12.08.2016 10:35

Ķemeros būšot kā Šveices labākajos kūrortos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķemeru sanatorijas ēku atdzīvināt mēģinājuši daudzi. Tagad pienākusi “Wellness Community” kārta. Organizācijas eksperti sola Ķemerus atklāt Ņujorkas, Londonas, Maskavas un Berlīnes veselības tūristiem un sola pārsteigt tos ar Šveices labāko kūrortu līmeņa servisu. Ķemeru sanatorijas ēku atdzīvināt mēģinājuši daudzi. Tagad pienākusi “Wellness Community” kārta. Organizācijas eksperti sola Ķemerus atklāt Ņujorkas, Londonas, Maskavas un Berlīnes veselības tūristiem un sola pārsteigt tos ar Šveices labāko kūrortu līmeņa servisu. Krista Cīrule

Ķemeri ir atdzimuši vairākkārt – pēc diviem pasaules kariem un beidzot arī pēc vairāku gadu stagnācijas, kas sākās pēc 1991. gada. Kā ceturtdien paziņoja Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Edgars Stobovs, degradēto Ķemeru teritoriju sakārtošanai līdz 2020. gadam tiks piesaistīti 14,5 miljoni eiro no Eiropas fondu līdzekļiem.

Bet starptautiskās organizācijas "Wellness Community" darba grupas pārstāve Alla Sokolova solīja, ka slavenā Ķemeru sanatorijas ēka iegūs pieczvaigžņu spožumu.


Jūrmala domā, kā piesaistīt viesus cauru gadu

Lai gan Ķemeru kūrorta vēsture jau tuvojas otrajam gadu simtam, pašlaik nefunkcionē kādreiz slavenā sanatorija, un arī pašu Ķemeru vidi nevar saukt par sakārtotu. Taču, kā šonedēļ sacīja Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes vadītājs E. Stobovs, jau 2014. gadā ir bijušas vairākas sabiedriskās apspriešanas, kurās Ķemeru iedzīvotāji pauduši savu viedokli par to, kā redz šīs Jūrmalas daļas attīstību. Tikuši uzklausīti arī eksperti un nolemts, ka Ķemeri jāattīsta divos virzienos: pirmais – kūrorta atdzimšana un otrs – ekotūrisma attīstīšana, ņemot vērā, ka tepat blakus ir arī Ķemeru Nacionālais parks ar purva takām un Ķemeru kultūrvēsturisko mantojuma izmantošana.

Tas sakrīt arī ar Jūrmalas attīstības plāniem, jo Jūrmala ir viena no pilsētām, kuras dzīvei ir sezonāls raksturs. Apmeklētāju netrūkst gada siltajos mēnešos, bet rudenī un ziemā vērojams tūristu un viesu skaita kritums.

"Skaidrs, ka šādā situācijā ir jārada jauni tūrisma produkti un viens no mērķiem ir degradēto Ķemeru teritoriju sakārtošana. Tas nozīmē Eiropas struktūrfondu līdzekļu un pašvaldības naudas ieguldīšanu vairāk nekā desmit hektāru lielā Ķemeru parka teritorijas rekonstrukcijā, ceļu infrastruktūras, tiltiņu un Ķemeru ūdenstorņa atjaunošanā, kā arī interaktīva dabas un tūrisma informācijas centra izveidošanu. Tas tiks darīts ar mērķi pilnveidot Jūrmalas piedāvājumu pilsētas viesiem, lai mazinātu sezonalitātes ietekmi. Līdz 2017. gada vidum notiks projektēšanas darbi, un tad jau nākamā gada rudenī varēs runāt par celtniecību," skaidroja E. Stobovs.

Ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu pašvaldība plāno uzsākt Ķemeru kūrorta parka rekonstrukciju 2017.gadā, izveidot interaktīvu dabas tūrisma objektu 2018.gadā, atjaunot ielu un ceļu infrastruktūru 2019.gadā. Papildus iecerēts atjaunot Ķemeru ūdenstorni, izveidojot tajā tūrisma informācijas punktu, galeriju un divas skatu platformas.

Ķemeru sanatorija atbilda un atbildīs pieczvaigžņu standartiem

Starptautiskās veselības organizācijas "Wellness Community" darba grupas eksperte Alla Sokolova darīja zināmu, ka atkal ir sakustējies ledus Ķemeru sanatorijas ēkas izmantošanas plānos, domājot, kā slavenajā celtnē un ap to radīt sabalansēta komforta zonu.

Kā bilda A. Sokolova, mūsdienās lielo pilsētu iedzīvotāji arvien biežāk saslimst un mirst tāpēc, ka elpo netīru gaisu, bet apmēram 60 % slimību iemesls ir stresa pilns dzīvesveids. Tāpēc "Wellness Community" stratēģijas plānotāji Ķemeros saskata vietu, kur cilvēki varēs atgūt garīgo līdzsvaru un veselību. Šeit – vietā ar kurortoloģijas tradīcijām – tam ir atbilstoši dabas resursi – parks, trīs dažādi minerālūdeņu veidi, ārstnieciskās dūņas.

"Mūsu mērķis ir vēsturiskajā Ķemeru sanatorijas ēkā izveidot pieczvaigžņu viesnīcu, kuras viesiem kopā ar Latvijā vēl nebijušu servisa un komforta līmeni tiks piedāvātas atveseļošanās programmas. Mūsu standarti, kam tuvoties, ir Šveices "Grand Resort Bad Ragaz", turklāt pati Ķemeru sanatorijas ēka arhitektūras ziņā atgādina slaveno "Quellenhof" sanatoriju," teica A. Sokolova.

"Mūsu mērķis ir ļoti dažāda publika, bet pirmkārt tie ir lielpilsētu – Ņujorkas, Londonas, Maskavas un Berlīnes – iedzīvotāji un tie latvieši un krievi no Latvijas, kas dzīvo ārzemēs, bet kuri kaut ko zina par Ķemeru kūrorta slaveno vēsturi.

Tos, kas nezina neko par Ķemeriem, "Wellness Community" pārdošanas speciālisti ir gatavi iepazīstināt ar šo unikālo produktu, jo veselības industrijas pakalpojuma cienītājiem patīk arī unikāla pieredze. Tātad Ķemeru kūrorts pasaulei ir vēl neatklāts noslēpums, un tie, kas te nonāks, atklās daudz jauku lietu," sacīja "Wellness Community" eksperte.

Viņai piebilda arī "Park Hotel Ķemeri" galvenais arhitekts Mārtiņš Hermansons, sakot, ka liels ieguvums ir tas, ka pašlaik sanatorijas ēka vairs nav pamesta. "Kā jauns, balts krekls cilvēkam, tā Ķemeru sanatorijas ēkai tas ir nodrošinājums ar elektrību un drenāžu. Turklāt šī celtne vienmēr ir bijusi pieczvaigžņu statusā, un būs atkal.

Protams, Ķemeru sanatorijas sirds ir poliklīnika un procedūru nams. Kad tas viss atkal darbosies, kopā ar sakārtotu vidi Ķemeru kūrorts atgriezīsies uz pasaules kartes," sacīja arhitekts.

"Park Hotel Ķemeri" un wellness-klīnikas īpašnieks ir starptautisks fonds "G Capital Europe", kas investē Eiropas aktīvos. Projekts Ķemeros tiks īstenots divos posmos, pirmajā tiks restaurēta viesnīca "Park Hotel Ķemeri", investējot 22 miljonus eiro, savukārt, projekta otrais posms būs wellness-klīnika.