28.08.2016 14:27

Siguldā būs Vienības velobraucienam veltīts vides objekts

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arvīds Endziņš darba procesā, gatavojot vides objektu, kura izliektais pamats simbolizē ceļu augšup, kas raksturīgs Siguldas novadam gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Arvīds Endziņš darba procesā, gatavojot vides objektu, kura izliektais pamats simbolizē ceļu augšup, kas raksturīgs Siguldas novadam gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. no privātā arhīva

Neilgi pirms kārtējā Vienības velobrauciena, par godu pagājušajā gadā atzīmētajai velobrauciena 25. gadskārtai, 31. augustā plkst. 13.15 Siguldā tiks atklāts vides objekts, uz kura būs iegravēti visu 6000 dalībnieku vārdi, kas pērn piedalījās 25. Latvijas riteņbraucēju Vienības velobraucienā.

Strādājām kopā ar dēlu

Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina nodaļas vadītāja mārupieša Arvīda Endziņa skices veidotais vides objekts, kurš pērn organizētajā balsojumā ieguva vislielākās Latvijas iedzīvotāju simpātijas, atradīsies Siguldā, Raiņa un Cēsu ielas krustojumā, vietā, kur finišē Vienības velobrauciens.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja mākslinieks A. Endziņš, uzaicinājums veidot piemiņas zīmi Vienības velobraucienam nācis no Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidenta Igo Japiņa, kura aģentūra jau gadiem rīko Vienības velobraucienu, bet viņš pats ir viens no Latvijas Gada balvas sportā iniciatoriem.

A. Endziņš ar I. Japiņu sadarbojies jau vairākus gadus, veidodams balvas Vienības velobrauciena atbalstītājiem, un ir I. Japiņa organizētās Gada balvas sportā autors.

"Kad I. Japiņš uzaicināja mani veidot vides objektu Vienības velobrauciena 25. gadskārtai, vienojāmies, ka tas būs vides objekts, kura izliektais pamats simbolizēs ceļu augšup, kas raksturīgs Siguldas novadam gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Savukārt sudrabotie dažādu izmēru riteņi, kas savijušies vienotā ķēdē, simbolizē Vienības brauciena galveno mērķi – dažādu paaudžu, no vectēviem līdz mazmeitiņām, kopā būšanu. Objektā izmantots gan nerūsējošais tērauds, gan kartens – metāls, kas iegūst rūsas nokrāsu," skaidro A. Endziņš.

Šāda objekta izveide, kā bilda mākslinieks, aizņēmusi vairākus mēnešus, intensīvi strādājot 12 stundas dienā. Visvairāk uzmanības prasījusi visu sešu tūkstošu 25. Vienības velobrauciena vārdu iemūžināšana. Pats mākslinieks Vienības velobraucienos gan neesot piedalījies, bet to dara viens no viņa dēliem – arī Arvīds.

"Viņš brauc ar fiksīti visu gadu, arī pa neizbraucamu sniegu, un ir piedalījies pat Eiropas čempionātos velopolo sacensībās. Tas ir tāds veids, kur zirgu, kamieļu vai ziloņu vietā brauc ar riteni un mēģina bumbiņu dabūt pretinieka vārtos. Bez viņa droši vien nebūtu šī objekta. Arvīds nule pabeidza mācības Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā un ir ieguldījis milzu darbu, palīdzot man. Tas ir neizsakāms prieks – strādāt kopā ar dēlu," teic mākslinieks.

Zīme labi padarītam darbam

Kā jau visas labas lietas, arī Vienības velobrauciena 25. gadskārtai veltītais objekts Siguldai nav nācis gluži bez grūtībām. Kā sacīja Siguldas novada pašvaldības telpiskās attīstības plānotāja Zane Gatere, no idejas par šāda objekta izveidi līdz taustāmam rezultātam ir pagājuši gandrīz divi gadi.

Vispirms novada pašvaldība sarīkoja konkursu, kuram nebija rezultātu. Tad pašvaldība, atceroties iepriekšējo veiksmīgo sadarbību, uzrunāja mākslinieku Juri Gagaini, kurš izstrādāja trīs vides objekta metus, no kuriem viens tika virzīts tālāk. Tas savukārt neapmierināja I. Japiņu, un viņš uzaicināja A. Endziņu izveidot savu Vienības velobraucienam veltīta vides objekta skici.

Pērn gan Vienības brauciena dalībnieki, gan paši siguldieši apstiprināja, ko vēlas redzēt, izvēloties starp A. Endziņa un J. Gagaiņa piedāvātajām Vienības velobraucienam veltītā vides objekta idejām.

"Objektā mākslas valodā bija jāpasaka, ka Vienības velobrauciens ir sasniedzis noteiktu vecumu, un jāatgādina par ideju, kāpēc tas savulaik tika organizēts. Ja runa ir par vietas izvēli Raiņa un Cēsu ielas krustojumā, tad tā ir vieta, kur dalībnieki pēc paša grūtākā posma finišē. Tad labi padarīta darba izjūtu brauciena nobeigumā papildinās arī objekts, kas simbolizē uzvaru.

Tas ir svarīgi tāpēc, ka Vienotības velobrauciens ir ne tikai patīkama laika pavadīšana kopā ar citiem dalībniekiem, bet arī spēku pārbaude Siguldas gravās un pakalnos.

Savukārt šādas mākslinieciskas zīmes uzstādīšana Vienības velobraucienam ir arī liecība, ka Sigulda ar cieņu novērtē to, ka tāds velobrauciens notiek tieši šeit," uzsvēra Z. Gatere.