23.03.2016 10:24

Valdība topošo nelegālo izmitināšanas centru Muceniekos pasludina par nacionālo interešu objektu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valdība topošo nelegālo izmitināšanas centru Muceniekos pasludina par nacionālo interešu objektu Einārs Binders

Ropažu novada iedzīvotāju pārstāvjiem neizdevās pārliecināt valdību par to, ka vēl jāizvērtē nepieciešamība Mucenieku ciematā būvēt aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru. Otrdien, 22. janvārī, Ministru kabinets nolēma piešķirt topošajai būvei nacionālo interešu objekta statusu, lai Ropažu novada iedzīvotāji turpmāk nevarētu likt šķēršļus centra izveides procesam.

Saistībā ar Iekšlietu ministrijas rosināto ieceri piešķirt aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centram nacionālo interešu objekta statusu valdības sēdē otrdien izcēlās visnotaļ vētrainas diskusijas. Tomēr, neskatoties uz asajām viedokļu sadursmēm ministru starpā, valdībā vairākums nolēma piešķirt nacionālo interešu objekta statusu topošajam nelegālo imigrantu centram.


Tas nozīmē, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs Mucenieku ciematā tagad būs valstiski nozīmīgs objekts, un ar šo rīkojumu praktiski zūd pēdējā iespēja sabiedrībai un nevalstiskām organizācijām jebkādā veidā izteikt savu viedokli par šo projektu. Proti, situācijā, kad vietējie ļaudis mēģinās pret šīs ēkas būvniecību cīnīties, apstrīdot topošajai celtnei izdoto būvatļauju, ārzemnieku izmitināšanas centra izveidi Muceniekos tas neapstādinās. Jo, kā teikts Būvniecības likumā, nacionālo interešu objekta būvniecībai izdotas būvatļaujas apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur būvniecības darbību.


Turklāt, kā skaidrots valdības noteikumu projekta anotācijā par šāda statusa piešķiršanu topošajai būvei, iespējamā tiesvedība būvniecību varētu apturēt uz vairākiem gadiem, un tādā gadījumā varētu "tikt apdraudēta Latvijas apstākļiem piemērotas sistēmas izveide patvēruma meklētāju uzņemšanai, kā arī bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijai".

Kā jau iepriekš vēstīts, valdības sēdē piedalījās arī Ropažu novada iedzīvotāju pārstāvji no divām biedrībām - "Ropažu novada kaimiņu sadarbība", kā arī "Attīstības centrs "Mucenieki"", kas asi iebilst pret plānotā centra būvniecību Ropažu novada Mucenieku ciematā.

Biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki" valdes priekšsēdētājs Normunds Vagalis valdības sēdē ministrus informēja, ka šī centra būvniecība negatīvi ietekmēs Mucenieku ciemata iedzīvotājus, kā rezultātā ciematā būs "sociāla spriedze". Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka Iekšlietu ministrija vietējos iedzīvotājus par plāniem būvēt šo centru neesot informējusi, un diskusijas ar vietējiem ļaudīm notikušas tikai pēc tam, kad uz to uzstājuši paši iedzīvotāji. "Iekšlietu ministrija nesniedz nekādu informāciju. Ja mēs paši neprasītu, tad arī neko nezinātu," teica N. Vagalis.

Tāpat viņš arī uzsvēra, ka tā būs necieņa pret vietējiem iedzīvotājiem, ja valdība nolems piešķirt topošajai būvei nacionālo interešu objekta statusu, lai nenonāktu situācijā, ka iedzīvotāju rosinātas tiesvedības dēļ tiek apturēta aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra būvniecība.

"Tas ir šokējoši, ka Iekšlietu ministrija atklāti tiesību aktu projektā ieraksta, ka vienīgais pamatojums šāda statusa piešķiršanai ir vēlme izvairīties no iesūdzēšanas tiesā par nelikumīgu būvniecību. Tas ir amorāli, ka šādā veidā Iekšlietu ministrija cenšas risināt savas problēmas un mēģina izslēgt sabiedrību no līdzdalības šajā jautājumā. Pēc šādiem lēmumiem cilvēki netic valstij un valdībai," sēdē klāstīja N. Vagalis, piebilstot, ka ar šo lēmumu valdība nodemonstrēs savas bailes no pilsoniski aktīviem iedzīvotājiem.

Savukārt Kristīne Ozoliņa no biedrības "Ropažu novada kaimiņu sadarbība" valdības sēdē sacīja, ka šādas iestādes izveide Muceniekos vispār neatrisinās problēmu ar nelegālo ieceļotāju izmitināšanu Latvijā, jo tajā plānots izmitināt tikai ap 80 cilvēkiem. "Tiek teikts, ka bēgļu straumes palielināsies un ka ir jāgatavojas. Bet kā tad mēs gatavosimies, ja mazajā Mucenieku ciematā iecerēts izveidot šādu centru ar kapacitāti 84. Ko tas atrisinās? Ir jāmeklē kāds cits variants, kas reāli atrisinās problēmu," norādīja K. Ozoliņa.

Pēc Ropažu novada iedzīvotāju uzklausīšanas, biedrības pārstāvju pusē nostājās arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Viņš sacīja, ka nav pieļaujami tas, ka šajā situācijā netiek respektēts Mucenieku ciemata iedzīvotāju viedoklis, un par spīti cilvēku iebildumiem Iekšlietu ministrija cenšas nodrošināties pret iespējamām tiesvedībām. Tāpat Dz. Rasnačs arī minēja, ka nav saprotams tas, kāpēc šādu nelegālo imigrantu izmitināšanas centru nevarētu ierīkot bijušajā Šķirotavas cietuma teritorijā.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola sacīja, ka Mucenieki tik tiešām ir pati piemērotāka vieta šāda tipa būvei. Pirmkārt, pielāgot centra vajadzībām pamestās ēkas šajā ciematā esot finansiāli nesalīdzināmi izdevīgāk nekā pārbūvēt kādu citu ēku kur citur, piemēram, Šķirotavas cietumu. Tāpat viņi abi arī vēlreiz atgādināja, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs nebūs nekāds cietums, tajā noziedznieku nebūs, un tieši tāpēc iedzīvotājiem nav pamata uztraukties par savu drošību.

Vienlaikus viņi abi arī norādīja, ka Latvijas valsts ir uzņēmusies saistības pret Eiropas Savienību, uzņemot patvēruma meklētājus. Līdz ar to, ja topošais nelegālo imigrantu centrs netiks pasludināts par nacionālo interešu objektu, var tikt apdraudēta Latvijas apstākļiem piemērotas sistēmas izveide patvēruma meklētāju uzņemšanai, kā arī bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijai.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis sacīja, ka, viņaprāt, topošajai būvei vajag piemērot nacionālo interešu objekta statusu, jo, lai arī tas ir nepatīkams lēmumus, vienkārši citas izejas neesot. Tomēr premjers arī norādīja, ka valdība ņemšot vērā to, ka iedzīvotāji ir pret šī centra būvniecību un, lai vietējiem iedzīvotājiem nebūtu nodarīta tik liela pārestība, M. Kučinskis solīja finansiālu atbalstu Ropažu pašvaldībai dažādiem projektiem.