10.09.2016 11:48

Miers pār Inčukalna gudrona dīķiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šonedēļ Inčukalna gudrona dīķos valdīja miers un klusums. Bija manāmi vien putni, kuri plunčājās ūdens lāmās, kas sakrājušās virs dīķu pārsega. Šonedēļ Inčukalna gudrona dīķos valdīja miers un klusums. Bija manāmi vien putni, kuri plunčājās ūdens lāmās, kas sakrājušās virs dīķu pārsega. Einārs Binders

Mēdz teikt: kamēr runā lielgabali, mūzas klusē. Šoreiz jāsaka: kamēr runā advokāti, Inčukalna gudrona dīķi dzīvo savu dzīvi. Ir pagājis gads kopš tās dienas, kad televīzijas kameru priekšā Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova paziņoja, ka uzņēmums "Skonto Būve" nespēj un nevēlas pildīt līgumu un sanācijas darbi gudrona dīķos ir pārtraukti.

Saspīlējums pirms gada

Rudenīgā dienā pirms gada Koļegovas kundze presi uzrunāja tajā gudrona dīķu teritorijas pusē, kas no gudrona jau bija atbrīvota. Vienlaikus ar valsts pārstāvju ierašanos objektā no pretējās puses ieradās arī "Skonto Būves" cilvēki un teritorijas daļu, kurā joprojām atrodas dīķi ar neizsmeltu gudronu, norobežoja ar žogu. Uzņēmuma puses skaidrojumus par valsts neizdarībām klātesošajiem preses pārstāvjiem, vārtos stāvēdams, sniedza advokāts Viktors Tihonovs. Situācija bija nepatīkama – uzņēmējam piešķirtā nauda bija beigusies, bet gudrons dīķa dibenā vēl palicis biezā slānī.

"Apriņķis.lv" vēlējās uzzināt, vai var palūkoties, kas tad īsti Inčukalna gudrona dīķos noticis, tādēļ vērsāmies Valsts vides dienestā (VVD) un devāmies dīķus raudzīt klātienē. Gudrona dīķi, kā savulaik solīja VVD, ir pārklāti ar tumšu materiālu. Vietām, visticamāk – gāzu dēļ, tas ir uzpūties, vietām ir lāmas, kurās peld putni. Vēja pusē mežā labi var saost sērskābes smaku. Inčukalna iedzīvotāji teic, ka lietus laikā smaka esot jūtama arī pie viņiem.

Kad tiesu darbi beigsies, atsāksies dīķu sanācija

VVD projektu vadītāja Iveta Umule portālam "Apriņķis.lv" paskaidroja, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas šā gada 7. jūnija lēmumu projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanācijas darbi" turpinās. Šis lēmums paredz projekta sadalīšanu posmos divu ES fondu finanšu plānošanas periodu ietvaros, no kuriem viens noslēdzās 2015. gada 31. decembrī, un līdz šim datumam projektā veiktās izmaksas tiek atzītas par attiecināmām, līdz ar to Latvija no Eiropas Reģionālās attīstības fonda atgūst 19 351 702 eiro par jau veiktajiem ieguldījumiem projekta īstenošanā, ar nosacījumu, ka projekts tiek pabeigts.

Lai atsāktu Inčukalna gudrona dīķu teritorijas attīrīšanu no vēsturiskā piesārņojuma, VVD šobrīd organizē publiskos iepirkumus par teritorijas sanāciju un šo darbu inženiertehnisko uzraudzību. Šobrīd notiek kandidātu izvērtēšana gan sanācijas darbu veikšanai, gan inženiertehniskajai uzraudzībai. Plānots, ka piesārņojuma attīrīšanas darbi varētu atsākties nākamgad.

"VVD rūpīgi apsaimniekos teritoriju līdz pat sanācijas darbu atsākšanai, tādējādi novēršot jauna piesārņojuma nonākšanu vidē. Dienvidu dīķim piegulošā būvlaukuma teritorija ir attīrīta no SIA "Skonto Būve" atstātajiem atkritumiem, izmantoto materiālu atlikumiem (kaļķis, aktīvā ogle u.c.), no dīķa izceltajiem ar sērskābo gudronu aplipušajiem priekšmetiem, būvgružiem u.tml.

Neizsmeltais gudrons ir pārklāts ar ūdensnecaurlaidīgu materiālu, tādējādi "iekonservējot" objektu līdz sanācijas darbu atsākšanai. Lai novērstu vandālismu un zādzības, Dienvidu dīķī izvietota diennakts fiziskā apsardze," pašreizējo situāciju Inčukalna gudronu dīķos skaidroja I. Umule.