25.09.2015 16:15

VARAM rosina samazināt novadu skaitu vai arī radīs sistēmu, kā vietvaras varētu apvienot brīvprātīgi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VARAM rosina samazināt novadu skaitu vai arī radīs sistēmu, kā vietvaras varētu apvienot brīvprātīgi Delfi.foto.lv

Latvijā esot liels skaits pašvaldību, kas nespēj pastāvīgi realizēt savas ar likumu noteiktās autonomās funkcijas. Tieši šī iemesla dēļ tiek strādāts pie administratīvi teritoriālās reformas, kas šobrīd paredz samazināt novadu skaitu vai izveidot sadarbības teritorijas, kas stimulētu pašvaldības apvienoties brīvprātīgi.

To portāls "Aprinķis.lv" uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

VARAM secinājusi, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas, kas pabeigta 2009. gadā, vēl joprojām ir daudzi novadi, kas neatbilst likumā noteiktajiem novadu veidošanas kritērijiem, piemēram, vismaz 4000 iedzīvotāju novadā. Turklāt novadi iedzīvotāju skaita ziņā esot ļoti neviendabīgi – tas ietekmē pašvaldību nodokļu ieņēmumus, tostarp pašvaldības ar zemākiem ienākumiem nevar nodrošināt likumā noteiktās funkcijas. Līdz ar to ir apgrūtināta līdzsvarota administratīvo teritoriju attīstība.

"Izveidojusies nevienlīdzīgā situācija rada apstākļus, kur bagātākās pašvaldības var atļauties atbalstīt savus iedzīvotājus un nodrošināt nepieciešamo sociālo atbalstu, bet nabadzīgākās pašvaldības nespēj nodrošināt pat likumā noteiktās funkcijas bez papildu finansējuma, kā dēļ cieš to iedzīvotāji," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Tieši šī iemesla dēļ VARAM izstrādājusi un piedāvā vērtēšanai divus administratīvi teritoriālo reformu variantus, kuru mērķis ir mazināt nevienlīdzību, uzlabot valsts pārvaldi un palīdzēt sekmīgāk un līdzsvarotāk attīstīties novadiem.

Viens no piedāvātajiem pašvaldību apvienošanas variantiem paredz noteikt, ka Latvijā līdzšinējo 119 pašvaldību vietā plānots veidot 49 novadus un deviņas republikas pilsētas. Savukārt otrs paredz 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmēs attīstības centriem, kuru ietvaros pašvaldības varēs apvienoties brīvprātīgi.

Lēmums, kuru no pašvaldību turpmākas apvienošanas variantiem apstiprināt, tiks pieņemts pēc plašām diskusijām ar pašvaldībām, iedzīvotājiem un sociālajiem partneriem.

"Paredzam, ka sagatavotie pašvaldību turpmākās attīstības modeļi sākotnēji netiks vērtēti viennozīmīgi, un, iespējams, saskarsimies arī ar pretestību. Tomēr mēs esam apņēmības pilni tikties un diskutēt ar pašvaldībām, iedzīvotājiem un sociālajiem partneriem, lai sabiedrībai skaidrotu ieguvumus, ko sniegs pašvaldību apvienošana," teica K.Gerhards.

Jaunie priekšlikumi šobrīd jau iesniegti apspriešanai koalīcijas partneriem. Reformu paredzēts ieviest 2021. gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Iepriekš:

Iespējamā rajonu atdzimšana: daļa Pierīgas - Siguldai, daļa Jelgavai

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos

Grīnvalds: pašvaldību apvienošana veicinās vēl lielāku plaisu starp novada centriem un pārējo Latviju