20.11.2015 20:55

Ķekavieši šoreiz pret "Rail Baltica" projektu izturas labvēlīgi; sabiedriskajā apspriešanā tikpat kā nav jautājumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavieši šoreiz pret "Rail Baltica" projektu izturas labvēlīgi; sabiedriskajā apspriešanā tikpat kā nav jautājumu Einārs Binders

Salīdzinot ar iepriekšējo reizi, Ķekavā Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa projekta "Rail Baltica" sabiedriskā apspriešana notika pavisam mierīgi. Piektdien, 20. novembrī pašu sapulci apmeklēja vien daži desmiti cilvēki. Turklāt sanāksmes laikā iedzīvotāju attieksme pret projektu bijusi ļoti labvēlīga, un arī jautājumu tikpat kā nevienam neesot bijis.

"Sabiedriskā apspriešana Ķekavā noritēja pavisam mierīgi. To apmeklēja krietni vien mazāks skaits cilvēku nekā iepriekšējā reizē. Bija sanākuši apmēram 30 vietējo cilvēku. Turklāt daļa no viņiem bija pašvaldības cilvēki," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Ķekavas novada Telpiskās plānošanas daļas speciāliste Iveta Zālīte. Viņa piebilda, ka, iespējams, daudzi novadnieki nebija uz pašu sapulci, jo izmantoja iespēju apmeklēt individuālās konsultācijas, kas norisinājās divas stundas pirms sabiedriskās apspriešanas.


Viņa zināja teikt, ka sabiedriskās apspriešanas laikā projekta īstenotāji visu sīki un smalki iedzīvotājiem izstāstījuši. Pilnsabiedrības "RB Latvija" pārstāvji prezentējuši trases maršrutu Ķekavas novadam un runājuši par dažādiem tehniskiem risinājumiem, ietekmi uz vidi. Savukārt Satiksmes ministrijas pārstāvji, tostarp advokātu biroja "Borenius" konsultants Edgars Pastars, iedzīvotājiem sniedza ieskatu, ko un kā varētu kompensēt trases skartajiem māju un lauku īpašumu saimniekiem.

"Viss tika paskaidrots, tāpēc daudz jautājumu iedzīvotājiem sanāksmes laikā nebija. Divi cilvēki vien jautāja par kompensācijām. Domāju, ka daudzi sev interesējušās lietas saistībā ar trases novietojuma pārrunāja individuāli konsultācijās," klāstīja I.Zālīte.

Tāpat viņa arī atzīmēja, ka arī Ķekavas novada pašvaldība pret projektu šobrīd ir noskaņota labvēlīgi. Pašvaldības pārstāvji, regulāri tiekoties un sazinoties elektroniski, šovasar kopā ar projekta īstenotājiem atrisinājuši visas neskaidrības.

Portāls "Apriņķis.lv" jau ziņoja, ka 11. novembrī iedzīvotājiem izvērtēšanai tika nodots modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Tāpat šonedēļ 15 Latvijas pašvaldībās, tostarp arī Pierīgā, sāksies sabiedrisko apspriešanu otrais raunds. Tā kā sliežu ceļu maršruts kļuvis precīzāks, izstrādātas trases alternatīvas, kā arī tapuši dažādi tehniskajiem risinājumi, piemēram, trokšņu sienas, pārvadi, tilti, iedzīvotāji varēs daudz uzskatāmāk ieraudzīt, kā nākotnē modernā dzelzceļa līnija viņus ietekmēs.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta izmaksām.

"Rail Baltica" trase Pierīgā šķērsos Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Baldones, Mārupes un Olaines novadus.

Iepriekš:

Kategoriski pret Rail Baltica sliežu ceļu maršrutu iestājas tikai Mārupē un Ķekavā

FOTO: Ķekavieši skeptiski par Rail Baltica izbūvi cauri novadam, nesaskata ieguvumus

"Rail Baltica" Pierīgā. Par un pret