08.06.2012 17:50

Baltezera tauvas joslas aizstāvis apsver iespēju "sūdzēties Eiropā"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie Mazā Baltezera iecerētā “Pērle" būtu Latvijā vienīgais ēku komplekss, kas daļēji atrastos virs ūdens. Pie Mazā Baltezera iecerētā “Pērle" būtu Latvijā vienīgais ēku komplekss, kas daļēji atrastos virs ūdens. AB3D

Artūrs Priede cer, ka namu kompleksa "Pērle" būvnieki – kā solījuši – nodrošinās brīvu piekļuvi Mazā Baltezera krastam.

Tauvas joslas aizstāvis skeptiski izsakās par izredzēm panākt labvēlīgu tiesas spriedumu Latvijā.

 

Mazā Baltezera krastā paredzētā daudzdzīvokļu namu kompleksa projekta attīstītājs SIA "Nere E" un biedrība "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vienojušies izbeigt strīdu. Attīstītājs apsolījis nodrošināt publisku piekļuvi ezeram, ievērot tiesības būves vietā pārvietoties gar krastu likumā paredzētajā „tauvas joslā". Savukārt biedrība atsaukusi sūdzību, kuras dēļ projekta būvatļauja bija apturēta.

Pēc izlīguma paziņošanas Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze aģentūrai LETA norādīja, ka vēlreiz vērsties tiesā par to pašu jautājumu nevarēs.

Uz portāla Apriņķis.lv jautājumu, kādas garantijas, ka projekta īstenotāji solījumu turēs, un ko gatavojas darīt, ja tā nebūs, A. Priede atteica, ka "Orhūsas konvencija ļauj jebkurā laikā tiesāties par vides jautājumiem". Pēc vides aizstāvja atzinuma, daudzi piemēri liecina, ka „tiesu prakse Latvijā ne vienmēr ir taisnīga un saprotama; ir lietas, ko Latvijā uzvarēt nevar – tikai Eiropas tiesā." Vēršanos starptautiskā tiesā A. Priede vērtēja kā savu visiespējamāko rīcību, ja būvnieki solīto tomēr neievērotu.

Turpinās kriminālprocess, kurā A. Priedi apsūdz naudas izspiešanā no būvieceres īstenotājiem, par 50 tūkstošiem eiro solot atsaukt sūdzību, kuras dēļ bija apturēta "Pērles" būvatļauja. „Esmu pārliecināts – ja [lieta] nonāks līdz tiesai, mani attaisnos," teica A. Priede un piebilda – viņam esot pierādījumi, kas nodrošinātu šādu iznākumu.

"Gaidu, kad beidzot sāks būvēt," sarunā ar portālu atzina dzīvokļu kompleksa projekta autors arhitekts Juris Mitenbergs. Viņš uzsvēra, ka projektā jau sākotnēji paredzēta brīva piekļuve ezera krastam, ievērota „tauvas josla", tāpēc būvniecības aizkavēšanu šādu pārmetumu dēļ viņš uzskata par nepamatotu.

Pie Mazā Baltezera iecerētā "Pērle" būtu Latvijā vienīgais ēku komplekss, kas daļēji atrastos virs ūdens. Projekts 2008. gadā apbalvots MIPIM arhitektūras gadatirgū Kannās. Būvniecību plānots pabeigt nākamā gada beigās.