12.08.2016 17:47

Ciemiņus gaida arī Lēdurgas dendroloģiskais parks

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dendroloģiskā parka vadītāja Ilze Rubīna: Ja ir izstrādāti plāni līdz pat 2027. gadam, ir vieglāk runāt gan par parka nākotni, gan ikdienas darbiem. Dendroloģiskā parka vadītāja Ilze Rubīna: Ja ir izstrādāti plāni līdz pat 2027. gadam, ir vieglāk runāt gan par parka nākotni, gan ikdienas darbiem. Krista Cīrule

Nedēļas nogalē Krimuldas novada Lēdurgas pagasts svinēs 805. gadadienu. Būt Lēdurgā un neapmeklēt dendroloģisko parku būtu nepiedodama kļūda.

Parku kopš 2013. gada rudens vada dārzniece Ilze Rubīna, kura apguvusi arī saimnieciskās zinības. Pēdējos gados ir izstrādāts parka rekonstrukcijas projekts, kam, kā uzsver I. Rubīna, ir likumisks spēks. Projekts ietver nosacījumus, kā pareizi apsaimniekot, saglabāt un atjaunot dendroloģiskos stādījumus.

"Neviens vairs te nevar atnākt ar savām idejām un darīt, ko grib, jo ir plāns, kuru izstrādājuši eksperti, piemērojot to īpaši aizsargājamajai dabas teritorijai," uzsver I. Rubīna.


Viņa atgādina, ka Lēdurgas dendroparks rudenī atzīmēs 43 gadu jubileju, kas tiek svinēta kopā ar tā veidotāja Arvīda Janitena dzimšanas dienu.

"Viņš te ir sastādījis ļoti daudz – 2009. gadā bija vairāk nekā 1000 koku un krūmu sugu. Atkārtota dendroloģiskā uzskaite notika pirms plāna veidošanas, un šobrīd te ir aptuveni 700 koku un krūmu sugu. Janitena kungs stādīja no sirds un eksperimentēja, vai vietējā vide pieņems vai nepieņems to vai citu koku sugu. Ja jau laikus būtu stādīts pēc noteiktas sistēmas vai plāna, šis eksperiments nebūtu izdevies," skaidro parka vadītāja.

Viņa stāsta, ka visvairāk apmeklētāju Lēdurgas dendroloģiskajā parkā ir magnoliju ziedēšanas laikā. Ekskursijās šurp brauc skolēnu un skolotāju grupas, pensionāri, arī ģimenes.

"Parka tālākā izkopšanā ieklausāmies Nacionālā botāniskā dārza direktora Andreja Svilāna, arborista Edgara Neilanda un ainavu arhitekta padomos. Pamazām te ienāk arī jauni stādījumi. Piemēram, iepriekšējais novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds parkā iestādīja A. Janitena darba turpinātāja Karola Treija viņam dāvātu tulpju koku. Savukārt mūsu novadniece kamaniņu braucēja Elīza Cauce savā kāzu dienā kopā ar līgavaini Robertu te iestādīja ginku. Citi jaunie pāri parasti stāda magnolijas, un ir cerība, ka ar laiku te izveidosies magnoliju audze."

Ilze Rubīna stāsta, ka dendroloģiskais parks apmeklētājus gaidīs arī Lēdurgas 805. gadadienas svinību laikā. Sestdien priekšpusdienā šeit notiks gan jogas nodarbības, gan dažādas radošās darbnīcas, varēs apmeklēt "Zaķīšu pirtiņu" un piedalīties orientēšanās spēlē "Atrodi savu ideālo pirtsslotu", jo klāt būs arī vietējais pirtnieks Aldis Bērziņš un vietējā folkloras kopa.

"Dārza pastāvēšanai ir jēga, ja te notiek kustība, īpaši jau Lēdurgai tik nozīmīgās dienās," saka Ilze.

Iepriekš:

Lēdurga gatava 805. gadskārtas svinēšanai