10.11.2015 17:20

Saulkrastu uzņēmēji vēlas "Rail Baltica" staciju Skultē; saskata biznesa iespējas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sliežu ceļš Skultes virzienā Sliežu ceļš Skultes virzienā arhīvs

Saulkrastu uzņēmēji vēlas, lai modernā dzelzceļa līnija "Rail Baltica" tiktu savienota ar Skultes dzelzceļa staciju, kas atrodas netālu no Zvejniekciema. Uzņēmēji domā, ka, uzbūvējot staciju, tiks veicināta biznesa vide reģionā un uz saulrietu pilsētu atbrauks vairāk tūristu.

""Rail Baltica" pieslēguma – stacijas izveide Skultes pagastā veicinās tūrisma attīstību Saulkrastu reģionā, uzlabos novada iedzīvotāju pārvietošanās iespējas gan reģionāli gan uz ārvalstīm, kā arī palielinās Skultes ostas kravu apgrozījumu un kopumā veicinās reģiona ekonomisko izaugsmi un jaunu darbavietu rašanos," izdevumam "Saulkrastu ziņas" norāda novada uzņēmēju konsultatīvā padomes priekšsēdētājs Andris Mušperts.

Vienlaikus viņš minēja, ka, realizējot projektu, otrajā kārtā paredzēts attīstīt arī reģionālo pasažieru satiksmi. Un tas nozīmē, ka Skultē, kas atrodas blakus Zvejniekciemam un pavisam netālu no Saulkrastu pilsētas, ieradīsies ļaudis no visa Vidzemes reģiona, lai pārvietotos ar modernajiem ātrgaitas vilcieniem. Tāpat, pēc A.Mušperta stāstītā, Skultē ar vilcienu varētu ierasties arī potenciālie tūristi no Rietumeiropas valstīm un ziemeļu kaimiņvalstīm.

Tāpēc novada uzņēmēji vēlas sākt parakstu vākšanu no vietējiem iedzīvotājiem, lai Skultes pagastā tiktu uzbūvēta stacija.

Kā zināms, jau pavisam drīz, proti, novembra nogalē 15 Latvijas pašvaldībās, tostarp arī Pierīgā, no jauna sāksies dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" maršrutu sabiedriskās apspriešanas. Kopš iepriekšējās projekta izvērtēšanas novados šopavasar, tagad ir izstrādāts precīzāks trases novietojums visiem sliežu ceļu variantiem un alternatīvām. Tāpat tapuši arī dažādi tehniskie risinājumi, proti, piemēram, trokšņu sienas, pārvadi, tilti un pievadceļi privātīpašumiem, ar kuriem iedzīvotāji tuvākā mēneša laikā varēs iepazīties sīki un smalki.

Projekta "Rail Baltica" Latvijas posma detalizēta tehniskā izpēte un ietekmes uz vidi novērtējums, ko veic pilnsabiedrība "RB Latvija", norit kopš pagājušā gada. Februārī un martā 15 Latvijas pašvaldībās par modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" novietojumu notika sākotnējā sabiedriskā apspriešana, kurā neiztika bez vētrainām diskusijām, iedzīvotāju un pašvaldību iebildēm.

Iepriekš veiktās izpētes rezultātā noteikts, ka "Rail Baltica" trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Iecavas, Bauskas, Baldones, Mārupes, Olaines novadu un Rīgu.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro. Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta izmaksām.

Iepriekš:

"Rail Baltica" Pierīgā. Par un pret