05.10.2015 07:44

Saeimas komisija diskutēs par VARAM pieteikto administratīvi teritoriālo reformu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija Saeimas kanceleja

Pierīgā centri, ap kuriem tiktu veidoti novadi ar minimālo iedzīvotāju skaitu 1000 un attālumu līdz novada administratīvajam centram 30 km, būtu – Saulkrasti, Ādaži, Ropaži, Salaspils, Ķekava, Baldone, Olaine un Mārupe.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien diskutēs par diviem administratīvi teritoriālās reformas modeļiem, ar ko klajā nākusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), uzsākot diskusiju par mazāku pašvaldību skaitu, liecina parlamenta darba kārtība.

VARAM apspriešanai nodevusi divus variantus – administratīvi teritoriālais iedalījums ar 49 novadiem un deviņām republikas pilsētām vai 29 sadarbības teritorijām ap attīstības centriem. VARAM rosina reformu ieviest 2021. gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Šobrīd Latvijā ir 110 novadi un deviņas republikas pilsētas.

Pirmais varianta projekts paredz ārpus Pierīgas teritorijas papildus nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem noteikt par attīstības centriem vēl 13 apdzīvotas vietas, kurās izvietota perspektīva vidusskola vai ģimnāzija un ap kuru tiktu veidota novada teritorija. Tās būtu: Priekule, Aizpute, Auce, Kandava, Vecumnieki, Salacgrīva, Rūjiena, Jaunpiebalga, Viesīte, Ilūkste, Dagda, Viļaka un Viļāni.

Pierīgā centri, ap kuriem tiktu veidoti novadi, būtu – Saulkrasti, Ādaži, Ropaži, Salaspils, Ķekava, Baldone, Olaine un Mārupe. Attīstības centos, ap kuriem tiktu veidoti novadi, ar minimālo iedzīvotāju skaitu 1000 un attālumu līdz novada administratīvajam centram 30 km.

Šis priekšlikums paredz novados iekļaut republikas pilsētas, izņemot Rīgu un Jūrmalu.

Priekšlikumā par 29 sadarbības teritorijām pašvaldības sadarbojas noteiktu funkciju izpildē, kā arī var turpināt brīvprātīgu apvienošanās procesu. Pierīgas sadarbības teritorijas izveidošanas jautājums izvērtējams atsevišķi, ņemot vērā lielo iedzīvotāju skaitu un apdzīvotības blīvumu, pieļauj VARAM.

Sadarbības teritorijas noteiktu Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikumā. Šādu teritoriju veidošanas kritēriji būtu: katrā sadarbības teritorijā ietilpst vismaz viens nacionālās vai reģionālās nozīmes attīstības centrs.