07.10.2016 19:12

Ropažu novada dome atbrīvo no amata izpilddirektoru - pievīla jumts

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu novada dome atbrīvo no amata izpilddirektoru - pievīla jumts Ropažu novada pašvaldība

Pirmdien Ropažu novada pašvaldībā tika saņemts sešu domes deputātu iesniegums ar lūgumu sasaukt Ropažu novada domes ārkārtas sēdi, darba kārtībā izskatot jautājumu par izpilddirektora Jāņa Baklāna atbrīvošanu no ieņemamā amata. Viņiem bija radušās šaubas par J. Baklāna rīcības tiesiskumu saistībā ar Ropažu Jaunatnes centra ēkas jumta nomaiņu.

Jau trešdien, 5. oktobrī, Ropažu novada domes ārkārtas sēdē deputāti ar astoņām balsīm "par" (Ivars Gailītis, Renāte Gremze, Jānis Grigaļūns, Klaudija Terēza Hēla, Modris Mucenieks, Aivars Oleksāns, Vladislavs Šlēgelmilhs, Mārtiņš Vimba) pieņēma lēmumu par pašvaldības izpilddirektora Jāņa Baklāna atbrīvošanu no ieņemamā amata, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 2. punktu, proti, darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību. Pret šādu lēmumu bija pieci deputāti – Antons Cibuļskis, Aigars Kleins, Indulis Līdacis, Valdis Šīrants un Jānis Ķezis, bet Zigurds Blaus atturējās.


Kā informēja Ropažu novada pašvaldībā, šobrīd pašvaldības izpilddirektora amata kompetencē esošos jautājumus risina domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus un priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Antons Cibuļskis.

Neuzticības izteikšanas iemesls ir Ropažu Jaunatnes centra jumts, par kura atjaunošanas darbu veikšanu atbildība bija uzticēta J. Baklānam. Proti, Ropažu novada pašvaldība saskaņā ar veikto iepirkumu šogad augustā noslēdza darbu izpildes līgumu ar iepirkuma uzvarētāju SIA "BRC Celtniecība", kurā pašvaldība uzņēmumam uzdeva veikt jumta atjaunošanas darbus Ropažu Jaunatnes centram saskaņā ar izpildītāja iepirkumā iesniegto piedāvājumu, iepirkuma nolikumu un līguma nosacījumiem.

Darbi tika veikti, un 30. augustā J. Baklāns parakstīja pieņemšanas–nodošanas aktu par to, ka SIA "BRC Celtniecība" saskaņā ar noslēgto līgumu veikusi jumta remontdarbus līgumā noteiktajā apjomā.

Tomēr deputātiem radās šaubas par to, vai jumta remontdarbi Ropažu Jaunatnes centrā veikti saskaņā ar iepirkumā iesniegtā piedāvājuma, iepirkuma nolikuma un noslēgtā līguma tehnisko specifikāciju, kurā noteiktais jumta izbūvei izmantojamais materiāls – jumta segums "Ruukki Classic" vai ekvivalents.

Baklāns: Tas bija politisks lēmums

Nākamajā dienā pēc Ropažu novada domes ārkārtas sēdes J. Baklāns portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka oficiālu darba uzteikumu viņš vēl nav saņēmis, jo ir tikai domes ārkārtas sēdes lēmums, kurā astoņi deputāti nobalsojuši par viņa atstādināšanu no amata.

Kā skaidroja J. Baklāns, domē spēku samērs ir 7:7 un visu izšķir deputāta Vladislava Šlēgelmilha "zelta" balss. "Šoreiz viņš, sakot: "Nekā personiska!", balsoja kopā ar tiem, kuri bija par manu atstādināšanu, un politiskais lēmums bija pieņemts."

J. Baklāns uzskata, ka Jaunatnes centra ēkas jumta segums ir tikai formālais neuzticības izteikšanas iemesls, jo, lai arī ir pareizi ieklāts, tomēr seguma materiāls nav saņemts no "pareizā" piegādātāja.

"Taču, lai iegādātos jumta segumu, tika rīkots konkurss, un pašvaldības iepirkumu komisija izvēlējās lētāko piegādātāju. Man kā izpilddirektoram atlika tikai rīkoties atbilstoši darba uzdevumam. Viss projekts kopā izmaksāja 13 tūkstošus eiro. Acīmredzot opozīcijas deputāti jau sākuši domāt par nākamajām pašvaldību vēlēšanām, lai saviem labajiem darbiem varētu pieskaitīt arī minētā jumta nomaiņu," bilda J. Baklāns.

Runājot par domes ārkārtas sēdi, tā, viņaprāt, tikusi sasaukta pat ļoti negaidīti. "Ap pulksten 16.30 man tika sacīts, ka jāuzraksta paskaidrojums par Jaunatnes centra jumta kvalitāti, un jau 17.00 sākās sēde. Tās laikā izteiktās pretenzijas izskanēja tikai uz aizdomu pamata, jo pašam jumtam nekāda ekspertīze nav veikta. Ir tikai pieņēmumi, ka "alternatīvais materiāls" nav tas īstais, taču metāls ir metāls, nav lielas starpības, vai jumta materiālu ir izgatavojusi kāda ārzemju vai vietējā firma.

Skaidrs, ka tikai jumts nav iemesls domes balsojumam, jo manas karjeras laikā šis ir jau trešais atstādināšanas mēģinājums. Iepriekšējais bija šā gada pavasarī. Katrā ziņā šo domes lēmumu pārsūdzēšu tiesā," uzsvēra J. Baklāns.

Jāpiemin, ka šī nebija pirmā J. Baklāna atstādināšana – jau 2011. gada 6. jūlijā Ropažu novada domes ārkārtas sēdē viņš tika atstādināts no izpilddirektora amata, jo pieļāvis neprecizitātes veikto darbu uzskaitē gājēju celiņa izbūvē ceļa posmā no Ropažu centra līdz sociālās aprūpes centram "Ropaži", liecina Ropažu novada domes informācija. Toreiz tika norādīts, ka gājēju celiņa būvdarbu dokumentācijā uzskaitīti darbi, kas reāli netika veikti.

2013. gadā J. Baklāns atkal tika ievēlēts domē. Pašvaldību vēlēšanās viņš ieguva 105 "plusiņus" un 71 svītrojumu un bija kā trešais domē ievēlētais no politiskās partijas "Reģionu alianse" saraksta. Taču viņa vietā darbojas deputāte Ingrīda Amantova, jo J. Baklāns izvēlējās turpināt izpilddirektora darbu.

Dome gatava tiesai

Ceturtdien "Apriņķis.lv" sazvanīja dažus ārkārtas domes ierosinātājus. Jānis Grigaļūns no "Vienoti Latvijai!" saraksta skaidroja, ka neuzticības izteikšana J. Baklānam bijusi pelnīta, jo atklājies, ka Jaunatnes centra jumta remontdarbi nenorit tā, kā paredzēts iepirkumā, arī materiālu izvēle liekot šaubīties. Turklāt izpilddirektors parakstījies par darbiem, kas patiesībā nemaz nav veikti vai veikti daļēji. To deputāti uzzinājuši no pieaicināta eksperta.

Uz jautājumu, vai dome ir gatava tiesāties ar atlaisto izpilddirektoru, J. Grigaļūns sacīja, ka ir tam gatavi.

Savukārt deputāts no "Saskaņas" Modris Mucenieks bilda, ka gadījums ar Jaunatnes centra jumtu nav pirmais, kas deputātiem licis domāt, ka tādam cilvēkam kā J. Baklāns nevar uzticēt rīkoties ar lieliem līdzekļiem un īstenot nopietnus plānus. "Šoreiz mēs rīkojāmies nekavējoties," uzsvēra M. Mucenieks.

"Vienotības" saraksta pārstāve Renāte Gremze uzsvēra, ka šoreiz, vērtējot J. Baklāna darbību, lēmums tika pieņemts uz izmērāmiem faktiem, ar kuriem bija iespējams pierādīt, ka izpilddirektors, izvēloties jumta seguma materiālu, nav ņēmis vērā domes lēmumu un iepirkuma komisijas norādījumus, bet izvēlējies lētāku materiālu, kuru eksperti neuzskata par izvēlētā materiāla analogu, tādēļ pēc trim gadiem atkal būšot jādomā par jumta remontu.

"Tā kā ceturtdien ir pēdējā J. Baklāna darbadiena, uzticību zaudējušais izpilddirektors bez tiesas lēmuma savā postenī nemaz nevarēs atgriezties. Tā ka viņš var izmantot savas cilvēktiesības un tiesāties."