu Ropažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē (PII) "Annele" 2016. gada 1. septembrī, par to neinformējot domes vadību un deputātus, to nesaskaņojot ar Ropažu novada domes deputātiem un pašvaldības Iepirkuma komisiju.

"PII "Annele" ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs tika noteikts iepirkuma procedūras rezultātā, kurā uzvarēja SIA "ELDA". Domes priekšsēdētāja vietnieks deputātus informēja, ka augusta beigās tika saņemts iesniegums no SIA "ELDA", ka tā nevarēs izpildīt saistības, kā rezultātā nav iespējama pakalpojuma kvalitatīva un normatīvajiem aktiem atbilstoša izpilde.

Lai neiestātos krīzes situācija un problēma tiktu operatīvi atrisināta, domes priekšsēdētaja vietnieks A. Cibuļskis nolēma noslēgt līgumu ar SIA "Andelita", kura apņēmusies nodrošināt ēdināšanas pakalpojumu PII "Annele" atbilstoši iepirkuma nolikuma un normatīvo aktu prasībām, saglabājot iepriekšējā pakalpojuma sniedzēja sniegtā pakalpojuma standartus, praksi un cenas," lasāms novada domes izplatītajā paziņojumā domes sēdes dienā.

Kā portālam "Apriņķis.lv" notikušo ceturtdien skaidroja A. Cibuļskis, deputātu lēmums padzīt viņu no amata nav bijis kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, bet pats neuzticības balsojuma iemesls – līguma noslēgšana ar SIA "Andelita" – bijis tikai formāls iemesls.

Paša A. Cibuļska paraksts zem līguma ar SIA "Andelita", kura tagad apņēmusies nodrošināt bērnudārza "Annele" ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu, gan esot, un viņš tiešām to parakstījis laikā, kad domes priekšsēdētājs atradies atvaļinājumā. Nekādas procedūras, to darot, pārkāptas nav. Tas bijis jau iepriekš sagatavots līgums, turklāt ir spēkā tikai uz laiku, kamēr notiek jauns konkurss.

Uz jautājumu, vai atlaišanu no ietekmīgā amata viņš saista tikai ar spēku samēru maiņu domē, kopš deputāts V. Šlēgelmilhs, kurš vienmēr uzsvēris savu neatkarību, ir pieslējies nosacītajai opozīcijai, A. Cibuļskis nenoliedza, sakot, ka tā tas varētu būt. Viņš citē savu politisko pretinieku J. Grigaļūnu, kurš, pārstāvot pašreizējā vairākuma, astotnieka, viedokli, tā arī sacījis: "Mēs esam vairākumā!" un, minot precīzu skaitu, pat nosaucis, cik tieši vēlētāju viņi novadā pārstāv.

"Lai gan jau divus gadus faktiski esam strādājuši mazākumā, pārsvara apliecināšana sākās ar izpilddirektora atlaišanu. Tad tika sagaidīta Ropažu vidusskolas renovācijas pirmās kārtas nodošana, un tagad pienāca mana kārta, jo ar izglītības jautājumiem domē nodarbojos es. Te gan jāpiemin, ka vidusskolas renovācija, pateicoties daļas opozicionāru aktivitātēm, uz laiku tika aizkavēta," bilst A. Cibuļskis.

Viņš neparedz vieglas dienas arī domes priekšsēdētājam Zigurdam Blauam, bet par notikušo sarūgtinājumu nepauž. "Tā ir mūsu novada lielā politika, un politikā, kā zināms, vienmēr ir bijusi aktuāla cīņa par varu, it īpaši tagad – septiņus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām. Ja man būtu mērķis par katru cenu noturēties pie varas, droši vien kaut ko varētu izdomāt pretsparam, bet lai nu šoreiz viss iet savu gaitu," piebilda A. Cibuļskis.

Sazvanīts un lūgts izteikt savu viedokli par notikušo, V. Šlēgelmilhs vispirms uzsver: "Nekad neesmu pieslējies nedz tiem vieniem septiņiem, nedz tiem otriem septiņiem domes deputātiem. Manā izpratnē, izpilddirektoru vajadzēja atbrīvot no amata jau sen. Fakts, ka, domes priekšsēdētājam promesot, viņa vietnieks paraksta līgumu, par kuru deputātiem rodas neskaidrības, liecina, ka, gadiem ritot, A. Cibuļska darba stils nemainās."

Vaicāts, vai ir pamats ļaužu runām, ka viņš pats tagad varētu pretendēt uz domes priekšsēdētāja vietnieka amatu, V. Šlēgelmilhs sacīja: "Esmu pašvaldības deputāts jau trešo sasaukumu, un atlikušie septiņi mēneši domes priekšsēdētāja vietnieka amatā neko īpašu manā dzīvē nemainītu. Taču redzu, ka līdz šim uzmanība novadā, kur dzīvo mani bērni un mazbērni, vairāk ir pievērsta jomām, kur viss tāpat ir daudzmaz kārtībā, piemēram, izglītībai, bet novada infrastruktūras jautājumiem – ceļiem, pagalmiem – nē. Tāpēc, ja man vispār kāds šo amatu piedāvātu, iespējams, piekristu."

Savukārt novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus portālam "Apriņķis.lv" apstiprināja, ka situācija domē pašlaik nav ikdienišķa. Taču notiekot sarunas ar deputātiem gan par jauna izpilddirektora kandidatūru, gan par to, vai priekšsēdētājam turpmāk būs viens vai divi vietnieki, lai veiksmīgāk risinātu novadam būtiskos jautājumus. Visticamāk, jau nākamnedēļ notiks domes ārkārtas sēde, kurā deputāti balsos par brīvo amatu kandidātiem. Jautāts par V. Šlēgelmilha izredzēm ieņemt viņa vietnieka amatu, Z. Blaus sacīja, ka tas viss ir deputātu rokās.

Jau ziņojām, ka 5. oktobrī Ropažu novada domes ārkārtas sēdē deputāti ar astoņām balsīm "par" (I. Gailītis, R. Gremze, J. Grigaļūns, K.T. Hēla, M. Mucenieks, A. Oleksāns, V. Šlēgelmilhs, M. Vimba) pieņēma lēmumu par pašvaldības izpilddirektora Jāņa Baklāna atbrīvošanu no ieņemamā amata, pamatojot lēmumu ar to, ka Baklāns, veicot darbu, rīkojies prettiesiski, tādēļ zaudējis darba devēja uzticību.