21.01.2016 16:15

Jurēvicas rūgtā mācību stunda jeb kā Carnikavas novada mēru pārvēlēja

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jurēvicas rūgtā mācību stunda jeb kā Carnikavas novada mēru pārvēlēja Einārs Binders

Tikai mazliet vairāk nekā mēnesis ir pagājis kopš Carnikavas novada domes priekšsēdētājas Daigas Jurēvicas ("Latvijas Zemnieku savienība") "melnās dienas", kad 16. decembrī deputāti nobalsoja par viņas atstādināšanu no amata, ieceļot vietā Imantu Krastiņu ("Reģionu alianse").

Trešdien no rīta vietnē "Twitter" uzzinājām, ka Carnikavas novada domes deputāti ir nobalsojuši par I. Krastiņa atcelšanu no amata, bet tās pašas dienas pēcpusdienā ar astoņām balsīm "par" D. Jurēvica atgriezās amatā. Gan domes priekšsēdētājas gāšanā, gan iecelšanā atpakaļ, lielu lomu nospēlēja deputāti Ilze Tjarve un Edgars Sliede (abi LZS).


Jaunais priekšsēdētājs gribēja īsteno deklarēšanās programmu
Kad D. Jurēvica pērn, 16. decembrī, tika izbalsota no priekšsēdētāja krēsla, viņai tika pārmests nedemokrātisks vadības stils. Trešdien pirms ārkārtas sēdes Imants Krastiņš, kurš vēl līdz trešdienas rītam bija novada domes priekšsēdētājs ar darba pieredzi, kas patiesībā sākās tikai no 4. janvāra, "Rīgas un Apriņķa Avīzei" sacīja, ka vaina nav tikai nedemokrātiskā vadības stilā, bet gan budžeta naudas izlietošanā, jo novada attīstībai pāri paliek tikai trīs procenti budžeta naudas. Toties daudz līdzekļu aiziet "vēdera" jeb administratīvā aparāta pabarošanai un dažādām ikdienas izmaksām.

"Es nācu klajā ar priekšlikumu palielināt novadā deklarēto iedzīvotāju skaitu, kas dotu lielus ienākumus pašvaldības budžetā un biju iecerējis apjomīgu un intensīvu deklarēšanās programmu. Līdztekus varētu darīt citus darbus – sakopt celiņus, sakārtot apgaismojumu. Patiesībā tā bija modificēta iepriekšējās priekšsēdētājas programma. Tā īstenošanai viņa ņēma aizdevumus, jo, kā jau teicu, pašvaldības budžetā tādām lietām naudas īsti nav.

Tiesa, es izņēmu no programmas tādas iedzīvotājiem nevajadzīgas lietas, kā, piemēram, meža kvartālu, kurā bija paredzēts iekārtot objektu "Karlsona parks", kura izveidošanai vajag vienu miljonu eiro, bet tā vietā ieliku veloceliņu no Garciema uz Carnikavu. Šo veloceliņu iedzīvotāji bija minējuši kā prioritāti, bet "Karlsona parku" nē," sacīja I. Krastiņš. Ja izdotos deklarēšanās plāns, tad novads atdzīvotos, pretējā gadījumā nāktos pat uz pusi samazināt pašvaldības administrācijas darbinieku skaitu – "zelta komandu", uzsvēra I. Krastiņš.

Vecā priekšsēdētāja atgriezās ātrāk nekā cerēts
Kad D. Jurēvica bija padzīta no amata, novada domei tuvi avoti zināja sacīt, ka viņa bildusi, ka jau pēc trim mēnešiem būs atpakaļ. Nu redzam, ka tas ir noticis daudz ātrāk. Lai kliedētu domes deputātu šaubas par savu lietderību amatā, viņa gan sociālajos tīklos, gan dažādos medijos, tostarp arī portālam "Apriņķis.lv", pirms liktenīgās 20. janvāra domes sēdes pasteidzās raksturot savu pašvaldību politikā mazāk pieredzējušo sāncensi I. Krastiņu kā cilvēku, ar kuru grūti sastrādāties, kuram piemīt vienpersonisks vadības stils un pats galvenais – nespēja atbildīgi plānot pašvaldības finanses.

D. Jurēvica portālam "Apriņķis.lv" pauda, ka I. Krastiņš vienpersoniski plānojis aizņemties 20 miljonus eiro lielu kredītu it kā infrastruktūras attīstībai, tostarp sporta kompleksa būvniecībai. Ziņa par I. Krastiņa kredīta ņemšanu parādījās arī citos medijos.

Ārkārtas domes sēdē, kurā notika kaut kas līdzīgs debatēm par novada budžetu, šie 20 miljoni tika pieminēti vairākkārt. Taču nekādus konkrētus pierādījumus šim I. Krastiņa iespējamajam "domas noziegumam" palielināt pašvaldības kredītsaistības, D. Jurēvica nespēja minēt. It kā kaut kas ne tad īsti no domes aparāta ne īsti no kaut kurienes to esot minējis. Varbūt tā esot bijusi norāde uz summu, cik vispār pašvaldība drīkst aizņemties, bet varbūt prese esot kaut ko pārpratusi. I.Krastiņš šādu D. Jurēvicas apgalvojumu noliedza. Jāpiebilst, ka nedz pēc domes sēdes, nedz arī vēlāk D. Jurēvica nav vērsusies portālā "Apriņķis.lv" ar lūgumu atsaukt vai precizēt viņas teikto par I. Krastiņa plāniem vienpersoniski aizņemties 20 miljonus. Tātad, kurš melo vai kuru pievīlusi atmiņa? Varbūt šis it kā I. Krastiņa vienpersoniskais "20 miljonu plāns" bija trumpis, lai palīdzētu šaubīgajiem deputātiem pieņemt "pareizo" lēmumu?

Vēlāk gan, runājot par Carnikavas domes deputātu tikumiem, kad visi bija izstrīdējušies gan par "Karlsona parku" gan veloceliņu, kura būvei naudas nemaz nav, deputāts Roberts Raimo (LZS) sacīja, ka politika ir deputātu un interešu cīņa, bet Carnikavas novada pašvaldības nelaime ir tā, ka ikviens, kurš kļūst par domes vadītāju, cenšas nokļūt pie absolūtās varas.

Vai politikā var lietot vārdu "nodevējs"
Protams, ārkārtas domes sēdes dalībnieku skatieni bija pievērsti diviem deputātiem – Ilzei Tjarvei no Garciema un carnikavietim Edgaram Sliedem. Pateicoties viņu atbalstam, 16. decembrīt tika gāzta D. Jurēvica. Taču tad viņi padomāja un saprata, ka ar I. Krastiņu var debatēt, bet neesot zināms, vai var tikt līdz konkrētam rezultātam. Viena no I. Krastiņa atbalstītājām Arta Deniņa ("Reģionu alianse") gan skaidri pateica, ka cilvēki spēlē spēles, lai iepazītu sevi, spēles noteikumus un citus spēles dalībniekus, piebilstot, ka darbs pašvaldībā tomēr nav spēle un nodevība ir un paliek nodevība.

Tad atbildes runu teica E. Sliede, uzsverot, ka "nespēja vienoties par lietām ar I. Krastiņu" ir bijis par iemeslu, lai viņš sāktu domāt par D. Jurēvicas atgriešanos amatā. "Bet kas politikā ir nodevība?" viņš vaicāja, turklāt paskaidrojot, ka nekāda koalīcijas līguma ar gāzto mēru viņam nav bijis. Savukārt I. Tjarvei pieticis ar divu nedēļu pārdomām, lai saprastu, ka labāk ir bijis tā, kā pirms pagājuša gada 16. decembra.

Kara cirvji ir nolikti
Balsošanā par to, kurš nonāks domes priekšsēdētāja krēslā, piedalījās 14 domes deputāti, jo Kārlis Eidis ("Saskaņas Centrs") uz sēdi nebija ieradies. Derīgi bija 13 biļeteni. "Par" Daigas Jurēvicas atgriešanos Carnikavas novada domes priekšsēdētājas krēslā balsoja deputāti Eva Odziņa, Ilze Tjarve, Pjotrs Špakovs, Rolands Laveiķis, Daiga Jurēvica, Genovefa Kozlovska, Daiga Kalnbērziņa, Edgars Sliede un vēl viena balss piederēja pašai D. Jurēvicai – tātad kopā astoņas balsis. Par to, lai darbu turpinātu Imants Krastiņš iestājās viņš pats un deputāti Arta Deniņa, Anita Sudraba, Roberts Raimo un Kristaps Bergmanis.

Atkal ieņēmusi priekšsēdētājas vietu, D. Jurēvica sacīja: "Šobrīd situācija ir tāda, ka emocijas valda pār mūsu prātiem un tas ir loģiski, bet es, klausoties mūsu teikto, iezīmēju to, kas mūs apvieno. Tā ir vēlme padarīt mūsu novadu labāku, izdarīt labas lietas iedzīvotāju labā. Tas ir vienojošais faktors, pie kā mums jāstrādā.

Arī es esmu izdarījusi secinājumus un, paldies jums visiem par šo skarbo mācību stundu. Un vēl es gribu pateikt milzīgu paldies Ilzei (Tjarvei) un Edgaram (Sliedem), jo ir maz cilvēku, kas spēj savus lēmumus izvērtēt un tos izlabot. Tā patiesībā ir milzīga drosme un es negribu atkārtot tādus vārdus, kādi šeit izskanēja, jo Roberts (Raimo) jau pareizi pateica: tā ir politika. Un mēs visi esam šeit, lai īstenotu to politiku, kas vajadzīga mūsu iedzīvotājiem, un es domāju, ka daudz kas labs ir izdarīts, un mēs vēl daudz ko labu izdarīsim.

Aicinu jau nākamnedēļ sasaukt komitejas un runāt par to, ko šodien aizskārām, runājot par budžetu, un vienoties par prioritātēm. Naudas ir tik daudz, cik tās ir, un no savstarpējiem pārmetumiem tās vairāk nekļūs, bet padomāsim, kā šo daudzumu efektīvi izmantot, jo skaidrs, ka gribēšana ir lielāka nekā varēšana. Aicinu nolikt kara cirvjus un strādāt kopā, un vēlreiz apliecinu, ka esmu gatava uzklausīt jebkuru cilvēku, arī jūs un virzīt apspriešanai jūsu priekšlikumus un daudz ko darīt savādāk. Paldies jums visiem par uzticību un darīsim tā, lai mūsu iedzīvotājiem nebūtu kauns par mums."

Jautāta, kā tad būs ar tiem 20 miljoniem, kurus aizņemoties I. Krastiņš gribēja vienpersoniski palielināt pašvaldības kredītsaistības, D. Jurēvica tikai paraustīja plecus un bilda, ka viņai nav bijis laika izlasīt, kas rakstīts presē.

Iepriekš:

Carnikavas novada domes priekšsēdētājas amatā atgriežas Daiga Jurēvica

Carnikavas novada domē kārtējais apvērsums - no amata atstādināts nupat ievēlētais novada mērs Imants Krastiņš (papildināta 3)

Jurēvica atbrīvota no Carnikavas mēra amata; viņas pēctecis sola lielāku demokrātiju

Jaunais Carnikavas novada mērs Krastiņš: Iedzīvotāji drīz vien redzēs, ka domes vadības maiņa dos labus rezultātus