30.06.2012 14:26

Pēc Teritoriālās reformas Olaines novadā jāglābj Jāņupe

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pēc "Apriņķis.lv" pēdējās viesošanās Jāņupē ziemas mēnešos. Pēc "Apriņķis.lv" pēdējās viesošanās Jāņupē ziemas mēnešos. Krišjānis Grantiņš

Olaines novada pašvaldībai noteikti vajadzētu risināt problēmas Jāņupē, uzskata bijusī Olaines pagasta padomes priekšsēdētāja Aija Zandere.

Vērtējot, kas Olainē mainījies pēc novadu reformas, A. Zandere teic: "To katrs iedzīvotājs redz pēc triju gadu darba rezultātiem. Tagad teritorija ir liela, līdz ar to nav iespējams pilnvērtīgi nodrošināt pašvaldības funkcijas vienlīdz labi visiem Olaines novadā mītošajiem.

Pie tiem jautājumiem, ko pašvaldībai noteikti vajadzētu risināt, pieskaitu problēmas Jāņupē. Olaines novads ir unikāls, jo tajā ietilpst divas pilnīgi atsevišķas teritorijas. Tas rada problēmas, jo Jāņupes teritorija ir vairāk nekā 30 kilometrus no administratīvā centra. Līdz ar to cilvēki jūtas apdalīti, jo viņiem nav iespējas saņemt tos pašus pakalpojumus, ko tiem, kas dzīvo tuvāk centram, kā tas bija plānots, kad novadu reforma tapa.

Ir jāpiesaista Eiropas Savienības fondu līdzekļi. Bez šaubām, Jāņupes iedzīvotājus nenodrošināsim ar teātri un estrādi, bet pirmās nepieciešamības pakalpojumi ir jāsniedz, kaut vai iespēja saņemt medicīniskos pakalpojumus tuvāk mājām. Nekad neesmu atbalstījusi ideju, ka Jāņupe būtu jāatdod kādam citam novadam. Ir jāatrod risinājums, lai jāņupieši justos piederīgi Olainei.

Domāju, pie vainas šai situācijai ir tas, ka domē nav līdz galam izveidota stratēģiskā vīzija.

Problēmas nav beigušās arī ar mazajiem ciematiem. Novadā atsevišķi ir 21 ciemats. Dažos ir pāris simti iedzīvotāju. Arī šajā gadījumā ir jādomā, kā viņiem nodrošināt to, ka pirmās nepieciešamības pakalpojumus viņi var saņemt maksimāli tuvu dzīvesvietai. Olainē ir pašvaldības veselības centrs, bet tālāk no centra dzīvojošie, kuru nodokļi arī paliek novadā, nesaņem šo pakalpojumu. Daudzi olainieši ir spiesti doties pie ārstiem Rīgā vai Jelgavā, kas, manuprāt, nav pareizi.

Ja runājam par novadu reformas pozitīvajiem ieguvumiem – ir atrisināti tādi būtiski jautājumi kā transports, kas vadā bērnus uz skolu un atpakaļ, tostarp no mazāk apdzīvotām vietām. Atrisināts arī bērnudārzu jautājums. Taču vēl ir daudz darba, lai iedzīvotāji visā Olaines novadā justos apmierināti ar dzīvi."

Iepriekš:
Reportāža: kā dzīvo jāņupieši

Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.