06.01.2016 17:05

Pierīgas ceļi pagaidām ir izbraucami

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas ceļi pagaidām ir izbraucami arhīvs

Pēkšņā aukstuma atnākšana un sniegs, kas pagājušās nedēļas beigās un naktī uz pirmdienu pārsteidza Latvijas iedzīvotājus, pagaidām nav radījis īpašas problēmas Pierīgas novadu ceļu apsaimniekotājiem.

Pierīgas austrumu pusē sniega sega vēl pieticīga


Kā portālam "Apriņķis.lv" skaidroja Siguldas novada Allažu pagasta pārvaldes vadītāja Vija Vāvere, pagastā nekāda lielā sniega tīrīšana vēl nav sākusies. Tam iemesls ir salīdzinoši nelielais sniega daudzums, jo zemi sedz tikai astoņus centimetrus bieza sniega kārta, un tas nav iemesls, lai ceļi kļūtu neizbraucami.

Protams, sacīja V. Vāvere, ir notīrīti gājēju celiņi pagasta centrā, un firma "DGR serviss", kurai tāpat kā pērn jārūpējas par Allažu puses ceļiem, ir iztīrījusi ceļus, pa kuriem kursē skolas autobusa maršruts. Ja būs tā, kā vēsta laika prognozes un nedēļas nogalē sāksies putenis, uzreiz pēc tam tiks iztīrīti visi tie pagasta ceļi, par kuriem pašvaldībai ir jārūpējas. Kopumā tie ir 94 kilometri vietējās nozīmes ceļu.

Sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" arī firmas "DGR serviss" pārstāvis Kapars Liepiņš teica, ka Pierīgas Vidzemes pusē tiešām sniega vēl nav tik daudz, lai sāktos pastiprināti ceļu tīrīšanas darbi. Kritiskā robeža sniega segas biezumam ir desmit centimetri, bet tā vēl nav sasniegta.

"Protams, tur, kur apdzīvotās vietās – Siguldā, Inčukalnā, Vangažos, Gaujā, Lēdurgā un citur – sniega sega ir bijusi biezāka par pieciem centimetriem, sniegs ir notīrīts un veikti slīdamības samazināšanas pasākumi. Tīrīts arī ceļš Inčukalns–Vangaži.

No desmit tehnikas vienībām, kas ir firmas rīcībā, pašlaik visvairāk darba ir trim specializētajām mašīnām, kas kaisa smilšu–sāls un mitrā sāls maisījumus, bet septiņi sniega tīrīšanai piemērotie traktori vēl īsti noslogoti netiek.

Ķekavas ceļu uzturētājus ziema nav pārsteigusi

Laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu sals nomainījis līdz šim pelēko ainavu un beidzot sagādājis darbu sniega tīrīšanas tehnikai, vēsta Ķekavas novada mājaslapa. Piemēram, par Ķekavas pagasta ceļiem gādā SIA "Ķekavas sadzīves servisa centrs". Uzņēmuma vadītājs Juris Aperāns sacījis, ka visa pieejamā sniega tīrīšanas tehnika – trīs specializētās mašīnas sniega šķūrēšanai un sāls kaisīšanai, kā arī septiņi traktori – strādā uz ceļiem, un līdz šīm sasnigušais sniegs nav radījis īpašus sarežģījumus.

Arī SIA "Baložu komunālā saimniecība" valdes loceklis Ilmārs Brālis apgalvo, ka Baložu pilsētā sniegs tiek tīrīts un iedzīvotājiem sūdzību nav. Savukārt Daugmales pagastā par ceļu uzturēšanu rūpējas SIA "Līves 2", un arī tur brauktuves no sniega ir laikus atbrīvotas.

Sarunā ar Ķekavas novada pašvaldības ceļu uzraudzības speciālistu Arvi Krūmiņu portāls "Apriņķis.lv" guva apstiprinājumu tam, ka ziema ar sniegu novadā nav atnākusi kā pārsteigums. Sniega sega gan vietām pārsniedz desmit centimetrus, taču mašīnām, ja vien tās ir aprīkotas ar atbilstošam riepām, pagaidām ir izbraucams jebkurš ceļš. Tādēļ, pēc Krūmiņa domām, vismaz pagaidām nav privātmāju iedzīvotāju lūgumu palīdzēt iztīrīt ceļus uz viņu dzīves vietām.

Novads gan īpašu uzmanību pievērš ceļiem un ielām ar asfalta segumu, raugoties, lai tie nebūtu slideni. Prioritāte neapšaubāmi ir ielas un ceļi, pa kuriem kursē pašvaldības skolēnu autobuss.

Kopumā Ķekavas pašvaldībai pieder 200 kilometri ceļu un ielu, kas tai jāuztur kārtībā.