06.01.2016 19:06

Slidot uz Ādažiem brauc pat no Rīgas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ziemas priekus Ādažu slidotavā pastāvīgi izbauda ap 100 slidotāju, bet ir brīži, kad to skaits tuvojas 500. Tie ir gan vietējie slidotāji, gan atbraucēji pat no Rīgas. Ziemas priekus Ādažu slidotavā pastāvīgi izbauda ap 100 slidotāju, bet ir brīži, kad to skaits tuvojas 500. Tie ir gan vietējie slidotāji, gan atbraucēji pat no Rīgas. Einārs Binders

Īsi pirms gadu mijas Ādažu vidusskolas stadionā novada iedzīvotāji sabiedriskā kārtā izveidoja slidotavu ar 400 metrus garu un 15 metrus platu ledus celiņu. Tagad slidotava ir ļoti labi apmeklēta.

Slidotava Ādažos bijusi jau aizpērn un baudījusi vietējo iedzīvotāju atzinību, taču pagājušajā ziemā iznācis ieturēt pauzi. Šogad, kā stāsta novada domes sporta daļas vadītājs Pēteris Sluka, papētot laika prognozes, viņam radusies doma sagādāt gadu mijas pārsteigumu ādažniekiem, un tas izdevies.

Pateicoties iedzīvotāju atsaucībai, Ādažu vidusskolas stadionā 29. decembrī ticis uzliets ledus, un jau nākamajā dienā klāt bijuši arī slidotāji. Lielāks pārbaudījums bijis 4. janvāra sniegs, kas uzkritis 30 centimetru biezā kārtā, bet arī ar šo problēmu, pateicoties sporta centra un brīvprātīgo darbam, izdevies ātri tikt galā. Pagaidām slidotavas uzturēšana novada izmaksājusi ap 500 eiro, bet tas, pēc P. Slukas domām, atmaksājas, jo dod iespēju ģimenēm kopīgi izbaudīt ziemas priekus, aktīvi pavadot laiku svaigā gaisā.

Nedēļas pirmajā pusē, apmeklējot Ādažu slidotavu, "Apriņķis.lv" sastapa Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta skolotāju Ivetu Babri, kura uz slidotavu bija atnākusi kopā ar 6. klases skolēniem. Skolotāja stāsta, ka agrāk neliels ledus laukums ir bijis pie skolas, taču šogad pirmo reizi ir iespējams izmantot tik plašu publisko slidotavu ar labu ledus kvalitāti.

"Šeit ir piemērota vieta gan sporta stundu nodarbībām, gan pēcpusdienu pulciņu aktivitātēm svaigā gaisā. Piemēram, Valdorfa skolas 5. klases puikas nolēma šeit uzspēlēt hokeju. Tad arī turpmāk nāksim uz slidotavu ar hokeja nūjām.

Vienīgā problēma – mūsu skolu no slidotavas šķir desmit, piecpadsmit minūšu ilgs gājiens, bet neviens jau nebaras, ja mazliet nokavējam nākamās stundas sākumu. Turklāt nekas neatsver slidotavā iegūto dzīvesprieku, un, kamēr vien pieturēsies sals, sporta stundās būsim arī uz ledus. Uzslavējami, ka tas iespējams tepat Ādažos," bilst skolotāja.

Uz Ādažu slidotavu otrdienas pēcpusdienā no Rīgas atbraukuši arī Kultūras akadēmijas studenti Nils, Ieva un Mārtiņš. Viņi teic, ka šogad slidot dodoties jau otro reizi, bet uz Ādažu slidotavu – pirmo. Rīgā dzirdējuši runas, ka te ir viena no labākajām publiskajām slidotavām tuvākajā apkaimē, un nolēmuši paši par to pārliecināties. No Rīgas līdz Ādažiem gan jātērē laiks ceļam, bet toties slidotava ir bez maksas. Un vēl kas svarīgi – slidotavai apkārt ir dabiska vide, nevis pilsētas mūri.

Par slidotavas ledus kvalitāti un līdz ar to arī apmeklētāju labsajūtu pašlaik praktiski rūpējas Ādažu sporta centra darbinieks Gatis Strikauskis. Viņš skaidro, ka ledus laukums ticis liets divas reizes. Pirmajā reizē no pusnakts līdz pieciem rītā, apli pa aplim ar šļūteni rokās ejot apkārt stadionam.

"Tagad, kad uzsnieg sniegs, tas jānotīra. No vienas puses, tas ir slidotavas uzraugu uzdevums, taču ir arī daudz lielu un mazu brīvprātīgo palīgu, kuri pirms slidošanas ņem rokās lāpstas un tīra ledu. Cilvēki sāk nākt slidot jau no paša rīta, vēl pa krēslu. No pulksten četriem līdz desmitiem vakarā slidotava ir apgaismota, un pēdējie slidotāji parasti dodas mājās jau pa tumsu. Visticamāk, tā būs, kamēr vien ziema ļaus izbaudīt tās priekus. Lai arī pašlaik gaisa temperatūra ir pavēsa, slidotavā nekad nav mazāk par 100–150 cilvēkiem."

Vēl Gatis atgādināja, ka nepieciešamības gadījumā iespējams izmantot tuvējā sporta centra ģērbtuves, bet slidas gan jāvelk tepat ledus celiņa malā, kur šim nolūkam ir nolikti speciāli soli.

Paskatīties, kādā kārtībā ir slidotava, atnācis arī pašvaldības darbinieks, "Ādažu namsaimnieka" valdes loceklis Juris Krūze. Viņš ir viens no tiem, kas bijis klāt pie ledus liešanas, un atgādina, ka slidotava ir radīta sabiedriskā kārtā, pašu spēkiem, pateicoties vietējo cilvēku entuziasmam. Ledus liešanā piedalījies arī novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

J. Krūze priecājas, ka pašlaik slidotava ir ļoti labi apmeklēta. Piemēram, garajās gadumijas brīvdienās te vienlaikus slidojuši ap 400 un vairāk cilvēku. Cik viņš ievērojis, tad attaisnojusies slidotavas pastāvēšanas jēga – šeit slidot var atnākt visa ģimene, un visiem kopā ir ko darīt.

Iepriekš:

FOTO: Kā tapa slidotava Ādažos