05.02.2016 17:42

Jaunmārupes pamatskolu būvēja, zinot par nekvalitatīvām metāla konstrukcijām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunmārupes pamatskolu būvēja, zinot par nekvalitatīvām metāla konstrukcijām Einārs Binders

Mārupes novada pašvaldība un PS "ELX grupa" noklusē patiesos iemeslus par situāciju Jaunmārupes pamatskolas ēkas būvniecībā. Gan skolas būvnieks, gan novada dome jau pāris mēnešus iepriekš saņēma, taču ignorēja informāciju par to, ka uzņēmums "Armets-A" skolas piebūvei piegādājis, iespējams, neatbilstošas metāla konstrukcijas.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja uzņēmuma SIA "Armets-A" pārstāvis Kaspars Soļims, pagājušajā nedēļā izskanējušais Mārupes novada domes, kā arī skolas būvnieka paziņojums medijiem par to, ka SIA "Armets-A" par problēmām ar piegādātajiem būvmateriāliem pavēstījis 8. janvārī – mirkli pirms skolas nodošanas ekspluatācijā – ir klaji meli.


Trauksme noskanēja jau novembrī

SIA "Armets-A" pārstāvis portālam "Apriņķis.lv" norāda, ka uzņēmums jau pērn novembrī oficiālā vēstulē ziņojis Mārupes novada domei, "ELX grupai" ( precīzāk uzņēmumam AS "LX grupa", kas ir viens no šī būvniecības uzņēmuma dibinātājiem), objekta būvzuraugam un Mārupes novada domes Būvvaldei par to, ka tiek atsauktas objekta izpilddokumentācijai pievienotās nozīmīgo konstrukciju atbilstības deklarācijas. Respektīvi, tas nozīmē, ka SIA "Armets-A" jau laikus novada domi un būvnieku bija informējis par to, ka skolai piegādātie būvmateriāli neatbilst noteiktiem standartiem jeb precīzāk – skolas vajadzībām, iespējams, tikuši saražoti materiāli no neatbilstošas tērauda markas, kas līdz ar to konstrukcijas nenodrošina ar tām paredzēto nestspēju.

"Saskaņā ar iekšējiem uzņēmuma kvalitātes uzraudzības noteikumiem regulāri ir jāveic objekta izpilddokumentācijas pārbaude. Pērn pēc šādas pārbaudes konstatējām nesakritības piegādātā materiāla sertifikātos un tā materiāla sertifikātos, kurš faktiski izmantots tērauda konstrukciju ražošanā. Par šo faktu gan Mārupes novada dome, gan arī būvnieks "LX grupa" tika brīdināti jau pagājušā gada novembrī. Tāpēc mēs esam pārsteigti, ka Mārupes novada pašvaldība publiski paziņojusi, ka par šo faktu ir uzzinājusi tikai šā gada janvāra sākumā. Turklāt par spīti informētībai pat 8. janvārī pašvaldība bija iesniegusi dokumentus ēkas nodošanai ekspluatācijai," saka K. Soļims.

To, ka SIA "Armets-A" pārstāvja teiktais atbilst patiesībai, apliecina arī portāla "Apriņķis.lv" rīcībā esošie dokumenti – ieraksti būvdarbu žurnālā un vēstules, kas adresētas Mārupes novada domei, Būvvaldei un būvniekam.

Proti, caurskatot SIA "Armets-A" nosūtītās vēstules, varam uzzināt, ka 20. novembrī uzņēmums ziņo par problēmām ar piegādātajiem materiāliem un atsauc vairākas tērauda konstrukciju deklarācijas. Vienlaikus šajā pašā vēstulē metāla konstrukciju ražotājs stāsta, ka par radušos situāciju ir informēta arī būvkompānijas AS "LX grupa" vadība, kura divu mēnešu laikā jeb no septembra līdz pat novembrim "nezināmu iemeslu dēļ" nav atsaukusies SIA "Armets-A" aicinājumam šo problēmu atrisināt. Turklāt, kā norādīts vēstulē, AS "LX grupa" atbildīgais būvdarbu vadītājs Tomas Kaikaris esot paudis, ka piegādāto metāla konstrukciju neatbilstība standartiem viņu neuztraucot.

Drīz pēc tam, 16. decembrī, SIA "Armets-A" vēlreiz nosūta vēstuli Mārupes novada domei, būvniekam un Būvvaldei. Tajā adresāti tiek atkārtoti informēti par neatbilstībām piegādāto metāla konstrukciju dokumentācijā un tiek lūgta pirms skolas nodošanas ekspluatācijā pārliecināties, vai iebūvētās tērauda detaļas atbilst standartiem.

Savukārt šī gada 7. janvāra vēstulē SIA "Armets-A" Mārupes novada domi, būvnieku, būvuzraugu un Būvvaldi brīdina jau uzstājīgāk. Uzņēmums norāda, ka tērauda konstrukcijas ir atsauktas un nav pieļaujama to ekspluatācija, kamēr eksperti nav pierādījuši, ka šie būvmateriāli atbilst standartiem. "Nav pieļaujama objekta pieņemšana ekspluatācijā un nodošana izmantošanai skolas vajadzībām. Lūdzu būt adekvātiem lēmumu pieņemšanā, jo runa ir par nesošo konstrukciju kvalitāti/noturību ēkā, kurā uzturēsies bērni," teikts vēstulē.

Jaunmārupes pamatskolas ēkas būvdarbu žurnālā pērn 24. novembrī fiksēts ieraksts, kurā būvuzraugs ierakstījis, ka dienu iepriekš "Armets-A" atsauc objektam piegādātās konstrukcijas, un līdz dokumentu sakārtošanai darbus objektā nedrīkst turpināt.

Būvdarbu žurnālā brīdinājumi jau kopš septembra

Vienlaikus gan jāpiebilst, ka iepazīstoties ar ierakstiem Jaunmārupes pamatskolas būvdarbu žurnālā, var secināt, ka atbilstoša izpilddokumentācija metāla konstrukcijām nav bijusi jau kopš pagājuša gada septembra. Vismaz tā fiksējis objekta būvuzraugs Māris Dikmanis. Viņš būvdarbu žurnālā nepilnu divu mēnešu laikā fiksējis desmit ierakstus ar aizrādījumiem, brīdinājumiem par darba drošības noteikumu pārkāpšanu un darbu pārtraukšanu saistībā ar metāla konstrukcijām, tostarp, norādot, ka metāla konstrukcijas tiek montētas bez saskaņota darbu veikšanas projekta un tās tiek siltinātas ar putu polistirolu, bez uguns aizsardzības apstrādes.

Ņemot vērā visus šos ierakstus būvžurnālā, kā arī vēstules, var secināt, ka gan Mārupes novada dome, gan būvnieks par problēmām ar metāla konstrukcijām ir zinājuši jau sen un šo likstu ir vai nu tīši, vai netīši ignorējuši.

Uz to norāda arī uzņēmuma SIA "Armets-A" pārstāvis: "Mārupes novada pašvaldība klaji melojusi medijiem, tāpēc esam nolēmuši atklātībā nodot būvdarbu žurnālu kopijas, lai sabiedrībai būtu iespēja ar tiem iepazīties un saprast: vai patiesi Jaunmārupes pamatskolas ēka ir droša un kas ir atbildīgs nolaidībā, kas pieļauta, tās celtniecības laikā."

Iepriekš:

Par nedienām ar metāla konstrukcijām Jaunmārupes pamatskolā pārsteigts arī pats ēkas būvnieks

Vismaz līdz februāra vidum Jaunmārupes pamatskolas jaunajā ēkā skolēnu nebūs

Gandrīz pusotru gadu pēc solītā termiņa skola Jaunmārupē beidzot vērs durvis

Jaunmārupes pamatskolas bērni mācīsies uzņēmuma administrācijas telpās, jo jaunā skolas piebūve vēl nav gatava