04.08.2016 07:44

Salaspils pludmalē disciplinē laba griba un noteikumi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Salaspils pludmalē disciplinē laba griba un noteikumi Ansis Klucis

"Vislabākie projekti ir tie, kas dabīgā ceļā attīstās paši, un tad atliek tos tikai uzlabot," stāstot par Salaspils pludmali, skaidro novada izpilddirektors Andrejs Jaunkalns, uzsverot, ka šajā peldsezonā tā ieguvusi jaunu, atpūtniekiem daudz patīkamāku veidolu.

Pludmali izvēlējās salaspilieši paši

Ar Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietnieci sociālajos un sporta jautājumos Maldu Cauni un novada izpilddirektoru Andreju Jaunkalnu esam sarunājuši tikties Salaspilī, Zviedru ielas atzarā, lai kopīgi apskatītu Salaspils pludmali.

Pati pludmale kopā ar atpūtas zonu ir tikai pāris hektāru liels zemes trīsstūris Rīgas HES ūdenskrātuves dambja iekšienē, kas atdalīta no pilsētas ar zemes valni un dziļu grāvi. Uz pludmali ved metāla tilts, kas patiesībā ir ar HES dambja apkalpošanu saistīta būve. Tagad tam ir izveidota koka uzbrauktuve, lai atvieglotu nokļūšanu pludmalē arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Savulaik bijis plānots, ka arī šis zemes pleķītis būs zem ūdens, tāpēc tika uzspridzināta Salaspils luterāņu baznīca. Taču tik augsts ūdens līmenis nav bijis vajadzīgs, tāpēc pamazām šī teritorija pārvērtās par pludmali – sākumā mežonīgu, krūmiem aizaugušu un atkritumiem piemētātu, bet salaspilieši šeit nāca peldēties, makšķerēt zivis, izklaidēties, kā nu katrs uzskatīja par atbilstošu savām vēlmēm un iespējām.

"Tad pašvaldība uz desmit gadiem noslēdza līgumu ar valsts akciju sabiedrību "Latvenergo" par zemes nomu, uztaisījām projektu un pamazām sākām pludmali labiekārtot," teic A. Jaunkalns.

Viņš stāsta, ka divi labiekārtošanas posmi jau ir noslēgušies. To laikā iekārtoti celiņi un kāpnītes, izcirsti krūmi, nozāģēti liekie koki un ierīkoti dekoratīvie stādījumi, kā arī pludmales aprīkojums – ģērbtuves, tualetes, soliņi, atkritumu urnas un glābšanas stacija. Vasarā tur ik dienu 12 stundas atrodas dežurants, kurš ir apmācīts glābšanas darbos. Tas viss pašvaldībai izmaksājis 400 000 eiro.

Pludmales teritorijas ziemeļu daļā ir piknika zona ar galdiem un soliem, un tur var kurināt ugunskurus. Dienvidu galā iekārtota aktīvās atpūtas zona ar pludmales volejbola laukumiem, trenažieriem, rotaļu un futbola laukumu un ir arī pati pludmale.

Par lielāko mīnusu izpilddirektors uzskata elektrības trūkumu pludmalē. Elektrības pieslēgums visvairāk nepieciešams mazā biznesa piedāvāto pakalpojumu attīstībai. "Jautājums par elektrības pieslēgumu gan ir aktualizēts, taču tādos lielos uzņēmumos, kāds ir "Latvenergo", nekas ātri nenotiek," piebilst A. Jaunkalns.

Sakārtotā vietā mazāk atkritumu

Šogad 1. jūnijā noslēdzās Salaspils pludmales labiekārtošanas otrā kārta, papildinot pludmali ar jaunu aprīkojumu. Vēl jāpadomā par ērtākām iespējām nokļūt atpūtas zonā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Taču, domājot par pludmales tālāku labiekārtošanu, pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt savus priekšlikumus.Šogad 1. jūnijā noslēdzās Salaspils pludmales labiekārtošanas otrā kārta, papildinot pludmali ar jaunu aprīkojumu. Vēl jāpadomā par ērtākām iespējām nokļūt atpūtas zonā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Taču, domājot par pludmales tālāku labiekārtošanu, pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt savus priekšlikumus.



Pirms teritorijas labiekārtošanas zāle Salaspils pludmales teritorijā pļauta trīs reizes gadā, tagad novada komunālais dienests to dara reizes desmit sezonā. No ikdienas darbiem svarīgākie ir atpūtas aprīkojuma uzmanīšana un regulāra tualešu tīrīšana. "Protams, arī pašās tualetēs visu laiku tiek uzturēta kārtība, taču atsevišķu indivīdu vēlmei nokārtoties blakus podam mēs pretim stāvēt nevaram. Taču biežāka to apkopšana sadārdzina tualešu uzturēšanu," viņš atzīst.

Savukārt uz jautājumu, kur, piemēram, paliek plastmasas pudeles un tamlīdzīgi atkritumi, izpilddirektors skaidro, ka laikā, kad pludmales teritorija bija aizaugusi krūmiem, cilvēki tiešām te nāca, dzēra alu, pīpēja, un kārtības te nebija. Tagad esot gan speciālas vietas, kur atkritumus izmest, gan visu diennakti tiekot veikta novērošana ar kamerām, kuras darbina saules baterijas. Signāls no kamerām nonāk pašvaldības policijā. Arī pašvaldības policija pludmalei nobrauc garām vairākas reizes dienā pa ceļu, kas iet pa HES dambi.

Diemžēl, pat to zinot, ir cilvēki, kas pārkāpj noteikumus un pēc tam maksā sodus. Viens piemērs: ļaudis ierodas piknika zonā, atrod no upes izskalotus kokus un liek tos ugunskurā, bet iekuram nāk un aplauž dekoratīvos krūmus. Taču, cerams, ar laiku atpūtnieki sapratīs, ka šeit viss ir ierīkots viņu ērtībai, un arī to, ka sods par noteikumu neievērošanu ir neizbēgams.

Vēl pēc pludmales kompleksa nodošanas ekspluatācijā šeit bija iecienīta suņu pastaigas vieta, bet, kopš cilvēki tiek brīdināti, ka to nedrīkst darīt, situācija ir mainījusies.

"Redzamā vietā ir plakāts ar noteikumiem, ko drīkst un nedrīkst darīt Salaspils pludmalē. Tie paredz arī aizliegumu izmētāt atkritumus, mest tos ūdenī vai ierakt smiltīs. Atkritumiem ir paredzētas urnas, kuras regulāri tīra vietējais komunālserviss. To lielākais vairums apmeklētāju saprot un ievēro. Turklāt sakārtotā un uzraudzītā vidē arī atkritumu apsaimniekošana ir vienkāršāka nekā nesakārtotā," domā A. Jaunkalns.

Šogad vasara laika apstākļu ziņā ir pateicīga, lai salaspilieši nāktu uz savu pludmali, jo ūdens jūrā ir auksts, bet šeit, ūdenskrātuvē, silts. Lielākais atpūtnieku pieplūdums ir vakarpusē pēc darba un nedēļas nogalē. Neviens gan precīzi skaitījis nav, taču, rēķinot pēc automašīnu skaita, kas atstātas ielā, pa kuru var nokļūt uz pludmali, vienlaikus pludmalē jaukā laikā darbdienās šeit uzturas aptuveni 200 cilvēku. Taču šāds cilvēku skaits problēmas nerada. Drīzāk ir jādomā par autostāvietas paplašināšanu, kas, visticamāk, notiks ūdenskrātuvei piegulošajā pilsētas teritorijā.