26.04.2016 13:47

Ulbrokas aplis būs saprotams gan šoferiem, gan gājējiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Līdz ar pavasara atnākšanu ceļu būvētāji atsākuši darbus uz Ulbrokas apļa. Darbi, kā skaidro ceļinieki, turpināsies līdz šā gada jūnija otrajai pusei. Šajā laikā tiks iekārtotas divas apgaismotas gājēju pārejas, ietves gar ceļa malām, ar bruģi nostiprinātas brauktuves malas, uzliets jauns asfalta segums un izliktas ceļazīmes, padarot kustību pa rotācijas apli saprotamu autovadītājiem un drošu gājējiem, kuri šķērsos brauktuves ceļā no Institūta ielas uz autobusa pieturu Rīgas virzienā. Līdz ar pavasara atnākšanu ceļu būvētāji atsākuši darbus uz Ulbrokas apļa. Darbi, kā skaidro ceļinieki, turpināsies līdz šā gada jūnija otrajai pusei. Šajā laikā tiks iekārtotas divas apgaismotas gājēju pārejas, ietves gar ceļa malām, ar bruģi nostiprinātas brauktuves malas, uzliets jauns asfalta segums un izliktas ceļazīmes, padarot kustību pa rotācijas apli saprotamu autovadītājiem un drošu gājējiem, kuri šķērsos brauktuves ceļā no Institūta ielas uz autobusa pieturu Rīgas virzienā. Einārs Binders

Pagājušajā gadā Stopiņu novada Ulbrokā sākās darbi pie autoceļu Rīga–Ērgļi un Ulbroka–Ogre apļveida krustojuma izbūves. Iemesls krustojuma izbūvei bija apgrūtināta kreisā pagrieziena izdarīšana tiem autovadītājiem, kuri rīta stundās brauc no Ulbrokas uz Rīgu.

Aprises jaunais apļveida krustojums ieguva jau 2015. gada rudenī, un jau drīz vien autobraucēji ziņoja par sarežģījumiem ne visai pārdomāti izvietoto ceļazīmju dēļ, kad nebija īsti saprotams, kā jābrauc, lai nokļūtu uz Rīgu, un kā tad, ja jānokļūst Ogrē. Arī Līču iedzīvotājiem neskaidrs palika jautājums, kā nokļūt, piemēram, uz aptieku Ulbrokā, Institūta ielas galā, kas agrāk bija savienota ar Rīgas–Ērgļu ceļu.

Tāpat arī iedzīvotājiem ir neskaidrs, kā no Institūta ielas dzīvojamajām mājām viņi tagad varēs nokļūt autobusa pieturvietā, kur pietur autobuss uz Rīgu.

Aptieka un dzīvojamās mājas Institūta ielas sākumā pēc apļa uzbūvēšanas nepaliks kā norobežota sala. Braucot ar auto, tur jau tagad var nokļūt, pagriežoties pa labi tūlīt aiz apļa, braucot Ulbrokas centra virzienā. Nogriešanos no galvenā ceļa skaidrāku padarīs uz asfalta savilktās līnijas un attiecīgas ceļazīmes pirms atgriešanās uz galvenā ceļa.Aptieka un dzīvojamās mājas Institūta ielas sākumā pēc apļa uzbūvēšanas nepaliks kā norobežota sala. Braucot ar auto, tur jau tagad var nokļūt, pagriežoties pa labi tūlīt aiz apļa, braucot Ulbrokas centra virzienā. Nogriešanos no galvenā ceļa skaidrāku padarīs uz asfalta savilktās līnijas un attiecīgas ceļazīmes pirms atgriešanās uz galvenā ceļa.


Kā novēroja "Apriņķis.lv", atsākoties gada siltajai sezonai, jaunajā Ulbrokas apļveida krustojumā atkal atsākušies būvdarbi, kas ziemā bija pārtraukti.

Būvobjektā sastaptais VAS "Latvijas valsts ceļi" Satiksmes organizācijas pārvaldes direktors Māris Zaļaiskalns pastāstīja, ka pašlaik tiekot sakārtoti ceļmalas grāvji, gar brauktuvi veidoti gājēju celiņi un apgaismotas pārejas, bruģētas brauktuves malas, vēlāk uz brauktuves tiks uzklāta jauna asfalta kārta, uzstādītas fermas apgaismojumam un ceļazīmēm, kā arī veikti citi darbi, lai krustojums ne tikai funkcionētu, bet ap to būtu sakārtota vide.

Atbildot uz jautājumu, kā Līču iedzīvotājiem nokļūt uz aptieku Institūta ielā un tuvējo namu iedzīvotājiem uz autobusa pieturu, M. Zaļaiskalns skaidroja, ka, projektējot krustojumu, gar apļa labo pusi izveidota josla, lai autovadītājiem, kuri brauc no Ērgļu puses, nebūtu jāiebrauc rotācijas aplī. Tāda pati josla atvieglo iebraukšanu tiem, kuri no Rīgas brauc uz Ulbroku. Abos gadījumos tas ir labais pagrieziens.

Lai no Līčiem nokļūtu uz aptieku, ir jāiebrauc aplī un jādodas Ulbrokas centra virzienā. Tūdaļ aiz apļa ir labais pagrieziens, kas ļauj nogriezties uz Institūta ielu, kur atrodas aptieka un dzīvojamās mājas. Turpmāk braukšanu atvieglos arī līnijas uz ceļa seguma.

Gājēju drošībai izveidotas apgaismotas pārejas, pa kurām no Institūta ielas var nokļūt arī uz autobusa pieturu, kas atrodas Rīgas–Ērgļu ceļa malā. Tā kā visur jau tagad ir izvietotas ceļazīmes, kas norāda uz gājēju pāreju, M. Zaļaiskalns uzskata, ka riskam šķērsot divas brauktuves nevajadzētu būt. Runājot par attālumu, kas turpmāk kājāmgājējiem būs jāveic no Institūta ielas līdz pieturai apļa pretējā pusē, viņš uzskata, ka tas nav lielāks kā vidēji starp sabiedriskā transporta pieturām Rīgā.

Kā solīja VAS "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji, Ulbrokas apļa izbūves darbi, iespējams, tiks pabeigti jau jūnija otrajā pusē. Pierīgas iedzīvotāji neērta krustojuma vietā būs ieguvuši rotācijas apli, kas ir drošāks par parastu krustojumu. Turklāt tam ir lielākas caurlaidības spējas nekā tad, ja būtu ar luksoforu regulējams krustojums.