19.10.2015 17:02

Muceniekos paliks tikai patvēruma meklētāji, vietējie iedzīvotāji aizbēgs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valdība, kas vēl pagājušās nedēļas sākumā bija gatava risināt patvēruma meklētāju problēmas, ņemot vērā arī Ropažu novada Mucenieku ciemata iedzīvotāju intereses, jau pēc dažām dienām "pārdomāja", atstājot patvēruma meklētāju un vietējo iedzīvotāju saskares problēmas Ropažu pašvaldības ziņā.

Ropažu pašvaldība sauc pēc palīdzības

Steidzamajam Ropažu novada pašvaldības aicinājumam pirmdienas priekšpusdienā ierasties uz preses konferenci Muceniekos bija atsaukušies ne tikai vairāku Latvijas televīzijas kanālu, bet arī citu mediju pārstāvji. Tā kā ciematā nav īpašas vietas, kur pašvaldībai rīkot tikšanos ar iedzīvotājiem un presi, pasākums notika teltī stadionā aiz patvēruma meklētāju izmitināšanas centra.

No rīkotāju puses klāt bija Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus, viņa vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Antons Cibuļskis, pašvaldības administrācijas vadītāja Signe Grūbe un Mucenieku iedzīvotāju biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki"" vadītājs Normunds Vagalis.

Sasaukt preses konferenci pašvaldībai lika ziņa no valdības, ka no rīcības plāna patvēruma meklētāju uzņemšanai ir izslēgts punkts par multifunkcionālā centra izveidi un infrastruktūras uzlabošanas pasākumiem Muceniekos. Tas, pēc pašvaldības domām, nozīmē, ka valsts gan ir gatava ieguldīt līdzekļus patvēruma meklētāju centrā, bet par to, kā jutīsies Mucenieku ciemata iedzīvotāji, kuri paliks aci pret aci ar patvēruma meklētājiem, padomāt var pašvaldība pati.

Tajā pašā laikā Mucenieku iedzīvotāji, it īpaši gados vecākie, jau tagad ir uztraukušies par savu drošību, sastopoties ar svešiniekiem. Bailes par savu drošību daudziem iedzīvotājiem liek domāt par iespēju meklēt citu dzīvesvietu, bet Muceniekiem pastāv risks kļūt par patvēruma meklētāju salu bez iespējām integrēties mūsu sabiedrībā.

Par iespēju sadzīvot ar patvēruma meklētājiem runāja arī Mucenieku iedzīvotāju biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki"" vadītājs Normunds Vagalis: "Patvēruma meklētāju centrā mitinās parastas ģimenes, taču ir bijuši gadījumi, kad centra iemītnieki, klaiņodami pa Mucenieku ciematu, provocēja vietējos uz kautiņiem. Nav droši, kad apkārtnē klejo 30 jaunieši, kuru vēlmes saprast ir grūti," bilda N. Vagalis, pieminēdams laikus, kad Muceniekos bija patvēruma meklētāju no Gruzijas pieplūdums.

"Centrā "Mucenieki" režīms ir brīvs, un ar tā iemītniekiem darbojas tikai viens dežurants. Saskaņā ar Eiropas Savienības lemto Latvijai būs jāuzņem bēgļi no kara zonām, un mums būtu jāzina, kādi viņi būs," uzsvēra N. Vagalis.

Kāpēc Muceniekos ir vajadzīgs multifunkcionālais centrs

Kā pirmdien skaidroja Ropažu novada pašvaldības administrācijas vadītāja S. Grūbe, patvēruma meklētāju integrācija ir valsts, bet ne 650 Mucenieku iedzīvotāju problēma, kuri paliks vieni pret 200 patvēruma meklētājiem. Turklāt, lai notiktu integrācija, ir nepieciešams, lai bēglis vai patvēruma meklētājs būtu gatavs integrēties vietējā sabiedrībā, bet vietējie iedzīvotāji būtu gatavi pieņemt atnācējus.

Tieši tāpēc 29. septembrī tika apstiprināta darba grupa, kas izveidota saskaņā ar Ministru prezidentes 2015. gada 22. jūlija rīkojumu un kuras uzdevums bija izstrādāt rīcības plānu patvēruma meklētāju integrācijai, savukārt Finanšu ministrijai tika uzdots līdz 20. oktobrim apkopot ministriju iesniegto informāciju, izvērtēt iespējamos finanšu avotus un iesniegt darba grupai priekšlikumus rīcības plāna finansējuma sadaļai.

Saskaņā ar Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietnieka A. Cibuļska teikto, bija sapratne arī par to, ko vēlas novada pārstāvji, taču 15. oktobra sēdē darba grupa sadaļu par multifunkcionālā centra izveidi Mucenieku ciemā, kurā pieejamas telpas valodas apguvei un integrācijas pasākumiem, kā arī iespējams saņemt sociālā dienesta, bāriņtiesas, bibliotēkas, interešu izglītības, pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas grupas u.c. pakalpojumus, kā arī punktu par Mucenieku ciema sporta un atpūtas vides labiekārtošanu, t.sk. sporta stadiona rekonstrukciju, no rīcības plāna izslēdza, norādot, ka par vietējiem iedzīvotājiem un viņu saskarsmi ar patvēruma meklētājiem ir jārūpējas tikai pašvaldībai. Pret šo pēkšņo domu maiņu tad arī Ropažu novada pašvaldība stingri iestājas.

"Uzskatām, ka, izņemot minētās aktivitātes no rīcības plāna, gan pašvaldībai, gan Mucenieku ciema iedzīvotājiem tiek dota skaidra ziņa, ka valdībai rūp tikai burtiska, administratīva likuma izpilde, neiedziļinoties patvēruma meklētāju uzņemšanas un ar to saistīto komplekso problēmu risinājumā, kārtējo reizi valsts līmeņa problēmu risināšanu – patvēruma meklētāju integrācijas pasākumus – bez finansiāla atbalsta noveļot uz pašvaldību pleciem, neinteresējoties ne par to kapacitāti, ne par problēmu risinājuma kvalitāti, ne par rezultātiem. Šis ir ļoti tuvredzīgs skatījums un lēmums.

Vienlaikus, šādi rīkojoties, iedzīvotāji ir tikuši maldināti, ka, uzņemot bēgļus, tiks ņemtas vērā arī viņu intereses, un tas, protams, novedīs pie iedzīvotāju attieksmes maiņas patvēruma meklētāju uzņemšanas sakarā.

Ropažu novada pašvaldība norāda, ka patvēruma meklētāju integrācija sabiedrībā ir valsts līmeņa problēmjautājums, kas jārisina ciešā starpinstitucionālā sadarbībā, sadarbojoties dažādām ministrijām, nevalstiskajām organizācijām un arī pašvaldībai.

Ropažu novada pašvaldība kategoriski iebilst pret šādu situācijas attīstību.

Pašvaldība primāri pārstāv savu iedzīvotāju intereses, tādēļ mēs esam ieņēmuši aktīvu pozīciju šā jautājuma risināšanā, taču mēs esam saprotoši un gatavi risināt problēmas – patvēruma meklētāju uzņemšanas gadījumā mūsu visu kopīgais un galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem, kuri vēlas šeit palikt, un nodrošināt jēgpilnas aktivitātes un iespējas integrācijai un tās veicināšanai, lai viņi spētu iemācīties valodu, atrastu darbu un sāktu jaunu dzīvi," teikts novada domes priekšsēdētāja sagatavotā vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentei, Valsts prezidentam un Saeimai.

No septembrī apstiprinātā plāna izriet, ka multifunkcionālā centra būvniecībai, iespējams, būs nepieciešami 800 000 eiro, savukārt sporta un atpūtas vides labiekārtošanai vajadzīgi 300 000 eiro. Kā finansējuma avots centra izveidei un sporta un atpūtas vides labiekārtošanai plānā minēts valsts un pašvaldības budžets.