23.09.2015 15:38

Lielā Baltezera krastā plāno būvēt privātu ceļu un savrupnamu; VARAM lūdz Ādažu domi šo ieceri apturēt

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vieta Lielā Baltezera karstā, netālu no tilta pār kanālu, kur  iecerēts attīstīt privātu ceļu un būvēt savrupmājas. Vieta Lielā Baltezera karstā, netālu no tilta pār kanālu, kur iecerēts attīstīt privātu ceļu un būvēt savrupmājas. Artūrs Priede, karte no vietnes "kadastrs.lv"

Ādažu novadā, Lielā Baltezera karstā, netālu no tilta pār kanālu iecerēts attīstīt privātu ceļu un būvēt savrupmājas. Šim nolūkam Ādažu novada dome šā gada maijā arī izstrādājusi saistošos noteikumus, kas apstiprina lokālplānojumu zemes gabalam "Ziemeļi".


Taču nu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) novada domei šo būvniecības ieceri Lielā Baltezera krastā aicinājusi uz karstām pēdām atcelt.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja biedrības ''Par brīvu Lielā Baltezera krastu'' valdes priekšsēdētājs Artūrs Priede, īpašums "Ziemeļi" ir viens no retajiem zemesgabaliem pie Lielā Baltezera, kas pašlaik vēl nav apbūvēts. Taču, saskaņā ar šā gada maijā Ādažu novada domē pieņemto lēmumu, tieši šajā applūstošā teritorijā pie Lielā Baltezera iecerēta privāta ceļa un savrupnama būvniecība.

A.Priede ar šādu ieceri ir nemierā un atgādina, ka vēl 2007. gadā Baltezera ciema iedzīvotāji griezās Satversmes tiesā saistībā ar toreizējās Ādažu novada domes vadības iecerēm apbūvēt applūstošās teritorijas pie Lielā Baltezera. Satversmes tiesa toreiz lēma apmierināt iedzīvotāju konstitucionālo sūdzību, un Ādažu domei vajadzēja no jauna izstrādāt teritorijas plānojumu ap Lielo Baltezeru.

"Diemžēl, gadiem ejot, īpašnieki agri vai vēlu atrod kādu amatpersonu, kas pašvaldībā spēj izbīdīt pretlikumīgas ieceres," uzskata A.Priede. "Visbēdīgāk ir redzēt, ka apkārtējie iedzīvotāji netiek pietiekami savlaicīgi un pilnvērtīgi informēti par būvniecības iecerēm. Viss tiek pasniegts "caur puķēm"."

Kā norāda biedrības ''Par brīvu Lielā Baltezera krastu'' vadītājs, tieši šī iemesla dēļ viņš augusta sākumā vērsās VARAM ar lūgumu apturēt plānus apbūvēt šo neskarto zemes gabalu. Un nupat, kā liecina portāla "Aprinķis.lv" rīcībā esošā vēstule A. Priedem, ministrija secinājusi, ka lokālplānojuma izstrādes procesā zemes gabalam "Ziemeļi" pieļauti pārkāpumi un tas neatbilst Aizsargjoslu likuma nosacījumiem. Turklāt ministrija lūdz tuvākajā domes sēdē Ādažu novada pašvaldību atcelt šā gada maijā pieņemtos saistošos noteikumus, ar kuriem apstiprināja lokālplānojums nekustamajam īpašumam "Ziemeļi" Baltezera ciemā

Savukārt Ādažu novada pašvaldībā portālam "Aprinķis.lv" skaidroja, ka jautājums par lokālplānojuma "Ziemeļi" saistošo noteikumu atcelšanu tiks vērtēts. Sākumā, atbilstoši Ādažu novada pašvaldības nolikumam, to skatīs novada domes attīstības komitejas sēdē oktobra vidū, bet pēc tam 27. oktobrī par to lems deputāti novada domes sēdē.

Tāpat septembra beigās Ādažu novada dome ir sarunājusi tikšanos ar VARAM pārstāvjiem, lai apspriestu iespējamos situācijas risinājumus. Pašvaldībā skaidro, ka lokālplānojums nekustamajam īpašumam "Ziemeļi" esot tieši tāds pats kā īpašumam "Lībieši 3", kas, pēc Zemesgrāmatas ziņām, atrodas tieši blakus īpašumam "Ziemeļi". Turklāt būvniecības risinājumus zemes gabalam "Lībieši 3" VARAM ir akceptējusi, un saistošie noteikumi, ar kuriem apstiprināts lokālplānojums, ir stājušies spēkā 2014. gadā.

Domē arī skaidro, ka 2007. gada Satversmes tiesas spriedums par Lielā Baltezera krasta apbūvi tika ņemts vērā, un attiecīgi grozījumi Ādažu novada teritorijas plānojumā ir veikti 2009. gadā. Turklāt arī lokālplānojums "Ziemeļi" ir izstrādāts atbilstoši jaunākajai attīstības stratēģijai jeb Ādažu novada teritorijas plānojumam.

Vienlaikus pašvaldība vērš uzmanību uz to, ka esošajam lokālplānojumam nav nekādas saistības ar kādu konkrētu būvniecības ieceri.

"Lokālplānojums nosaka tikai konkrētās teritorijas izmantošanas iespējas, nevis dod tiesības būvēt. Jebkura būvniecība jebkādā teritorijā ir atļauta tikai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, izstrādājot tehniskos projektus un saskaņojot tos visās atbildīgajās instancēs," pauž pašvaldības pārstāve Monika Griezne.

Tāpat viņa arī atzīmēja, ka apgalvojums par to, ka par būvniecības ieceri Lielā Baltezera krastā novada iedzīvotāji netika informēti, neatbilst patiesībai. Šā gada janvārī un februārī notika sabiedriskā apspriešana par loklaplānojumu zemes gabalam "Ziemeļi", un ar būvniecības ieceri šim zemes gabalam varēja iepazīties visi, kurus tas interesēja. Turklāt, pēc viņas teiktā, A.Priede uz lokālplānojuma “Ziemeļi” publisko apspriešanu nebija ieradīs un arī būvvaldē viņš to nav pat aplūkojis.