07.10.2015 17:02

FOTO: Olaines novadā indes dīķu vietā augs koki un zaļos zālīte

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Olaines novadā indes dīķu vietā augs koki un zaļos zālīte Einārs Binders

Meža ielokā netālu no Olaines vairākus gadu desmitus atradās bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuve, kas bija drauds vides un cilvēka veselībai. Tagad šī vieta no bīstamajām indēm ir iztīrīta, tur zaļos zālīte un augs koki.

Trešdien, 7. oktobrī, piedaloties vides aktīvistiem, Valsts vides dienestam, valsts un pašvaldību pārstāvjiem, ar zālīti iesēšanu un vītolu iestādīšanu svinīgi tika atzīmēta Olaines atkritumu izgāztuves sakārtošana.

"Šodien mēs redzam zālītes sēklas, kas ir kā sākums jaunai dzīvei. Jo pēc vairākiem gadu desmitiem šī piesārņotā vieta, kas radīja daudz problēmas Olaines iedzīvotājiem gan veselības, gan labklājības ziņā, beidzot ir sakārtota. Šodien, iesējot šīs sēklas un iestādot kociņus, mēs ļausim atgūt šai vietai tās dabisko un pirmatnējo izskatu. Paldies Valsts vides dienestam un uzņēmējiem par darbu. Laika bija maz, taču darbs ir paveikts pēc labākās sirdsapziņas," sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Kaspars Gerhards.

Arī Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova, kuras pārziņā bija šis projekts, bija priecīga, ka, neraugoties uz bažām vēl šī gada sākuma par to, vai maz iespējams izgāztuvi likvidēt par Eiropas Savienības naudu, viss ir noticis laikus. Projekts pabeigts Eiropas Savienības noteiktajā termiņā, proti, līdz šā gada 1. oktobrim. Un tas nozīmē, ka 70% no kopumā vairāk nekā 6,773 miljonus eiro lielajām sanācijas darbu izmaksām sedza Eiropas Savienība.

"Šā gada sākumā mēs nebijām droši, vai viss izdosies, bet mēs esam izdarījuši lielu darbu. Pavisam Latvijā ir identificētas piecas vēsturiski piesārņotas vietas, un šī ir jau otrā vieta, kas ir attīrīta. Projekts ir veiksmīgi pabeigts, pateicoties iesaistīto uzņēmēju profesionalitātei, spējai uzņemties darbus, kurus viņi saprot un zina kā izdarīt. Ja mums nebūtu šādu partneru, šis projekts nebūtu tik īsā laikā pabeigts laikā," teica I. Koļegova.

Kā norādīja SIA "VentEko" valdes loceklis Mareks Bažovskis, kura pārstāvētais uzņēmums Olainē veica sanācija darbus, četru mēneši garumā, intensīvi strādājot, ķīmisko atkritumu izgāztuvi Olaines mežā ir izdevies likvidēt. Šovasar iztīrīti un demontēti visi četri betona baseini, kuros atradās gan cietie atkritumi, jeb melna, piķim līdzīga zampa, gan šķidrie atkritumi jeb savdabīgs ūdens indes kokteilis.

Kopumā no atkritumu izgāztuves izsūknēti un izvesti 5,318 tūkstoši kubikmetru bīstamo vielu. Bet visas dzelzsbetona konstrukcijas, kas izrādījās 104 tonnu smagi piesārņoti būvgruži, demontētas. Tāpat 111,4 kubikmetru apmērā attīrīta piesārņotā grunts, kā arī pāršķiroti 10,4 tūkstoši kubikmetru smilšu, kas atradās zem bojātajiem un vēl padomju laikā ierīkotajiem bīstamo ķīmisko atkritumu baseiniem.

Vienlaikus jānorāda, ka 81% atkritumu ir pārstrādāti. Proti, visi cietie atkritumi aizvesti uz Dobeles novadā esošo Gardenes poligonu, kur tie tika sašķiroti un apstrādāti tā, lai vairs nebūtu tik bīstami, bet pēc tam tie tikuši noglabāti. Savukārt viss piesārņotais ūdens speciālās iekārtās turpat Olaines atkritumu izgāztuvē uz vietas ticis attīrīts un pēc tam pa caurulēm aizpumpēts uz farmācijas kompāniju AS "Olainfarm". Vietējais Olaines zāļu ražotājs, kas kādreiz bija šīs izgāztuves īpašnieks, ūdens attīrīšanu turpinājis tikmēr, kamēr to droši varēja novadīt kā notekūdeni.

Šķidro bīstamo atkritumu krātuves Olainē tika izveidotas 1972. gadā, taču to tehniskā izpildījuma nepilnību dēļ vairākkārt notika piesārņojošo vielu noplūde, kas radīja gruntsūdeņu piesārņojumu, tūkstošiem reižu pārsniedzot pieļaujamās piesārņojošo komponentu koncentrācijas normas. Nozīmīgākie piesārņojošie savienojumi, kas nonākuši vidē, ir piridīns un butanols.

Iepriekš:

Beidzot Olaines indes dīķi ir visas valsts problēma

Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvē noris izpēte – gatavojas sanācijai, veic kontrolurbumus

Divi baseini izsmelti, tūlīt ķersies klāt trešajam

Olainē svinīgi atzīmēs bīstamo ķīmisko atkritumu izgāztuves attīrīšanas darbu noslēgumu