15.06.2012 12:54

Olainē bargi vērsīsies pret sienu apķēpātājiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olainē bargi vērsīsies pret sienu apķēpātājiem www.olaine.lv

Par sveša īpašuma bojāšanu draud naudas sods 250 latu apmērā, bet īpaši magos gadījumos var tikt piemērots arī kriminālsods.

 

Dzīvojamo un sabiedrisko ēku sienu, žogu, transformatora būdu un citu objektu apķēpāšana nav nekas jauns visā pasaulē, un Olaine šajā ziņā nav izņēmums. Taču samierināties ar šo parādību kā pašsaprotamu lietu pašvaldībā negrasās, tāpēc aicina iedzīvotājus iespējami operatīvi ziņot novada pašvaldības policijā par šādiem gadījumiem, lai ķēpātājus notvertu un piemērotu viņiem sodu.

"Nolēmām vērsties pie sabiedrības, lai tā pievērstu lielāku uzmanību šai problēmai. Daļēji tas saistīts arī ar to, ka sākusies vasara, jauniešiem ir brīvlaiks, viņi vakaros ilgāk uzturas ārpus mājas, un parasti sienu apzīmēšana jau notiek diennakts tumšajā laikā," stāsta viena no idejas autorēm, Olaines novada pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību inspektore Daiva Gaišā.

Viņa atzīst, ka ir vietas un objekti, kur krāsaini un stilīgi zīmējumi uzlabo skatu, taču raudzīties, piemēram, uz nesen nosiltinātajām mājām, kuru skaisti krāsotās sienas klāj bezjēdzīgi ķēpājumi, ir sāpīgi.

Pašvaldības policijas darbinieki īpašu uzmanību plāno pievērst Olaines meža parkam, kas nesen jau kļuva par grafiti "mākslinieku" uzbrukuma objektu. Maija beigās par apzīmētiem āra trenažieriem policija sastādīja divus administratīvā pārkāpuma protokolus vainīgo nepilngadīgo personu vecākiem. Trenažierus paši vainīgie notīrīja, taču viņu vecākus par šo pārkāpumu gaida naudas sods.

Tieši no vecākiem aicinājuma autori cer saņemt īpašu palīdzību. Viņiem vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai bērnu drēbes un rokas nav nosmērētas ar krāsām, vai somā ir atrodami marķieri, krāsu baloniņi un apģērba aksesuāri, kas ir saistīti ar krāsošanu.

Šogad Olaines novada pašvaldības policijas darbinieki par sienu apķēpāšanu aizturējuši piecus jauniešus, trīs no viņiem – pagājušajā sestdienā Jelgavas ielā. Ķēpātājiem derētu ņemt vērā, ka īpašniekam radītie zaudējumi, kas var sasniegt vairākus tūkstošus latu, ir jāatlīdzina pilnā apmērā. Bet īpaši smagos gadījumos par šo "izklaidi" var piemērot kriminālsodu, kas var draudēt ar reālu cietumsodu.