23.11.2015 16:02

"Rail Baltica" sabiedrisko apspriešanu Olainē apmeklē deviņi cilvēki

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rail Baltica" sabiedrisko apspriešanu Olainē apmeklē deviņi cilvēki Einārs Binders

Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa projekta "Rail Baltica" otro sabiedrisko apspriešanas sanāksmi Olainē pirmdien, 23. novembrī, apmeklējuši deviņi cilvēki. Nelielā interese galvenokārt skaidrojama ar to, ka trase tikpat kā neskar iedzīvotāju īpašumus.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Olaines novada pašvaldības pārstāve Nataļja Tropkina, iedzīvotāju interese par "Rail Baltica" maršrutu šoreiz Olaines novada teritorijā bijusi neliela. Ja projekta sabiedrisko apspriešanas sanāksmi šopavasar apmeklēja 60 cilvēku, tad tagad tā pulcēja vien deviņus vietējos iedzīvotājus.

Pēc viņas teiktā, iemesls, kādēļ "Rail Baltica" sabiedriskā apspriešana Olainē nebija plaši apmeklēta, ir gaužām vienkāršs. Trase Olaines novada teritorijā iezīmēta paralēli Rīgas apvedceļam un tā galvenokārt šķērso mežus. Modernā infrastruktūras objekta būvniecība tieši vai netieši skar vien trīs, četrus nekustamos īpašumus.

N. Tropkina arī stāstīja, ka gaisotne sabiedriskās apspriešanas laikā esot bijusi labvēlīga. Projekta īstenotāji sanākušajiem stāstījuši par trases maršrutu, tehniskiem risinājumiem, kompensācijām, kā arī par ietekmi uz vidi. Vietējie iedzīvotāji tikuši informēti, ka par spīti tam, ka trases Olainē izplānota caur mežiem, kaitējums dabas vērtībām netiks nodarīts. Tāpat Olaines novada teritorijā tikšot izbūvētas divas zvēru pārejas plēsējiem.

Vienlaikus sabiedriskās apspriešanas laikā iedzīvotāji uzdevuši arī dažādus jautājumus. Cilvēki interesējušies par trokšņu sienām un iespēju kompensāciju saņemt nevis naudā, bet graudā. N. Tropkina teic, ka kāds saimnieks esot gribējis zināt, kā tieši notiks zemes gabalu piešķiršana kur citur, nevis īpašumu atpirkšana un kurā brīdī kam tādam ir jāpiesakās.

Portāls "Apriņķis.lv" jau ziņoja, ka 11. novembrī iedzīvotājiem izvērtēšanai tika nodots modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Tāpat pagājušonedēļ 15 Latvijas pašvaldībās, tostarp arī Pierīgā, sākās sabiedrisko apspriešanu otrais raunds. Tā kā sliežu ceļu maršruts kļuvis precīzāks, izstrādātas trases alternatīvas, kā arī tapuši dažādi tehniskajiem risinājumi, piemēram, trokšņu sienas, pārvadi, tilti, iedzīvotāji varēs daudz uzskatāmāk ieraudzīt, kā nākotnē modernā dzelzceļa līnija viņus ietekmēs.

 

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta izmaksām.

"Rail Baltica" trase Pierīgā šķērsos Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Baldones, Mārupes un Olaines novadus.

Iepriekš:

Olaines un Salaspils pašvaldības atbalsta Rail Baltica izbūvi cauri novadam un saskata attīstības iespējas

"Rail Baltica". Par un pret