02.07.2016 22:04

Durvis atkal atver Rīgas Motormuzejs

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Durvis atkal atver Rīgas Motormuzejs Einārs Binders

Darba nedēļas izskaņā ar seno spēkratu parādi muzeja priekšā un sarkanās lentas simbolisku pārgriešanu svinīgi tika atklāts rekonstruētais Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas Motormuzejs (RMM).

Kā jau šādās reizēs pieņemts, pie svinīgās lentas griešanas klāt bija satiksmes ministrs Uldis Augulis, CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš, Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks un Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) valdes priekšsēdētājs Agris Šmits un viņiem aplaudēja desmitiem ar auto pasauli saistītu muzeja viesu.

Pēc vērienīgas rekonstrukcijas, kas ilga trīs gadus, Motormuzeja iekštelpas ir pilnībā pārbūvētas atbilstoši mūsdienu prasībām. Tās, pateicoties "SIA Arhis Arhitekti" arhitektu un SIA "H2E" dizaineru izdomai, ieguvušas plašumu, ļaujot kvalitatīvāk izkārtot ekspozīciju. Jaunā ekspozīcija veidota kā aizraujošs un interaktīvs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un nozīmīgākajiem notikumiem auto un cilvēces vēsturē.

Ekspozīcija izvietota trīs stāvos vairāk nekā 4000 kvadrātmetru platībā un tajā, kā vēsta uzziņa, patlaban aplūkojami vairāk nekā 100 unikāli automobiļi, motocikli un velosipēdi.Kā to, atklājot muzeju, sacīja CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš, tad Motormuzejs turpmāk būs vieta, kur satikties kā auto speciālistiem, restauratoriem un sportistiem, tā arī skolu jaunatnei un ģimenēm ar bērniem. Tas būs ne tik vien rūpīgi restaurēto auto "pērļu" krātuve, bet arī izglītojošs centrs."

Savukārt Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks svētku reizē uzsvēra, ka "varam būt lepni, ka tepat Latvijā attīstīts starptautiskas nozīmes kultūrvēsturisks objekts un izveidota pasaules līmeņa seno spēkratu ekspozīcija, kurā ar mūsdienīgu multimediālo tehnoloģiju palīdzību varam izstāstīt aizraujošo auto vēstures stāstu."Rekonstrukcijas laikā muzeja krājumi ir papildināti ar vairākiem nozīmīgiem jaunieguvumiem un restaurētiem spēkratiem, no kuriem lielākā daļa būs redzami arī atjaunotajā muzeja ekspozīcijā. To skaitā pasaulē pirmās automašīnas "Benz Patent Motorwagen" replika, čehu lepnums 1949. gada "Tatra 87" un austriešu-vācu kopdarbs, 1938. gada sporta kabriolets "Steyr 220 Gläser Sport Cabrio", latvieša Augusta Krastiņa 1903. gadā ASV Klīvlendā radītā automašīna "Krastin auto", 1930. gada "Cadillac V8" jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto "dvīņubrālis" un citi jaunumi.Rīgas Motormuzejs pirmo tika atklāts nu jau tālajā 1989. gadā, kad gaisā jau virmoja Atmodas vēji, bet cilvēki Latvijā arvien vēl braukāja ar Padomju Savienībā ražotiem auto – žiguļiem, moskvičiem, zaporožeciem un volgām.

Tiesa, kopš 1972. gada pastāvēja arī Antīko automobiļu klubs, kura prezidents bija Viktors Kulbergs. Tā biedri ne tikai atjaunojas piemskara spēkratus, bet arī bija izlolojuši gandrīz vai neiespējamu ideju par Rīgas Motormuzeju. Tolaik tur varēja aplūkot ne tikai lielus, melnus un pat bruņotus automobiļus ar kuriem, piemēram, braukāja proletariāta rakstnieks Maksims Gorkijs, diktators Josifs Staļins, bet arī auto ar kuru avārijā iekūlās PSRS Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Leonīds Brežņevs un daudz citu interesantu spēkratu, nemaz nerunājot par slaveno sudraboto 1938. gada "Auto Union CD V16", kas arī šobrīd apskatāms muzeja goda vietā. Kādu brīdi te bija aplūkojams arī pirmās formulas sacīkšu auto, ar kuru braucis kāds 90. gadu sākuma no pasaules čempioniem.

Pašsaprotami, ka jaunatklātais muzejs kļuvis bagātāks ar interaktīvām iekārtām, kas apmeklētājiem labāk palīdzēs orientēties autobūves vēsturē un pat iejusties atsevišķu gadu desmitu gaisotnē, bet patīkami, ka kopš 1989. gada tas ir saglabājis divas nemanīgas lietas – muzeja fasādi, kas atgādina automobiļa "Rolls-Royce" radiatoru un īpatnējo auto eļļu un motoru smaržu muzeja iekšienē. Tiesa, jārēķinās, ka tie laiki, kad ieejas biļete muzejā nemaksāja pat rubli, ir atraukušies laika mašīnā, kuru muzejā aplūkot nevarēs. Tā vietā būs iespējams pieskarties latviešu autobraucēja Andra Dambja būvētajam "OsCar" auto, kas piedalījies pasaules slavenākajos rallijos.

Pēc vērienīgās rekonstrukcijas Baltijā lielākais un modernākais vēsturisko spēkratu muzejs apmeklētājiem būs atvērts jau no 2. jūlija.