23.09.2016 15:42

Lūgs apturēt "Vangažu naftas" darbību

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nedz Meža miera, nedz Griķu ciema, nedz mediju pārstāvjiem līdz šim nav bijis lemts redzēt, kas patiesībā notiek aiz “Vangažu naftas” vārtiem. Nedz Meža miera, nedz Griķu ciema, nedz mediju pārstāvjiem līdz šim nav bijis lemts redzēt, kas patiesībā notiek aiz “Vangažu naftas” vārtiem. Einārs Binders

Šonedēļ Inčukalna novada domes sēdē pēc Inčukalna novada Griķu un Meža miera ciema iedzīvotāju ierosinājuma tika iekļauts jautājums par SIA "Vangažu nafta" darbību. Iedzīvotāju prasība bija uzaicināt uz domes sēdi arī Valsts vides dienesta un SIA "Vangažu nafta" pārstāvjus.

Sēdē tika nolemts veidot darba grupu, kas sekos līdzi "Vangažu naftas" darbībai. Tāpat tika nolemts iesniegt pieprasījumu Valsts vides dienestam apturēt "Vangažu naftas" darbību līdz pārkāpumu, tostarp smaku izplatīšanās, novēršanai. Par to nobalsoja visi deputāti, atturējās Andrs Briņķis.

"Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka Meža miera un Griķu ciema iedzīvotāji sūdzas par smaku, kas regulāri nāk no "Vangažu naftas" teritorijas un tuvējās apkaimes iedzīvotājiem rada veselības problēmas. Lai gan regulāri tiek izsaukti Valsts vides dienesta pārstāvji, smakas intensitāte un biežums gada laikā nav mazinājies. Tāpēc iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības gan novada domē, gan plašsaziņas līdzekļos.

Satraukumu par situāciju Inčukalna novadā ar mediju starpniecību pauž vietējās iedzīvotājas Biruta Marksa un Astrīda PulsteSatraukumu par situāciju Inčukalna novadā ar mediju starpniecību pauž vietējās iedzīvotājas Biruta Marksa un Astrīda Pulste


Pirmais jautājums Inčukalna novada domes trešdienas sēdes darba kārtībā bija par SIA "Vangažu nafta" darbību. Klāt bija arī iedzīvotāju pārstāve Regīna Borneo, Lielrīgas vides reģionālās pārvaldes piesārņojuma kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis un "Vangažu naftas" intereses pārstāvošās sabiedrisko attiecību firmas pārstāve.

Jautājuma apspriešanas laikā novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko rūpīgi sekoja līdzi tam, lai sēde nepārvērstos par debatēm, kam bija jānotiek komitejas sēdes laikā, tāpēc runātāju uzstāšanās bija stingri reglamentēta.

Iedzīvotāju pārstāve Regīna Borneo paziņoja, ka iedzīvotāji vēlas uzzināt, kas darīts, lai novērstu smakas, kas jau vairākus gadus vajā Meža miera un Griķu ciema iedzīvotājus. Tāpat viņus interesēja atbilde uz jautājumu, kas tiek darīts, lai netiktu pārkāpti "spēles noteikumi", proti, ja "Vangažu naftai" ir tiesības pieņemt klientu naftas produktus, īslaicīgi tos uzglabāt un nosūtīt klientiem ar autocisternām, kāpēc "Vangažu nafta" faktiski veic naftas produktu apstrādi ar ķīmiskām vielām, attīrot tos no sērūdeņraža un merkaptāna piedevām, kuras tad arī, kā sapratuši Meža miera un Griķu iedzīvotāji, izraisa kaitīgās smakas.

Viņa pieminēja arī nepieciešamību sekot līdzi tam, lai "vēsturiskajam piesārņojumam" nepievienotos jauns, jo ķīmiskās vielas, kas pašlaik tiek attīrītas no naftas produktiem, ir agresīvākas un videi daudz kaitīgākas.

Savukārt Vides dienesta pārstāvis E. Jasinskis uzsvēra, ka uzticas saviem inspektoriem, kuri neko videi bīstamu smakās nesaredz, bet divos gadījumos, kad smakas pārsniegušas pieļaujamo līmeni, ir sastādīti administratīvie protokoli. Turklāt, kā sacīja E. Jasinskis, uzņēmums darbojas Valsts vides dienesta izdotās atļaujas ietvaros.

Rezultātā dome nolēma izveidot darba grupu, kuru vadīs deputāts Modris Jaunups, tajā darbosies arī deputāts Ivo Bernats, bet iedzīvotājus pārstāvēs Regīna Borneo un Dzintars Feierabends.

Darba grupa sekos līdzi tam, lai "Vangažu nafta" novērstu Valsts vides dienesta atklātos pārkāpumus.

Kā pēc sēdes portālam "Apriņķis.lv" sacīja R. Borneo, te jāņem vērā, ka domes lēmumi, tātad arī darba grupas pilnvaras, stājas spēkā tikai pēc 30 dienām, un, pēc R. Borneo domām, pastāv iespējas ar administratīvām metodēm apturēt pašas darba grupas darbību, nemaz nerunājot par to, ka tās locekļiem tā arī var nerasties iespēja kaut reizi ieiet "Vangažu naftas" teritorijā, lai pārliecinātos par to, kas tur notiek patiesībā.

Otrdien – dienu pirms domes sēdes – 14 Inčukalna novada domes deputāti, atskaitot Sergeju Gorčinski, apmeklēja SIA "Vangažu nafta" teritoriju. Cik noprotams, deputāti varēja aplūkot tikai to teritorijas daļu, kuru parādīt bija izvēlējušies uzņēmuma pārstāvji. Domes sēdes laikā, piemēram, no deputāta, Attīstības, rūpniecības un lauksaimniecības jautājumu komitejas priekšsēdētāja I. Bernāna izteikumiem bija saprotams, ka teritorijā "nekas sakārtots nav" un viņi redzējuši tā saukto vēsturisko piesārņojumu.

Savukārt portālam "Apriņķis.lv" viens no slēgtās teritorijas apmeklētājiem pastāstīja, ka līdz "Vangažu naftas" teritorijai nonākot degviela no Kazahstānas. Taču tā nav derīga Eiropas tirgum, jo satur daudz sērūdeņraža, tādēļ Vangažos to arī attīra. Kā novērojuši deputāti, sistēma, kas nosūc gaisu no dzelzceļa cisternām, nedarbojas, un tas varētu būt viens no smakas iemesliem.

Tāpat vienīgais nodrošinājums pret naftas produktu noplūdēm no cisternām ir plātnes uz sliežu ceļiem, no kurām naftas produkti satek bedrē. Tas nozīmē, ka jāsāk uztraukties nevis par "vēsturisko", bet gan par pašreizējo vides piesārņojumu. Tāpat nav radusies pārliecība par to, ka objektā ir investēti trīs miljoni eiro. Tā vietā redzams izcirsts mežs, bilda deputāts.

Jāpiebilst, ka Griķu un Meža miera iedzīvotāju pārstāvji otrdienas pēcpusdienā kopā ar deputātiem "Vangažu naftas" teritorijā ielaisti netika, pareizāk sakot, netika iekļauti sarakstā, kuru "Vangažu naftas" pārstāvošā puse saskaņoja ar Inčukalna domes priekšsēdētāju.

P.S. Inčukalna novada domes priekšsēdētājs skaidrojums: "SIA "Vangažu nafta" katram Inčukalna novada deputātam izsūtīja personīgu uzaicinājumu uz "Vangažu naftas" teritorijas apskati. Inčukalna novada domes priekšsēdētājs nekādus sarakstus neveidoja un ierašanās saskaņojumus neveica, katrs deputāts par savu ierašanos izlēma pats. Ja Vangažu pilsētas iedzīvotāji vēlas apmeklēt SIA "Vangažu nafta" teritoriju, viņiem ir jāsazinās ar uzņēmuma pārstāvjiem."