01.12.2015 07:43

Garkalnes un Stopiņu novadu iedzīvotājiem pret "Rail Baltica" projektu nav iebildumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Garkalnes un Stopiņu novadu iedzīvotājiem pret "Rail Baltica" projektu nav iebildumu Einārs Binders

Projekta "Rail Baltica" sabiedriskā apspriešana Garkalnē un Stopiņos pirmdien, 30. novembrī, noritēja mierīgi. Sanāksmi Garkalnē apmeklēja apmēram 20 vietējo iedzīvotāju, savukārt Stopiņu novadā interese par sliežu ceļu novietojumu novadā bija krietni vien lielāka. Tur uz sabiedrisko apspriešanu bija sapulcējušies ap 90 novadnieku.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Garkalnes novada domes pārstāvis Mārcis Bauze-Krastiņš, otro sabiedriskās apspriešanas sanāksmi Garkalnē apmeklēja visnotaļ neliels skats interesentu, jo "Rail Baltica" trase Garkalnes novadā ieplānota tikai viena kilometra garumā. Turklāt tā galvenokārt šķērso mežus un skar vien pāris vēl neapbūvētus zemes gabalus netālu no Skuķīšiem.

Kopumā, pēc Bauzes-Krastiņa teiktā, pati sabiedriskās apspriešanas sapulce noritējusi mierīgi, un iedzīvotājiem esot bijuši vien divi jautājumi. Proti, kāds garkalnietis interesējies par trases ietekmi uz biotopiem, savukārt kāds cits, kas visdrīzāk neesot bijis vietējais, dalījies savās pārdomās par "Rail Batica" projekta lietderību.

Tāpat arī Stopiņu novadā otrā sabiedriskās apspriešanas sanāksme esot noritējusi mierīgi, lai gan to apmeklēja aptuveni 90 vietējo iedzīvotāju, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja pilnsabiedrības "RB Latvija" plānošanas eksperts Neils Balgalis. Viņš skaidroja, ka Stopiņos sapulce esot bijusi tik kupli apmeklēta, jo netālu no vietas, kur Stopiņos ieplānota trase, atrodas liels skaits privātmāju.

N. Balgalis sacīja, ka Stopiņu novadā modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" plānotā atrašanās vieta aizņem jau vēsturiski esošo dzelzceļa līniju Rīga-Ērgļi. Tas nozīmē, ka trase atradīsies vienā transporta koridorā, blakus jau esošajiem 1520 milimetru sliežu ceļiem. Tāpat Stopiņu novadā "Rail Baltica" maršruts būs vienā transporta koridorā ar plānoto 330kV elektroapgādes līniju jeb tā saucamo Latvijas-Igaunijas starpsavienojumu.

Pilnsabiedrības "RB Latvija" plānošanas eksperts neslēpa, ka dzelzceļa līnijas Rīga-Ērgļi tuvumā šobrīd dzīvo ļoti daudz cilvēku, jo šī teritorija pēdējos gados ir blīvi apbūvēta. Tomēr, neskatoties uz to, Stopiņu novadā "Rail Baltica" precizētais maršruts skars ne vairs 160, bet tikai 60 privātīpašumus. Tāpat, tā kā trases tuvumā atrodas iedzīvotāju mājokļi, "Rail Baltica" maršrutā Stopiņu novadā nāksies būvēt trokšņu sienas.

Stopiņu novadā ieplānotas ne vien "Rail Baltica" sliedes, bet arī vagonu apkopes punkts Aconē. Tas atradīsies tieši otrā pusē Rīgas 2. termoelektrocentrālei jeb TEC-2. Pēc N. Balgaļa stāstītā, tieši šī vieta vilcienu apkopes punktam esot pati piemērotākā, jo minimāli skar īpašumus un nebūtu tehniski sarežģīti tur šādu depo ierīkot. Vienlaikus jāpiebilst, ka Stopiņu novadā atradīsies arī plēsējiem domāta dzīvnieku pāreja.

Tāpat, līdzīgi kā citviet Pierīgā, arī Stopiņos vairāki desmiti cilvēku izmantoja iespēju tikties ar projekta īstenotājiem pirms pašas sabiedriskās apspriešanas sapulces, lai uzdotu individuālus jautājumus. Arī sabiedriskās apspriešanas laikā tika uzdoti dažādi jautājumi. Cilvēki interesējušies par trokšņu sienām, kompensācijām un ceļiem.

Portāls "Apriņķis.lv" jau ziņoja, ka 11. novembrī iedzīvotājiem izvērtēšanai tika nodots modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Tāpat pirms divām nedēļām 15 Latvijas pašvaldībās, tostarp arī Pierīgā, sākās sabiedrisko apspriešanu otrais raunds. Tā kā sliežu ceļu maršruts kļuvis precīzāks, izstrādātas trases alternatīvas, kā arī tapuši dažādi tehniskajiem risinājumi, piemēram, trokšņu sienas, pārvadi, tilti, iedzīvotāji tagad var daudz uzskatāmāk ieraudzīt, kā nākotnē modernā dzelzceļa līnija viņus ietekmēs.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta izmaksām.

"Rail Baltica" trase Pierīgā šķērsos Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Baldones, Mārupes un Olaines novadus.


Iepriekš:

Rail Baltica dēļ Stopiņu novada infrastruktūra būtiski netiek mainīta, tomēr iedzīvotāji vēlas adekvātas kompensācijas

Garkalnes novada iedzīvotājiem nav lielu iebildumu pret Rail Baltica projektu

"Rail Baltica". Par un pret