03.12.2015 17:07

Trenažieru zālē Salaspilī aicināti arī iedzīvotāji ratiņkrēslā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspilietis Leonīds Krivko pēc avārijas jau 17 gadus piekalts ratiņkrēslam. Arī iepriekš viņš ir apmeklējis trenažieru zāli, bet tagad nāks trenēt plecus un rokas uz jauno sporta nama stadiona zāli. “Būs labi!” par jaunajām iespējām priecājas Leonīds. Salaspilietis Leonīds Krivko pēc avārijas jau 17 gadus piekalts ratiņkrēslam. Arī iepriekš viņš ir apmeklējis trenažieru zāli, bet tagad nāks trenēt plecus un rokas uz jauno sporta nama stadiona zāli. “Būs labi!” par jaunajām iespējām priecājas Leonīds. Einārs Binders

Labestības dienu ietvaros ceturtdien Salaspils sporta nama stadionā tika atklāta trenažieru zāle, kur turpmāk tiks gaidīti pašvaldībā dzīvojošie seniori un cilvēki ratiņkrēslā.

Kopš 1993. gada 3. decembrī visā pasaulē atzīmē Starptautisko invalīdu dienu, kad ļaudis vienojas kopīgos pasākumos, lai atgādinātu par problēmām, ar ko ikdienā jāsaskaras cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un runātu par to iespējamajiem risinājumiem. Arī valsts un pašvaldību iestādes izmanto iespēju parādīt savu labo gribu risināt daudzus sasāpējušus jautājumus.


Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece sociālajos un sporta jautājumos Malda Caune pastāstīja, ka dāvanu Labestības dienā, apliecinot vēlmi uzlabot dzīves kvalitāti visiem pašvaldības iedzīvotājiem, šoreiz sarūpējusi arī Salaspils dome, pilsētas sporta nama stadionā atverot jaunu trenažieru zāli, kas būs pieejama senioriem un cilvēkiem ratiņkrēslā.

Pašvaldības iestādes "Salaspils sporta nams" direktors Vitālijs Berezņevs, kura pārziņā būs jaunā trenažieru zāle, pastāstīja, ka Salaspils sporta nama stadionā bijusi parasta, laika gaitā nolietota smagatlētikas zāle. Bet, tā kā pilsētā jau ir divas trenažieru zāles, radusies ideja izveidot vietu, kur nākt un trenēties senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, atklājot īpaši viņu vajadzībām pielāgotu trenažieru zāli.

"Šoreiz, izvēloties trenažierus, tika ņemts vērā nosacījums, lai jebkuru no tiem varētu izmantot cilvēks ar ierobežotām kustību spējām. Tas nozīmē, ka tagad ikviens, kurš ieradīsies trenažieru zālē ratiņkrēslā, varēs piebraukt pie izvēlētā rīka un pārsēsties tajā vai arī nodarbināt rokas, neizkāpjot no ratiņkrēsla," sacīja V. Berezņevs, piebilstot, ka invalīdu vajadzībām ir piemērotas arī ģērbtuves un labierīcības.

"Treniņu zāles ar līdzīgiem, pasaules līmenim atbilstošiem trenažieriem parasti ir tikai sanatorijās vai rehabilitācijas centros, bet tagad tāda vieta, kur nodarboties ar fiziskiem vingrinājumiem, būs pieejama arī Salaspils pašvaldības iedzīvotājiem – senioriem un cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem. Nevienā citā pašvaldībā visā valstī otras tādas nav," viņš uzsvēra.

Nedēļas sākumā, kad zāle vēl tikai tika iekārtota, mehāniķis Inguss Skujiņš, kurš pārstāv firmu, kuras trenažieri tiek uzstādīti jaunajā zālē, skaidroja, ka kustības ir nepieciešamas jebkurā vecumā, taču Salaspilī trenažieru zāle ir īpaši pielāgota senioriem, jo ir vairāki trenažieri, kuros var darboties, izvēloties piemērotu slodzi, turklāt rūpīgi kontrolējot pulsu un sekojot līdzi izmantoto kaloriju daudzumam.

Taču šoreiz, kā uzsvēra arī I. Skujiņš, īpaši ir padomāts par cilvēkiem ar invaliditāti, jo zāles iekārtojums izplānots tā, lai pie jebkura trenažiera varētu piekļūt ratiņkrēslā sēdošs cilvēks. Ja neklausa kājas, ir iespējams nodarbināt rokas vai trenēt vēdera muskulatūru. Ir arī multifunkcionāls trenažieris, kurā, nenodarot pāri veselībai, var veikt vairākus desmitus trenera ieteiktus dažādus fiziskos vingrinājumus, pat sēžot ratiņkrēslā.