24.11.2015 14:02

Tallinā paraksta līgumu par 442 miljonu eiro ES finansējumu "Rail Baltica"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tallinā paraksta līgumu par 442 miljonu eiro ES finansējumu "Rail Baltica" Einārs Binders

Tallinā otrdien Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūra (INEA) un triju Baltijas valstu kopuzņēmums "RB Rail" parakstīja finansēšanas līgumu par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma piešķiršanu no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta triju Baltijas valstu ātrgaitas dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta attīstības pirmajam posmam.

Finansēšanas līgumu parakstīja "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa un INEA direktors Dirks Bekerss.


""Rail Baltica" nodrošinās vienu no nozīmīgākajiem iztrūkstošajiem posmiem Eiropas dzelzceļa tīklā un uzlabos savienojuma iespējas cilvēkiem un uzņēmumiem ES iekšējā tirgū. Šis ir patiesi stratēģiskas nozīmes projekts Transeiropas Transporta tīkla ietvaros," atzīmēja "North Sea - Baltic TEN-T" Koridora koordinatore Katerīna Trautmane.

B. Rubesa uzsvēra, ka šī ir vienreizēja iespēja parādīt un pierādīt, ka trīs Baltijas valstis spēj vienoti darboties nozīmīga kopēja mērķa vārdā. "RB Rail" nodrošinās atbilstošu projekta vadību, kas garantēs caurspīdīgu un efektīvu projekta īstenošanu, kā arī labu un efektīvu biznesa praksi, piebilda Rubesa.


Līguma ietvaros bez "RB Rail" aktivitātes īstenotāji ir Igaunijas Tehniskās uzraudzības iestāde un "Rail Baltic Estonia", Latvijas uzņēmums "Eiropas dzelzceļa līnijas", kā arī Lietuvas uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" un "Rail Baltica statyba".

"Rail Baltica" projekta galvenais mērķis ir atjaunot Baltijas valstu tiešu saikni ar Eiropas dzelzceļu tīklu un veicināt reģionālo integrāciju, no Helsinkiem savienojot Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni un šo maršrutu potenciāli pagarinot līdz Venēcijai.

Atbilstoši Lielbritānijas konsultāciju kompānijas "Aecom Ltd." 2011. gadā veiktajiem aprēķiniem jaunā dzelzceļa līnija Latvija provizoriski izmaksās 1,27 miljardus eiro, bet visās trijās Baltijas valstīs - 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta izmaksām.