22.06.2012 14:42

600 hektāros Siguldā saimnieko latvānis

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
600 hektāros Siguldā saimnieko latvānis arhīvs

Pašvaldības policija Siguldā sākusi ar Sosnovska latvāni invadēto teritoriju īpašnieku sodīšanu. Neapzinīgākajiem var draudēt 1000 latu sods.

Siguldas novada pašvaldība aicina zemju īpašniekus, kuru īpašumos plešas negantais augs, veikt to izplatības ierobežošanas pasākumus, nepieļaujot izziedēšanu, sēklu nogatavošanos un izplatību.

Šobrīd Siguldas novadā ar latvāni invadēta vairāk nekā 600 ha liela platība, informēja pašvaldībā. "Tikai kopīgiem spēkiem ir iespējams apturēt latvāņa tālāku izplatīšanos, izmantojot kādu no latvāņu izplatības ierobežošanas metodēm – mehānisko, ķīmisko, bioloģisko vai arī izmantojot kombinēto metodi," norāda Siguldas novada pašvaldības Lauku attīstības speciāliste Ineta Eriksone.

Ja policija konstatēs, ka nav veikti latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumi, sākotnēji tiks nosūtīta brīdinājuma vēstule, kurā norādīts termiņš kādā jāveic latvāņu izplatības ierobežošana. Ja arī pēc noteiktā termiņa latvāņu ierobežošana nenotiks, tiks uzliks administratīvais sods no 70 līdz 250 latiem, bet juridiskajām personām – no 200 līdz pat 1000 latiem, ja konstatē atkārtoti – sods var sasniegt pat 2000 latu. Latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi uzskatāmi par nepadarītiem, ja vidēji uz 50 m2 invadētās teritorijas atrodams vairāk nekā viens pieaudzis latvāņa augs ar izveidotu ziedkopu.

Pagājušā gada vasarā Siguldas novadā stājušies noteikumi, kas paredz, ka var piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 90% apmērā par lauksaimniecības zemi, mežu vai īpaši aizsargājamās dabas teritoriju, kas invadēta ar latvāni.